Foamea de audiență naște hidre vii
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Pentru cei care citesc ziarele de mai puțin timp, e necesară o rememorare, care să explice titlul și să facă introducerea la subiect.
În urmă cu 31 de ani, apărea, într-un cotidian de atunci (cu bulină roșie) vestea potrivit căreia, în județul Iași, o găină născuse doi pui vii. „Fonfleul” a devenit viral și a rămas antologic. Cel puțin până în 2011, când celebrul și ultra profesionistul canal TV BBC ne informa că o găină a născut un pui viu, într-un oraș din Sri Lanka. Nu mai risipesc spațiul pentru a comenta asemenea „știri”, ci doar adaug că eu credeam a fi trecută demult vremea unor făcături. Se pare că m-am înșelat.
În urmă cu o săptămână, un soi de social media din capitala Moldovei emana o postare cu titlul „Hidra din Iași a fost distrusă de localnici!”, din al cărei conținut video nu rezulta câtuși de puțin așa ceva: fuseseră filmate trei personaje - o femeie care dădea cu piciorul în soclul unei statui, alta care își făcea cruce și un bărbat ce califica statuie drept reprezentare a Satanei.
Cum foamea de audiență - cu orice preț - e tot mai mare, și cum prostia, ca și lipsa de profesionalism sunt și ele tot mai mari, a urmat un soi de avalanșă, materializată într-un fel de concurs sub genericul „cine fabulează mai mult”. Fără a verifica „știrea”, așa cum ar fi fost normal, diferite segmente de presă au preluat-o și difuzat-o, contribuind, într-un fel sau altul, la aruncarea anatemei asupra unui întreg oraș și a tuturor locuitorilor săi. Pentru că una e să spui ”trei ieșeni au făcut și au dres”, și cu totul altceva să generalizezi în „ieșenii au făcut și au dres”, mai ales că era vorba de o presupusă agresiune asupra artei, într-o capitală a artelor.
Și iată doar câteva exemple din cum au arătat titlurile, pe cât de bombastice, pe atât de paralele cu realitatea, în segmentele media ce au preluat informația: „Ieșenii, nemulțumiți de operele de artă din oraș, au început să le distrugă” (de aici se poate înțelege că nemulțumirea se manifesta vizavi de toate operele de artă, ceea ce constituie o altă mistificare grosolană, iar textul, unde se subliniază că ”Iașul se confruntă cu un val de vandalizare”, conține alte aberații); „Statuie din Iași lovită de o femeie pentru că din gâtul ăstuia ies niște șerpi” (halal exprimare); „Statuia care i-a scos din minți pe ieșeni” (mai lipsea să se ofere și fotografii înfățișând aglomerație la internările la Spitalul Socola...); „Hidra - o statuie păzită de poliție la Iași” (aici chiar era obligatorie o poză cu oameni ai ordinii veghind la integritatea operei); ”Două opere de artă din Iași îngrozesc trecătorii” (spre știință, cea de a doua aparține aceluiași autor și e poziționată pe strada Lăpușneanu, dar unde-s trecătorii îngroziți?); „Imagini incredibile la Iași oameni furioși gata să distrugă o statuie cu 7 capete” (uau, câtă imaginație, păcat de folosirea celui de al doilea cuvânt, care decrebilizează totul); „O statuie din Iași le dă coșmaruri localnicilor” (dar, oare, de ce nu și turiștilor aflați în trecere prin oraș?); „O statuie din Iași a băgat oamenii în sperieți” (ilustrație posibilă - personaje scuipându-și în sân sau făcându-și cruce).
Știrea corectă privind cele întâmplate ar suna cam așa; „Iașul a găzduit Luna sculptorilor români”, o manifestare ce s-a bucurat de succes, dar a stârnit, prin unele lucrări, și controverse, chiar reacții adverse”; însă, recunosc, o asemenea informație nu ar fi avut audiența celor date ca exemplu mai sus...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau