Domenii esențiale - amenințate de tsunami!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Lipsa banilor de la buget, dar și tot mai vădita intenție a politicienilor aflați la „centru”, deci prin ministere și tot soiul de alte entități, toate cu organigrame stufoase, de a-și lua mâna de pe instituțiile de care răspundeau (cât și cum o făceau), pasându-le în grija autorităților locale duce la o situație pe care am încercat să o sintetizez cât mai adecvat în titlul acestor rânduri.
Au început, deja, să se prefigureze măsuri care, fără dubii, vor duce de la stadiul de amenințare, la cel de materializare a amenințărilor. Cele mai multe dintre ele se regăsesc în proiectul de Ordonanță de Urgență ”privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară”.
Astfel, ar urma ca, din ianuarie viitor, Direcțiile de Sănătate Publică să fie trecute din subordinea Ministerului Sănătății în cea a autorităților locale. Acest lucru va putea, printre altele, să genereze un soi de conflict de interese...instituționalizat, în sensul că o unitate sanitară din ”parohia” autorităților locale va fi controlată tot de către autoritățile locale! Însă acesta ar putea fi cel mai mic neajuns dintre cele posibile, într-un domeniu pe cât de important, pe atât de văduvit de banii necesari, de suficiente spitale și suficient personal.
Tot din ianuarie, vor fi vizate de aceeași măsură Direcțiile Județene de Cultură, Direcțiile Județene de Tineret și Sport, Direcțiile Sanitar-Veterinare, Direcțiile Județene pentru Agricultură, Inspectoratele Generale Școlare. Ar apărea drept legitimă întrebarea: dacă se va proceda în acest fel, ce rost vor mai avea ministerele? Răspunsul, cumva halucinant, îl aflăm în același proiect, în cuprinsul căruia se precizează că ”serviciile publice descentralizate se află în dubla coordonare a ministerelor de linie și autorităților publice județene”!!!
Cei vizați de proiectul care va deveni, sigur, OUG, ori sunt într-o vacanță prelungită, ori n-au parcurs documentul, sau își închipuie că nu vor avea loc transformări substanțiale, așa încât protestele - sub orice formă s-ar manifesta ele -, în general, lipsesc. Cu excepția, notabilă, a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care a recomandat muzeelor din subordine să înceteze activitatea până la 1 septembrie, dacă executivul nu renunță la unele puncte din amintitul proiect. În paranteză fie spus, dacă în locul muzeografilor ar fi protestat mecanicii de locomotivă, alta ar fi fost reacția guvernului...
Cultura - văduvită și ea, precum sănătatea și educația, în ultimele trei decenii de un buget suficient - s-ar putea să înregistreze cele mai grave seisme. Conform estimărilor, peste 60 la sută dintre cele 469 de instituții publice de cultură (muzee, expoziții, teatre etc.) în pericol de dispariție. Pentru că, pe de parte, se preconizează desființarea posturilor vacante în prezent, dar, mai grav, se are în vedere comasarea unor instituții publice și vor mai putea funcționa după 1 ianuarie „doar cele care au peste 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate și dacă activitățile desfășurate nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice”. Cu siguranță, emanatorii proiectului nu au citit dictonul ”non multa, sed multum”, decizând după criterii cantitative și nu calitative. Acest nou tsunami va lovi instituții de cultură, domeniu despre care se spune că este ”purtătorul de cuvânt al civilizației”!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau