Maluri nu, mall-uri – gârlă!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Deşi sunt aproape convins că titlul rândurilor de astăzi nu este greu de înţeles, vreau să evit orice confuzie sau interpretare greşită. De aceea, îl „traduc”: subiectul se referă la situaţia ce poate fi consemnată în Iaşi, şi porneşte de la constatarea că, dacă din punct de vedere economic localitatea este departe de a ajunge la un liman (se înregistrează un PIB pe cap de locuitor de vreo şase ori mai mic decât la Bucureşti şi de vreo trei ori mai mic decât la Cluj), în schimb, se înmulţesc, mai ceva decât ciupercile după ploaie, obiectivele de gen mall, în care producătorii (în multe cazuri, străini) îşi vând avantajos mărfurile, iar băştinaşii îşi pot cheltui fără număr banii.
Înainte, însă, de a aborda subiectul propriu-zis, o scurtă paranteză dedicată unei ştiri proaspete, conform căreia se intenţionează „realizarea unei campanii de plantări copaci pe albia râului Bahlui”. În primul rând, ştiam că, potrivit reglementărilor, „este interzisă plantarea, tăierea ori distrugerea arborilor din albiile cursurilor de apă”; dar tot interzisă este şi ridicarea de blocuri în apropierea acestor albii şi, cu toate acestea, se construieşte în veselie...În al doilea rând, etajul superior părţii betonate a râului ar putea fi transformat în cea mai bună pistă de biciclete din Iaşi, care ar străbate oraşul din Dacia până spre Dancu, fără intersectarea arterelor stradale şi, situată ma jos de nivelul malurilor, mai ferită de poluare. Dar, aproape sigur, cineva va avea de câştigat din furnizarea şi plantarea copacilor...Şi aşa s-ar putea cam din navigabil, Bahluiul să devină...codru!
Înapoi la subiect. Nu era de ajuns că Iaşul era, mai mult sau mai puţin metaforic vorbind, sufocat de hiper/super/marketuri, acum acestea „fac pui” (şi încă uriaşi) şi în afară. Aflăm, de exemplu, că se va construi un „mall de mall”, pe vreo 20 de hectare, cu circa 300 de magazine şi aproximativ 40 de restaurante (dar numai vreo 3.000 locuri de parcare), menit a deservi peste 600.000 locuitori, din Moldova, cea de pe dreapta, dar şi stânga Prutului.. Teoretic, un lucru bun: se vor oferi locuri de muncă. Mi-e teamă, însă, pentru investitori, că socoteala de acasă nu se va potrivi cu cea din uriaşul mall: criza economico-financiară, dar şi previzibile alte valuri de pandemie ar putea diminua foarte mult numărul potenţialilor clienţi. Mai am o obiecţie: locul ales este unul teoretic, cu potenţial agricol. E preferabil să consumăm în loc să producem? Şi nu e singurul exemplu din zonă (cea dintre Iaşi şi Leţcani): aici ar urma să se mai edifice un „parc industrial” (nefericită denumire, reprezentând o maimuţăreală), ce ar putea deveni funcţional dacă se vor găsi amatori pentru concesionarea/cumpărarea terenurilor şi producţie –alte 20 de hectare-, asta după ce toată zona industrială a fost „rasă” pentru a se construi blocuri, precum şi un complex de blocuri cu servicii, birouri şi spaţii de locuit pentru muncitori din afara Iaşului (ca şi cum în interiorul acestuia nu ar mai încăpea!), pe vreo patru hectare.
Pentru că se profilează şi o criză alimentară, nu e rău să aduc aminte că, de de pe un hectar de teren s-ar putea obţine 13 tone de porumb, 10 tone de orez, 5 tone de grâu sau de floarea soarelui...
Sincer să fiu, mi-aş dori materializarea unora dintre proiecte: a acelora care să ducă la prosperitatea ieşenilor şi afirmarea Iaşului, nu la îmbogăţirea unor afacerişti!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau