Caracuda redivivus. Pogor & Caragiale – nu...

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 10-08-2021 22:55

 Dorian OBREJA

Venind dintr-un „izvor” bulgăresc, termenul de caracudă desemnează, în accepţia sa iniţială, un peşte de baltă, turtit, lung de 20-35 cm, şi rimează, ispititor, cu exoticul, dar şi câteodată letalul (ţinând cont că ajunge până la 3 m) barracuda.

Termenul este, în acelaşi timp, un nume generic dat peştilor mici, echivalent cu peşte-ţigănesc, şi mai poate însemna un om fără valoare, fără însemnătate.

Nu mi-am propus, însă, a discuta despre vieţuitoare marine, ci despre corespondentele lor terestre, bipede, mai precis. În urmă cu peste un secol şi jumătate, la adunările prestigiosului cenaclu „Junimea”. Fondatorul şi amfitrionul acestuia, Vasile Pogor, considerat „copilul teribil” al societăţii ce patrona cenaclul, a fost cel care, plin de umor, dar şi într-un mod foarte adecvat, a dat porecle confraţilor de şedinţe. Astfel au apărut expresiile de „caracudă” şi grupul celor 9”, cel dintâi definind asistenţa pasivă, a celor care nu luau niciodată cuvântul. Desigur, ca excepţii, se putea, câteodată, cădea în eroare: astfel, în amintirile sale, Ioan Slavici afirmă că „nouă, celor mai tineri, ni se zicea caracudă, şi tot aşa am rămas până la bătrîneţe...”.

Termenul în discuţie a fost – nu se putea altfel! – utilizat şi de către Caragiale, însă mai ales cu aplicare în spaţiul politic, făcând vorbire despre cei care se adaptau cu supunere comenzilor date de liderii partidelor, pentru a primi şansa de a fi „caracuda”. Despre acest din urmă înţeles, extrem de actual, am scris cu  mai multe prilejuri şi, cu siguranţă, după cum se prezintă scena politică românească, voi mai avea ocazia de a o face.

Astăzi, însă, subiectul este caracuda din spaţiul literaturii. O primă observaţie: faţă de vremurile amintite, categoria în discuţie nu mai este pasivă, ci din contră, chiar agresivă şi sufocantă, punând în pericol nu doar scriitorii cu adevărat însemnaţi, ci şi contribuind, nefast, la tăierea pădurilor întru fabricarea hârtiei pe care îşi aşterne inepţiile, făcându-ne să regretăm că aceasta este deturnată de la chestiuni mult mai utile, precum ar fi cele igienice.

Cu deosebire în spaţiul virtual, dar, din păcate, şi în cel tradiţional, al tipăriturilor, pot fi consemnate, pe zi ce trece în număr mai mare, „publicaţii” şi „producţii editoriale” de toată jena sau de tot râsul, dacă fenomenul nu ar fi de deplâns. Oameni, de altminteri benigni, nu înţeleg că ar fi mai bine – cel puţin pentru alţii – să-şi canalizeze energiile întru ocupaţii şi hobby-uri folositoare, precum grădinăritul, apicultura, croşetatul ori creşterea urmaşilor urmaşilor, ţin, cu tot dinadinsul şi, mai ales, fac tot posibilul pentru a fi remarcaţi în ipostaza de creatori pe târâmul literaturii.

Dacă se ve merge în această direcţie şi cu viteza/puterea cu care lucrurile se întâmplă, este posibil să asistăm la transformarea unei mai vechi afirmaţii, făcută, prima dată, de Vasile Alecsandri, la 1852, aceea că „românul s-a născur poet”, în zicerea conform căreia „scriitorul s-a născut român”, ţinând cont şi de numărul infractorilor care fac mai puţine zile de puşcărie dacă se pun pe făcut cărţi. Deocamdată, Islanda este ţara cu cei mai mulţi scriitori pe cap de locuitor din lume, dar, în viitor, România are toate şansele să o detroneze. Problema este că Islanda deţine locul întâi şi la numărul de cărţi citite pe cap de locuitor, în vreme ce România este pe locul ultim în Europa la consumul/cititul de carte... Pe cale de consecinţă, se poate afirma că membrii caracudei literare scriu fără să citească!!!

Fără lecturi, fără educaţie, doar cu dorinţa de a epata, componenţii acestei specii reprezintă, indubitabil, o primejdie pentru cultură. Şi situaţia e şi mai gravă, mai ireversibilă din cauza tăcerii ce înconjoară acest subiect! Lipsesc şi Pogor, şi Cargiale...  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Trump(e)ace?
10/11/2024 18:32

 Dorian OBREJA Initial, am vrut ca acestor randuri să le pun un titlu optimist, de genul ”Semne bune luna are...”, dar, stiind că, in destule situatii, intre declaratiile politicienilor (p ...

Ascensiunea în iluzoriu, prăbușirea în derizoriu
04/11/2024 22:44

  Dorian OBREJA As dori să se inteleagă mai bine de ce sunt impotriva functiei de presedinte asa cum e ea definită sau aplicată in cateva state. Nu mi se pare normal ca vointa unui singur om (desi, s ...

Golănia candidaturilor de formă
28/10/2024 19:04

 Dorian OBREJA Îmi cer scuze de la bun inceput; nu e in obisnuinta mea să folosesc termeni/expresii mai tari (precum in titlul de astăzi); dar, iată că realitatea mă obligă... Pentru a mă ma ...

Republica Moldova, de la UEE, la UE; și retur?
21/10/2024 21:49

 Dorian OBREJA În 2017, Uniunea Economică Eurasiatică a aprobat de principiu cererea Republicii Moldova de a primi statut de observator in această organizatie, din care mai făceau parte Rusia, B ...

Cioloșoșocirea și de la șoșonari, la șoșocari
20/10/2024 21:34

 Dorian OBREJA Spre deosebire de comentatorii mai tineri ai evenimentelor si fenomenlor politice, am avantajul unei indelungate (vreo jumătate de secol!) experiente, care imi permite să nu mă raportez ...

Ouă, pui și corupție made in Ucraina
15/10/2024 08:44

  Dorian OBREJA Recent, The Wall Street Journal anunta că numărul de ucraineni si rusi morti sau răniti in războiul ce durează deja de doi ani si jumătate a ajuns la un million de persoane. Î ...

Politica mioritică s-a tiktokizat!
13/10/2024 18:49

Dorian OBREJA Nu stiu dacă ati aflat, dar, pe 1 decembrie 2024, in Romania,  urmează să aibă loc alegerile legislative, adică acelea in urma cărora vor fi alese 466 de persoane care, in următorii 4 ...

Cornel Nistorescu:Eliminarea Dianei Șoșoacă
08/10/2024 12:00

Cine poate explica dedesubturile eliminării Dianei Sosoacă? Nu cred că exasperarea in fata aberatiei comportamentale a Cucoanei a contat. Nici incălcarea legii nu a fost dovedită, in ciuda bilciului perm ...

Două nemțoaice domină Europa un sfert de secol!
07/10/2024 21:10

  Dorian OBREJA Nu as dori catusi de putin ca titlul acestor randuri să fie perceput in alt fel decat l-am gandit. Nimic discriminator sau peiorativ! Întrega stimă pentru poporul german si ceea ...

80 de ani de când România a fost predată Rusiei!
06/10/2024 19:18

 Dorian OBREJA Legenda spune că Stalin, Roosevelt si Churchill au profitat de Conferinta de la Yalta, din februarie 1945, pentru a impărti lumea intre URSS si Occident. Lucrurile stau putin, doar putin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei