Acum ar fi momentul instaurării meritocraţiei!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Promiteam în precedentul editorial, să revin şi insist asupra subiectului ce va fi după alegeri, în sensul a ceea ce va fi de gestionat, de către oricine ar câştiga, şi care ar fi o variantă mult mai bună, în opinia autorului acestor rânduri – în editorialul următor.
Asta după ce prognozam – având în vedere dinamica ultimelor două decenii de alegeri legislative, dar şi contextul pansemiei – o prezenţă la legislative între 35 şi 38 la sută (eventual minus marja de eroare...), şi faptul că primele două formaţiuni politice vor obţine scoruri situate în jurul lui 30 la sută, cu totul insuficient pentru formarea unui guvern, de unde şi jocurile foarte interesante, poate chiar surprizele uriaşe ce se vor consemna (sau vor rămâne ştiute doar în culise). Acest 30 la sută din 35 la sută pune pe gânduri şi în ceea ce priveşte legitimitatea...În fine, mai sunt 14 zile şi vom afla pe cine va premia şi pe cine va pedepsi Sfântul Nicolae, de ziua căruia suntem invitaţi să dăruim voturi politicienilor mai vechi sau mai noi, mai curaţi sau mai maculaţi...
Acum, pe ultimele două săptămâni până la pusul ştampilei, asistăm la o întrecere mai rău decât socialistă privind promisiunile electorale. Toate formaţiunile politice promit de toate, fără a arăta şi pe ce se bazează. Dar, atenţie, conform studiilor, în perioadele normale, promisiunile electorale, în ţări „serioase”, se îndeplinesc doar între 50 şi 70 la sută; ori, acum, nu putem vorbi nici de o perioadă normală, nici de o ţară cu acelaşi calificativ.
Pe primul loc la promis se află, firesc, partidul situat la guvernare; în următorii patru ani, zice el, se vor construi 970 km de autostrăzi şi drumuri expres (actualmente, ţara noastră are doar 873 km!), vor creşte pensiile cu 46 la sută, salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro, va fi modificată Constituţia şi va fi reformată CCR. Uau! Cum să nu votezi reprezentanţii unei formaţiuni care promit aşa ceva? Deşi ar trebui să ne pună în gardă faptul că unele promisiuni au termen 2024, an electoral!
Revenind cu picioarele pe pământ (doar dacă nu votăm cu ele), privim la ce spun specialiştii: PIB-ul României va continua să scadă în acest an, scăderea noastră economică fiind de 6 la sută, a doua cea mai mare din UE: în sfârşit, suntem şi noi pe podium! De asemenea, pandemia va duce la creşterea sărăciei extreme: media acestui indicator în UE este de 16 la sută, la noi, deja de 24 la sută, ş.a.m.d.
Din punctul meu de vedere, nu doar la noi, dar mai ales la noi, politicienii au eşuat. Aşadar, acum ar fi momentul instaurării meritocraţiei – sistem în care se aleg persoanele înzestrate, cu performanţe, cu scopul de a fi promovate pe baza realizărilor; formă de guvernământ în care nominalizarea se face pe baza meritelor, nu a averii, privilegiilor sau puterii politice.
Poate, pentru unii, o asemenea propunere este utopică. În fond, sistemul a mers doar în Republica Veneţiană şi în Marele Ducat al Finlandei. Ei, nu! El funcţionează şi în prezent, în Singapore - căutaţii detalii, sunt de interes şi pot constitui un exemplu; de asemenea, sunt de studiat trimiterile la maestrul spiritual Osho şi la Partidul Meritocratic, existent de aproape două decenii!.
Desigur, realist şi cu experienţă fiind, nu sper vreun în ecou. Cărţile sunt făcute, la Bruxelles, Paris şi Berlin, de unde se fac presiuni pentru o guvernare preponderent liberală, având în frunte un Julien sau un Siegfried, pentru un cuplu perfect cu Klaus...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau