Interesul poartă fesul
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Săptămâna care a trecut a putut consemna, printre alte evenimente, două extrem de importante. Faptul că ele au avut mai puțin ecou în Europa s-ar putea explica prin distanța mare ce separe locul întâlnirilor - San Francisco - de bătrânul continent, dacă nu ar fi vorba, în realitate, de preocuparea majoră a fiecăruia doar pentru zona sa - viziune deloc adecvată epocii tot mai pronunțate a globalizării.
Așadar, la San Francisco s-a desfășurat un nou summit la nivel înalt al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), forum al unui grup de 21 de țări ce au ieșire la Oceanul Pacific, printre care statele cele mai puternice din lume - China, SUA și Rusia -, dar și unele cu o populație musulmană numeroasă. De subliniat că grupul respectiv însumează circa 60 la sută din economia mondială și că obiectivele întâlnirilor constă în discuții pe temele economiei regionale, cooperării, comerțului și investițiilor - toate acestea constituind motorul dezvoltării.
Ca orice summit la nivel înalt, și acesta s-a finalizat cu declarații. Nu cu una, cum ar fi fost normal, care să reflecte poziția tuturor participanților, ci cu două: una a majorității, iar cealaltă a țării ce a deținut președinția întâlnirii, SUA. Cea dintâi nu face nici un fel de referiri la conflictele actuale din Ucraina și Orientul Mijlociu, de parcă acestea nici nu ar avea loc. Separat, SUA au publicat o declarație cu trimiteri la Ucraina și situația din Gaza, motivând că unii dintre liderii celorlalte țări s-au opus includerii acestor trimiteri în declarația comună. Situația prilejuiește formularea concluziei că, din nefericire, există divergențe ireconciliabile între pozițiile unor state, ceea ce determină scepticism privind, între altele, posibila rezolvare a conflictelor amintite într-un orizont de timp apropiat. Potrivit informațiilor, cei care s-au opus unei declarații care să se refere la evenimentele menționate au ținut să precizeze faptul conform căruia ei ”nu cred că APEC este un forum pentru a discuta probleme geopolitice”. Ceea ce, teoretic, este adevărat; pe de altă parte, iarăși aduc în discuție că, în această perioadă a globalizării, nu e tocmai rațional să se judece lucrurile separat. Una peste alta, precizarea citată poate fi rezumată sub vechea zicere ”Interesul poartă fesul”. Adică important ar fi să meargă bine economia, comerțul, investițiile, chiar și în condițiile în care, în paralel, se înregistrează numeroase victime ”colaterale” - victime nu doar ale conflictelor, ci și ale neimplicării unora și partizanatului altora.
La 25 de mile mai la sud de San Francisco, mai precis în conacul Filoli, a avut loc o întâlnire între președintele american și omologul său chinez (cea de a doua de când Joe Biden s-a instalat la Casa Albă). Discuțiile dintre liderii celor două superputeri au fost urmărite cu mare atenție, încercândus-e sesizarea unei detensionări a rivalității dintre ele. Un observator teoretic neutrum directorul general al Fondului Monetar Internațional, declara că întâlnirea celor doi președinți ”a fost un semnal extrem de necesar că lumea trebuie să coopereze mai mult și un semn pozitiv pentru cooperarea cu privire la provocările globale, în special schimbările climatice”. Dincolo de aceste constatări optimiste, s-au înregistrat și divergențe, ori chiar fricțiuni: China s-a opus propunerii SUA privind politicile comerciale, în vreme ce Biden a afirmat că îl vom vedea în continuare pe Xi Jinping ”un dictator”, afirmație ce a iritat Beijingul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau