Mare e grădina...alegerilor
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Dacă nu în seama lăudătorilor plătiți, atunci am să las pentru altă dată enumerarea efectelor pozitive ale unei alianțe, în general, dar mai ales în perioada pre-electorală. Pentru astăzi, mi-am propus să mă refer la efecte ce pot fi catalogate drept mai puțin benefice, oricum de natură să schimbe, parțial sau total, paradigma alegerilor.
Înainte de aceasta, ca să motivez titlul, dar și ca să încerc generarea unor zâmbete, citez dintr-un comunicat al Biroului Electoral Central, care afirmă că „a respins Protocolul de constituire a Alianței Electorale Grădina Maicii Domnului, formată din Partidul România Noastră și Partidul Dacismului Autonom Conservator”; nu cred că e ceva de comentat...
Candidatule, geaba vii, geaba te duci, geaba rupi niște papuci – așa sună o cunoscută zicătoare - desigur, fără cel dintâi termen, adăugat de mine într-o parafrază numai potrivită cu cele ce se întâmplă zilele acestea, dar și ce s-a întâmplat ieri, alaltăieri (adică în trecut). Zicătoare cunoscută și, mai ales, plină de adevăr și putere de sinteză în ceea ce privește raportul cu totul disproporționat între eforturi și efect. Apropo de acest raport, merită să medităm mereu (ba, dacă se poate, chiar să facem mai mult) la spusele lui Mircea Eliade de acum aproape un secol, perfect valabile și astăzi: „Nicăieri ca în România nu se consumă atâta energie în politică”.
În perioada actuală, „alegerile” de dinaintea alegerilor propriu zise contează cu mult mai mult. Dacă reușești să ajungi (cine știe prin ce eforturi, mai degrabă decât datorită unor merite), pe lista candidaților la europarlamentare a alianței de la putere, undeva în primele 15 locuri, poți deja să te pregătești de plecare la Bruxelles, nici nu cred că mai e nevoie ca în campanie să faci act de prezență pentru a te cunoaște potențialii votanți. Ceva asemănător se poate spune despre scrutinul pentru funcțiile de baroni locali (primari de mari orașe și președinți de consilii județene); dacă reușești (a se bisa paranteza precedentă) să obții, oficial și cât mai mediatizat, sprijinul unuia dintre cele două partide ale alianței pentru postul la care aspiri și, concomitent, dar, desigur, neoficial, pentru a nu supăra electoratul propriu, promisiunea de non combat din partea celuilalt partid, atunci deja poți să dai comandă pentru cărțile de vizită pe care, în relief, cu litere aurite, să fie numele tău și noua ta ipostază...
Dincolo de aceste considerente, de notat că se pierde foarte, foarte mult timp cu aspecte secundare. Săptămâni multe au trecut în discuții și apoi negocieri vizând comasarea unor alegeri. Alte multe săptămâni trec până la definitivarea unor liste și desemnarea unor candidați, încât, exagerând, desigur, se naște întrebarea dacă toate vor fi gata până în dimineața zilei de 9 iunie. Asta nu de alta, dar pe 11-12 iunie se vor da publicității rezultatele, care ar putea fi, dacă s-ar confirma cele mai recente sondaje de opinie, la europarlamentare – 42,4 la sută, deci 16 locuri PSD-PNL; 20,7 la sută, adică 8 locuri AUR; 14,2 la sută, adică 5 locuri Alianța Dreapta Unită; puțin peste pragul de 5 la sută, deci câte 2 locuri SOS și PRO - și la locale – PSD 30,6 la sută, PNL 25,6 la sută, AUR 17,4 la sută, Alianța Dreapta Unită 9,8 la sută. Desigur, rezultatele ar putea fi sensibil diferite, dacă se va aplica un citat din învățăturile lui Stalin, care spunea că „nu contează cine votează, contează cine numără voturile”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau