Valeriu Turcan: Să stam liniștiti la locurile noastre privind contemplativ la ceea ce pare a fi un adevărat război economic global?
Dimensiune font:
Săptămana trecuta, China a devansat Japonia, devenind cel mai mare exportator de automobile. In 2000 nici nu exista măcar in topul primilor 10 producători. Președintele Chinei avea dreptate, asistam la schimbări spectaculoase, susține Valeriu Turcan pe contul sau de Facebook.
Competiția geopolitică si economica sau cum i s-o mai zice la seminariile savante nu vizează doar tehnologiile spațiale, semiconductorii, valutele, inteligenta artificiala sau rezervele de litiu pentru baterii. Merge pana la standarde de telecomunicații, automobile, standarde de siguranța alimentara si chiar pana si la tutun.
Dupa 500 de ani de fumat clasic care a ucis mai mult ca orice molima, produsele din tutun încălzit, bazate pe o inventie europeana aveau șansa sa devină noua moda globala, ușor ușor noul standard in materie. Dar ce te faci cu apropierea dintre OMS si China, care de la marea pandemie joaca in tandem.
Evident ca nu toate țările produc astfel de dispozitive si in consecință, OMS a luat in colimator fix produsele tehnologic avansate, aproape uitând de fumatul cauzator de boli, precum si de traficul international de produse de vapat cu arome chimice similare bomboanelor, făcute in laborator in Asia pentru a atrage copiii.
Aproape toate știrile importante din aceasta perioada, de la Nvidia la Intel si pana la țigări au legătură, sub o forma sau alta, cu rivalitatea economica in creștere la nivel international.
Ar fi genial daca undeva in Romania, asa cum exista statul major al Apărării sa existe si statul major al Economiei, atent la toate capcanele elaborate care ne tot sunt livrate din interese economice. N-am exploatat nici aurul din munți, nici gazele din Marea Neagra, in curând nu vom mai intra nici in păduri din cauza urșilor, nici turism dar nici vanatoare, am început sa pierdem exploatarea lemnului. Sa nu exportam nici miei, sa nu recoltam nici prea multe rapane din mare. Cu alte cuvinte, sa stam liniștiti la locurile noastre privind contemplativ la ceea ce pare a fi un adevărat război economic global.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
mircea senior
Jun 10, 2024
cînd o să văd că le-au luat milioanele de euro și/sau lei celor care au dus țara spre rîpă, și celor care se fac că nu văd și nu își fac treaba (fiind complici), atunci voi crede că se va schimba ceva, restul este gargară și frații la picior de lemn.
moisescu diana
Mar 12, 2024
cu ce se ocupa ins? institutul national de statistica ofera date clare, cat se poate de precise, eu stiu ca daca lipseste ceva nu doar ca aflam dar imediat se trece la actiune. va referiti probabil la metodele de implementare, aici dureaza mult de la aprobarea unei legi la organizare. am asteptat ani pentru o vanzare online sa fie posibila cand datorita internetului america explora aceasta latura, este natural ca toate acele tari sa fie usor cu un pas inaintea romaniei si sa ia decizii iar noi sa ramanem in urma de la exploatare la productie si apoi la export. preturile noastre sunt mereu putin mai mari la productie decat tarile din exterior ceea ce creeaza o imagine distorsionata in fata ue si a celorlalte tari sau sua china. ei ne intrec prin forta lor de munca, ambitie si imaginatie, apoi este usor ca pretul produselor si serviciilor lor sa fie mai mic decat al nostru! noi nici macar nu putem romania ca intern pe primul loc, majoritatea comerciantilor vin din 'afara' ca mc donald's etc. mi-as dori ca mancarea macar sau pretul hainelor sau al serviciilor de baza in romania sa fie si romanesti, asta ar creste acel pib si am putea si noi re -investi de la local spre international! ce parere aveti de propunerea mea? rog inainte consultati sau rasfoiti ca idee datele ins si comparati-le cu anii precedenti. avem asa este pierderi si din cauza razboaielor si din cauza medicilor sau masurilor luate de covid insa totusi suntem o forta. dar exista solutii, de ce nu le cautam impreuna? sunt multi studenti care nici azi nu au loc de munca pe studiile terminate, un internship dar oferit de companii romanesti ar ajuta enorm. de ce nu avem in scoli si selectie pe abilitatile cele mai naturale ale studentilor? caci eu nu au incredere in sistem imediat cum au terminat o scoala de la facultate in sus? geniile se ratacesc in felul asta prin lucratori comerciali, apoi nici nu avem destule controale in cadrul companiilor,sunt pierderi pentru ca se scrie pe hartie dar real numarul angajatilor este mai mic decat cel stabilit in urma statisticilor. daca am fixa aceste mici detalii care la scara mare de tara se aduna, sigur diferenta ar fi simtita. .. adevarat?
gustav
Feb 17, 2024
dar nu văd de ce vă deranjează că china a depășit america și japonia la exportul de mașini?!?! pe mine și pe europeni ne deranjează doar un lucru, prezența americană în europa, asia, africa, atlantic, pacific, etc!!!
sin
Feb 11, 2024
dormiți in pace, statul mioritic veghează!
jan
Jan 21, 2024
hozo mizo, buzo mizo, mizo buzo, buzo mizo...
ella
Dec 10, 2023
e corectă observația lui turcan , numai că n-a făcut-o la timp, pe vremea cănd îl consilia pe băse. au scos românia la tarabă și-au mers pe burtă. acum , "ciocu mic " , turcane.... !!
ion
Nov 26, 2023
românia are industrie?! de "vârf" nici nu se pune problema!
ciurea diaconescu c-tin
Nov 23, 2023
daca si turcan , semianalfabet promovat de smenarul basescu ca si analfabeta de sotie poate sa faca analize economice, atunci tara isi merita soarta.
guran liviu-axeniu
Nov 18, 2023
vorbiți de economie globala ca de a tarii noastre va e rușine
george
Oct 28, 2023
'nea turcaneee,cu miniștri precum ilustra-ți nevastă,și f.f.mulți asemenea ei,cum vrei bă' să fie bine în românia?!
mihaela
Oct 25, 2023
interesant
Adauga comentariul tau