Dulce ca mierea e...Moara de Vânt
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
În urmă cu 2-3-4 decenii, dacă te întreba cineva unde locuiești și răspundeai „în cartierul Moara de Vânt”, erai privit cu un soi de compasiune și parcă puteai citi gândul interlocutorului ”săracu...”. Ba, mai mult, dacă era să faci un sondaj prin Copou, Podu Roș, Nicolina etc. iar singura întrebare de pe ”chestionar” să fie ”știți unde e situat cartierul Moara de Vânt”, cred că trei sferturi dintre repondenți ar fi ridicat din umeri.
Cu totul alta e situația azi, dar, mai ales, încă și mai diferită va fi în următorul deceniul. Cartierul amintit are cumva în centrul său un platou de dimensiuni foarte mari (peste 400 hectare), drept care aici se poate construi și se va construi, estimându-se că peste 10.000 persoane se vor staibili aici. Unii în blocuri, alții în vile, iar alții - în campusuri studențești; fiecare, după buget și perioada în care învață sau lucrează în Iași.
Între proiectele pentru zonă se mai numără un stadion, o sală polivalentă, zone de agrement, și, mai ales, un obiectiv așteptat de ieșeni și moldoveni de peste două decenii - Spitalul Regional de Urgențe, care ar urma să aibă, când va fi gata, adică în 2027, 7 etaje, 850 de paturi, helioport și tot ce-i trebuie unei asemenea unități medicale cu așa dimensiuni/capacitate. Tot conform estimărilor, în primul an de funcționare, ar trebui să se înregistreze peste 47.000 de internări continue și peste 100.000 de urgențe, spitalul urmând să aibă circa 3.000 de angajați.
Sunt destule probleme de rezolvat, pentru că pe platou, acum, există drumuri în majoritate de pământ, și mai sunt de relocat și oarece rețele electrice...
Apropo de transport, tocmai ce a picat, ca un trăsnet, o veste mai mult decât rea pentru zonă: un fost secretar de stat a declarat „Compania Națională de Administrare de Infrastructurii Rutiere” a eliminat din proiect legătura dintre viitoarea autostradă A8 (Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani - Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău - Târgu Mureș) și Spitalul Regional de Urgențe, precum și Aeroport! Dacă nu se revine, în regim de urgență, cele două obiective vor avea numai de pierdut, implicit și pacienții, respectiv pasagerii curselor aviatice.
Cu noul stadion mi-e neclar, s-o fi renunțat, sau doar amânat? Oricum, când media spectatorilor la meciurile de fotbal e de 3-4000, pe actualul stadion, cu o capacitate de 11.500 locuri, are rost să faci unul nou, cu 25.000 locuri? De meditat!
În schimb, se va materializa proiectul Sălii Polivalente, a cărei construcție va costa circa 43 milioane euro; vor fi 10.650 de locuri pe scaune și o suprafață de joc de 4.800 metri pătrați, ceea ce va face cu putință desfășurarea unor competiții internaționale de gimnastică, volei, tenis (bănuiesc că și baschet sau handbal...).
Ca de obicei, după ce am prezentat și am lăudat ce era de prezentat și lăudat, aș trece în revistă și ceea ce aș numi ”punctele slabe” ale zonei: este prea aproape de Aeroport (în linie dreaptă, în unele locuri, cred că la 2 km), ceea ce va însemna poluarea atmosferei, produsă de combustibilul aeronavelor, dar și cea sonoră (de loc indicată în cazul unui spital); spațiul este prea departe de cele mai multe cartiere; drumurile de acces sunt neadecvate unui trafic ce va fi intens.
Dacă, în ciuda acestor argumente, zona vă atrage, un teren de 730 mp costă ”doar” 190.000. Dacă îl luați, neapărat să vă faceți vila cu fața spre Aeroport, să puteți admira, zi și noapte, eleganța aterizărilor și decolărilor, dar, mai ales, zgomotul acestora...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau