Iaşul are Palatul Artelor. Rămâne să-l şi boteze astfel!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Repede mai trece vremea – iată, se împlineşte în curând un an de când, în centrul Iaşului, s-au încheiat lucrările de consolidare şi refuncţionalizare a unui edificiu de mari proporţii, care, în urma investirii unor sume importante - aproape 20 milioane lei, proveniţi din fondurile europene destinate îmbunătăţirii mediului urban şi conservării, protecţiei şi valorificării durabile a patrimoniului cultural, dar şi a gândirii şi proiectării inspirate a ceea ce urma să rezulte, a schimbat în mod radical aspectul zonei, dar a şi devenit un loc de referinţă pentru cultură şi arte.
Pentru cei care încă nu au ajuns la/în edificiul despre care e vorba, propun să facem un tur virtual. La subsol, sunt spaţii de petrecere a timpului liber şi si spaţii anexă. La parter, a fost păstrată tradiţionala şi de referinţă galerie de artă (unde, de-a lungul vremii, au expus plasticieni de renume din Iaşi, din ţară şi de peste hotare). În primele două etaje se materializează una dintre funcţiunile principale – de centre culturale (deocamdată, cele re/prezentând Franţa, Anglia, Germania şi Italia) cu mediatecă, pe holurile acestora permiţând găzduirea unor expoziţii temporare. La etajul al treilea, sunt spaţii dedicate organizării unor evenimente speciale, iar la mansardă există un auditorium şi încă un spaţiu expoziţional. În edificiu mai sunt încăperi în care se intenţioneză organizarea unui centru cultural european (poate nu ar fi de interes extinderea şi către culturile din Asia şi Americi). Mai există, de asemenea, o sală media şi un centru de restaurare. Din punct de vedere estetic, remarcabilă este realizarea acoperişului mansardei, concretizat în închideri (de fapt, vizual, deschideri!) vitrate curbate către Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi strada Cuza Vodă, ce permit vederea celor două zone ; la fel, adică transparentă, a fost făcută şi cupola, ce prilejuieşte, prin intermediul unui punct de belvedere, admirarea Pieţei Unirii, a străzii Lăpuşneanu şi a Copoului. Toate zonele edificiului dispun de dotări moderne şi performante, precum sisteme audio-video, ecrane pentru proiecţii, proiectoare, smart tv-uri, căşti audio.
Cu certitudine, este unul din cele mai spectaculoase proiecte europene derulate la Iaşi de primărie. Cel aflat în fruntea acestei instituţii a rememorat epopeea care a dus la transformarea unei clădiri dărăpănate, se poate spune chiar muribundă, găzduind o sumă de locuinţe sociale, într-un monument remarcabil din punct de vedere estetic, un „loc în care şi din care se poate vedea şi simţi spiritul Iaşului, acela de oraş frumos”. S-a amintit că poiectul a fost făcut şi refăcut, pentru a corespunde integral exigenţelor finanţării europene, că firma care se angajase iniţial în realizarea lucrărilor a abandonat, drept care a trebuit găsită o alta şi refăcut contractul, că, pe parcurs, s-a născut şi ideea cupolei de sticlă...Cele făcute vor putea fi vizitate/văzute gratuit la fiecare sfârşit de săptămână, în intervalul orar 10 – 15.
Nimeni nu a remarcat, dar, odată cu reabilitarea acestui edificiu, Iaşul are o impresionantă Axă a Palatelor: cel din Piaţa Eminescu, al Cărţilor (e vorba de Biblioteca Centrală Universitară), cel din Piaţa Unirii, al Artelor, şi cel al Culturii. Rămâne ca acela din Piaţa Unirii să şi fie botezat în consecinţă, pentru că actuala denumire («piatră maro»), nici măcar în limba română, are tot atâta legătură cu artele şi cultura precum Krivoi Rog, Burj Khalifa sau Disneyland !
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau