Cea mai caldă iarnă dă fiori
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Consemnez din comunicatele specialiștilor în meteorologie.
Decembrie 2023 a fost a doua cea mai caldă lună decembrie în România, depășindu-se recorduri mai vechi de 60 de ani.
2024 a adus cea mai caldă lună ianuarie din istorie, potrivit observatorului european Copernicus. Temperatura medie înregistrată pe glob în această lună a fost de 13,4 grade Celsius, și aceasta după alte lapte luni în care recordul de temperatură fusese depășit. De asemenea, întreg anul 2023 a fost clasat drept cel mai fierbinte an al planetei, de la începutul înregistrărilor meteo globale, adică din 1850. Fiecare lună din 2023, începând cu iunie, a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți. Temperaturile acestei luni au fost cu 1,66 grade mai ridicate decât media lunii pentru perioada 1850-1900.
Aduc aminte că acordul climatic de la Paris (2015) își propune să mențină creșterea temperaturilor sub 2 grade față de perioada menționată, și chiar să încerce să mențină o creștere de doar 1,5 grade. După cum se constată, obiectivul nu a fost atins. Cele 0,5 grade par o diferență mică, nesemnificativă, dar ele pot avea un impact major asupra planetei, asupra vieții și sănătății oamenilor, a tuturor speciilor de animale și plante.
Cea tocmai încheiată, luna februarie 2024, a fost și ea cea mai caldă din istorie; în același timp, februarie a înregistrat cea mai mare abatere pozitivă dintre toate lunile anului, și anume 6,8 grade. De subliniat și de reținut precizarea meteorologilor: ”în niciun anotimp și în nicio lună din fiecare anotimp nu s-au consemnat astfel de recorduri în ceea ce privește abaterile termice pozitive față de normele specifice ale sezonului respectiv”. Până și ziua ”în plus”, 29, a fost cea mai caldă din ultimii șapte ani bisecți, consemnându-se maxima de 23 de grade, specifică lunilor aprilie și mai.
Făcând trecerea în revistă a temperaturilor din cele trei luni, se poate afirma că iarna 2023/2024 a fost cea mai caldă din istorie.
Specialiștii prognozează că și în luna martie vor fi temperaturi mai mari decât în mod normal. Și, cu un bilanț de recorduri pe parcursul ultimelor 9 luni, există șansa ca 2024 să fie mai cald decât precedentul, adică să devină noul an cel mai cald.
Situație care va accentua probleme deja contabilizate. Astfel, încă din 2022, Comisia Europeană afirma că se consemnează cea mai gravă secetă din ultimii cel puțin 500 de ani; regiunile în care fenomenul se intensifică tot mai mult sunt cele din nordul Italiei, sud-estul Franței și anumite zone din Ungaria și România.
Trebuie să se știe că o iarnă caldă și cu puține precipitații are efecte nefaste asupra agriculturii, și prin neconstituirea rezervei necesare de apă în sol, și prin dezvoltarea dăunătorilor culturilor.
Desigur, pentru foarte mulți dintre oameni o iarnă blândă înseamnă doar facturi mai mici la întreținere și șansa de a se putea plimba, zilnic, ”pe uscat”. Aproape nimeni nu sesizează și încărcătura negativă a fenomenului, urmările din ce în ce mai grave, în privința alimentelor, de exemplu, care vor deveni tot mai greu de găsit și tot mai scumpe.
Din păcate, și la scară globală se poate gândi la fel. Dincolo de slăbiciunea Acordului de la Paris care constă în natura lui voluntară, ce face ca punerea în aplicare să depindă de evoluția economiei, primejdia cea mare este punerea intereselor economice deasupra intereselor și angajamentelor față de mediu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau