Macron? Pas du tout Napoleon!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Desigur, în plan internaţional, rămânem cu ochii aţintiţi asupra Ucrainei. Deşi, personal, aş prognoza că nu se va întâmpla nimic de proporţii apocaliptice acolo. În cel mai rău/bun (depinde de simpatii/antipatii) caz, lucrurile se vor desfăşura precum au avut loc cu Crimeea, într-un soi de linişte şi cu războaie verbale. În ziua de azi, litera Z din cuvântul gaz este mult mai importantă, decisivă chiar, decât omonima sa din termenul război. Până la urmă, se ciocnesc intereselecomerciale/financiare (dar şi strategice) ruseşti de cele americane : şi unii, şi alţii, vor să vândă gaz unor ţări din Vestul Europei...
Până va fi să vedem dacă şi cum se întâmplă lucrurile, rămâne de glosat pe marginea unor evenimente deja petrecute, la adresa unor actori foarte importanţi pe scena politică mondială.
Din SUA, preşedintele acestora l-a cam luat peste picior pe omologul său francez, apropo de vizita acestuia la Moscova, în încercarea de detensionare a situaţiei, afirmând că Macron are impresia că ar fi Charles de Gaulle. Joe Biden «uită» că Macron are mare nevoie de voturi, în aprilie fiind programat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar cele vreo 10 procente pe care le are în faţa principalului urmăritor nu sunt de natură să-l liniştească.
Pe de altă parte, Biden mai «uită» două lucruri. Unul, amuzant, anume acela că, pe linie paternă, are ascendenţă franceză, numele său la naştere fiind Joseph Robinette Biden jr. Ca să fim pe deplin drepţi, trebuie să aducem aminte că şi Macron, pe linie paternă, are ascendenţă engleză, bunicul său venind în Franţa să lupte contra germanilor, îndrăgostindu-se şi căsătorindu-se cu o franţuzoaică, având împreună şi un copil, dar, după vreun deceniu, George Robertson plecând înapoi în UK.
Altul, cu adevărat serios, că istoria Franţei nu începe cu de Gaulle, ci mult mai devreme, şi au fost momente când imperiul rus tremura în faţa celui francez. E de ajuns să ne întoarcem în timp cu aproape două secole. După ce dăduse undă verde tipăririi primei cărţi despre pericolul rus, Napoleon s-a supărat – avea motive – pe ţar, s-a suit pe cal şi, în fruntea sau în mijlocul oştirii, a parcurs cei aproape 3.000 de kilometri ce separă Parisul de Moscova. După ceva timp şi lupte grele, cu pierderi mari de ambele părţi, Naopoleon reuşeşte să captureze capitala Rusiei, care ia foc, la propriu, chiar dacă nu pentru mult timp şi deşi, mai apoi, s-a retras nu chiar plin de glorie către casă.
Revenind la Joe Biden (care a discutat şi el, la telefon, acum două zile, cu Vladimir Putin(, trebuie remarcat că ar fi fost de preferat să dea impresia de forţă şi determinare, să rezolve el singur, dacă putea, situaţia din Ucraina şi nu să piardă vremea cu glumiţe şi caracterizări : în afară de cea menţionată, cu Macron, se mai poate pomeni spusa „cancelarul german Olaf Scholz nu este Angela Mekel” (lucru evident din multe puncte de vedere...), se poate aduce în discuţie descrierea comportamentului premierului britanic drept fiind asemănător cu un „fanfaron”.
„Cancelarul german Olaf Scholz nu este Angela Merkel”, a spus Biden, potrivit surselor care l-au auzit vorbind în sesiunile de dialog cu ușile închise. Liderul de la Casa Albă descris comportamentul prim-ministrului britanic Boris Johnson ca fiind asemănător cu un „fanfaron”, iar despre preşedintele francez Emmanuel Macron, Biden a spus că acesta vrea să fie Charles de Gaulle.
Revenind la vizita – cu avionul... - făcută de Macron la Moscova, sunt de reţinut comentariile presei, de la unele mai blânde („discuţii lungi, rezultate puţine”), până la unele de genul horror („Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului şi e clar că a fost sfârtecat”).
Peste tot şi peste toate, o declaraţie a lui Putin, ce nu mai trebuie comentată: „Nici nu veți apuca să clipiţi!”.
Şi o ştire foarte proaspătă, ce spune că SUA şi UK îşi retrag ultimii soldaţii din Ucraina. De ce erau acolo militarii americani şi englezi, făceau cumva turism (precum cei ruşi în România, în decembrie 1989) ? Sursele spun că nu, ci că se ocupau de instruirea soldaţilor ucrainieni. Aha!
P.S. Pentru nevorbitorii de limbă rusă, pardon, franceză, traducerea titlulzui: „Macron? Câtuşi de puţin Napoleon!”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau