Caracuda redivivus. Pogor & Caragiale – nu...

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 10-08-2021 22:55

 Dorian OBREJA

Venind dintr-un „izvor” bulgăresc, termenul de caracudă desemnează, în accepţia sa iniţială, un peşte de baltă, turtit, lung de 20-35 cm, şi rimează, ispititor, cu exoticul, dar şi câteodată letalul (ţinând cont că ajunge până la 3 m) barracuda.

Termenul este, în acelaşi timp, un nume generic dat peştilor mici, echivalent cu peşte-ţigănesc, şi mai poate însemna un om fără valoare, fără însemnătate.

Nu mi-am propus, însă, a discuta despre vieţuitoare marine, ci despre corespondentele lor terestre, bipede, mai precis. În urmă cu peste un secol şi jumătate, la adunările prestigiosului cenaclu „Junimea”. Fondatorul şi amfitrionul acestuia, Vasile Pogor, considerat „copilul teribil” al societăţii ce patrona cenaclul, a fost cel care, plin de umor, dar şi într-un mod foarte adecvat, a dat porecle confraţilor de şedinţe. Astfel au apărut expresiile de „caracudă” şi grupul celor 9”, cel dintâi definind asistenţa pasivă, a celor care nu luau niciodată cuvântul. Desigur, ca excepţii, se putea, câteodată, cădea în eroare: astfel, în amintirile sale, Ioan Slavici afirmă că „nouă, celor mai tineri, ni se zicea caracudă, şi tot aşa am rămas până la bătrîneţe...”.

Termenul în discuţie a fost – nu se putea altfel! – utilizat şi de către Caragiale, însă mai ales cu aplicare în spaţiul politic, făcând vorbire despre cei care se adaptau cu supunere comenzilor date de liderii partidelor, pentru a primi şansa de a fi „caracuda”. Despre acest din urmă înţeles, extrem de actual, am scris cu  mai multe prilejuri şi, cu siguranţă, după cum se prezintă scena politică românească, voi mai avea ocazia de a o face.

Astăzi, însă, subiectul este caracuda din spaţiul literaturii. O primă observaţie: faţă de vremurile amintite, categoria în discuţie nu mai este pasivă, ci din contră, chiar agresivă şi sufocantă, punând în pericol nu doar scriitorii cu adevărat însemnaţi, ci şi contribuind, nefast, la tăierea pădurilor întru fabricarea hârtiei pe care îşi aşterne inepţiile, făcându-ne să regretăm că aceasta este deturnată de la chestiuni mult mai utile, precum ar fi cele igienice.

Cu deosebire în spaţiul virtual, dar, din păcate, şi în cel tradiţional, al tipăriturilor, pot fi consemnate, pe zi ce trece în număr mai mare, „publicaţii” şi „producţii editoriale” de toată jena sau de tot râsul, dacă fenomenul nu ar fi de deplâns. Oameni, de altminteri benigni, nu înţeleg că ar fi mai bine – cel puţin pentru alţii – să-şi canalizeze energiile întru ocupaţii şi hobby-uri folositoare, precum grădinăritul, apicultura, croşetatul ori creşterea urmaşilor urmaşilor, ţin, cu tot dinadinsul şi, mai ales, fac tot posibilul pentru a fi remarcaţi în ipostaza de creatori pe târâmul literaturii.

Dacă se ve merge în această direcţie şi cu viteza/puterea cu care lucrurile se întâmplă, este posibil să asistăm la transformarea unei mai vechi afirmaţii, făcută, prima dată, de Vasile Alecsandri, la 1852, aceea că „românul s-a născur poet”, în zicerea conform căreia „scriitorul s-a născut român”, ţinând cont şi de numărul infractorilor care fac mai puţine zile de puşcărie dacă se pun pe făcut cărţi. Deocamdată, Islanda este ţara cu cei mai mulţi scriitori pe cap de locuitor din lume, dar, în viitor, România are toate şansele să o detroneze. Problema este că Islanda deţine locul întâi şi la numărul de cărţi citite pe cap de locuitor, în vreme ce România este pe locul ultim în Europa la consumul/cititul de carte... Pe cale de consecinţă, se poate afirma că membrii caracudei literare scriu fără să citească!!!

Fără lecturi, fără educaţie, doar cu dorinţa de a epata, componenţii acestei specii reprezintă, indubitabil, o primejdie pentru cultură. Şi situaţia e şi mai gravă, mai ireversibilă din cauza tăcerii ce înconjoară acest subiect! Lipsesc şi Pogor, şi Cargiale...  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
România e în război. Informațional!
22/04/2024 21:46

Dorian OBREJA Sunteti bine? Putin ingrijorati de războiul din vecinătatea noastră, de dronele ce mai pică sau plutesc pe mare, tinuti in priză de mesajele ro-alert? Sau pe deplin linistiti, că doar sunte ...

O campanie respingătoare
21/04/2024 21:48

  Dorian OBREJA Memoria oamenilor (cu exceptia celor foarte dotati sau antrenati) – din fericire sau din păcate, de la caz la caz...- nu inregistrează performante. Cu alte cuvinte, uităm, uneori ...

Moldova, departe și pe calea ferată
16/04/2024 17:48

 Dorian OBREJA De acord, incet-incet, Moldova, in general, si Iasul, in mod particular (specific acest oras , deoarece a fost si incă mai este, chiar dacă nu in toate si mereu, capitala acestei provinci ...

Somnul națiunii naște...sondaje
14/04/2024 21:22

 Dorian OBREJA Absenteismul la ultimele randuri de alegeri a atins, in tara noastră, niveluri record. În acelasi timp, procentul celor prezenti ar putea da impresia – nu cred că foarte cores ...

Cornel Nistorescu: Toni Greblă nu greblează nimic
14/04/2024 00:26

Coplesiti de năzdrăvăniile tembele ale lui Piedone si de zimbetele fortate si disperate ale doctorului Cirstoiu, n-am mai realizat că ne scapă multe aspecte ale anului electoral. Si unul dintre ele arată ...

Cornel Nistorescu:Du-te-n NATO!
12/04/2024 17:48

Presedintele nu putea să treacă peste aniversarea NATO, institutia de care isi leagă atitea sperante ca să mai părăsească măcar o vreme Romania. Fac parte dintre aceia care sunt convinsi că presedintel ...

Un cotidian elvețian important afirmă că România ar putea fi printre primele țări din NATO care ar trimite trupe în Ucraina, alături de Franța
11/04/2024 00:15

Cotidianul Neue Zürcher Zeitung sustine că Romania si Polonia s-ar implica printre primele in războiul din Ucraina, in cazul in care Franta ar decide să trimită trupe in această tară Intr-un articol des ...

Autostrăzile Moldovei se strecoară greu
09/04/2024 07:26

 Dorian OBREJA Pentru a evita confuzii sau interpretări, precizez, de la bun inceput, că  verbul a (se) strecura, in cazul de fată, nu trebuie receptat ca insemnand a trece printr-o strecurătoare ...

Muntele și șoriceii
07/04/2024 21:16

Dorian OBREJA Nu incetez să mă mir, dar, mai ales, să regret imensele energii consumate in politică – imense in raport cu rezultatele. Drept care consider cu totul adecvat taxarea acestui raport ca a ...

Urmările războiului – în farfuriile noastre
01/04/2024 20:57

Dorian OBREJA Iar dacă ar fi doar in farfurii, ar mai merge, dar e vorba, in cele din urmă, de sănătatea trupului si a mintii, ce poate fi (si, in multe situatii, chiar este) afectată de ceea ce consumăm ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei