O victorie a la Pyrhhus?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Prezenţa la vot a fost de 46 la sută (cea mai mică după 1990), iar la Bucureşti – de 37 la sută (cu 3 procente mai mult ca în 2016).
În primul rând, fiindcă se pune întrebarea dacă s-ar fi ajuns la o asemenea „hartă politică” dacă nu exista alianţa, fie ea şi parţială, cu USR-PLUS – din rândurile cărora au venit câştigători importanţi în puncte strategice, precum la Primăria Generală a Capitalei, şi la sectoarele 1 şi 2 (practic, la Bucureşti, liberalii au obţinut o singură primărie...). Când a mers singur, acolo unde era sigur de victorie, PNL a pierdut, precum la Timişoara!
În al doilea rând, pentru că ar fi fost de preferat să se obţină rezultate bune fără atragerea, în ultima perioadă, de primari social-democraţi, asta după ce se promisese că aşa ceva nu se va întâmpla, iar exemplul Iaşului este unul grăitor.
Pentru a avea dimensiunile cât mai exacte ale rezultatelor de duminică, iată câteva date de la alegerile precedente şi de la cele de acum.
Alegerile locale din 2008: prezenţă la vot – 49 la sută media în cele 2 tururi; PDL, 33 la sută din voturi; 14 preşedinţi consilii judeţene şi 909 primari; PSD, 30 la sută, 17 preşedinţi şi 1.138 primari; PNL, 19 la sută, 5 preşedinţi şi 706 primari
Alegerile locale din 2012: prezenţă la vot – 56,39 la sută. USL (adică PSD plus PNL), 87 şi 64 la sută, 36 preşedinţi consilii judeţene şi 2.035 primari, PDL, 22 şi 15 la sută, 2 preşedinţi şi 298 primari; pe locul 3, o făcătură de partid, din fericire dispărut mai apoi.
Alegerile locale din 2016: prezenţă la vot – 48,43 la sută. PSD, 37 la sută, 29 preşedinţi şi 1.677 primari; PNL, 30 la sută, 8 preşedinţi şi 1.081 primari; ALDE, 6 la sută, 64 primari.
Alegerile locale din 2020: prezenţă la vot – 46 la sută. PSD, 20 preşedinţi, PNL, 17 preşedinţi (unul cu sprijinul USR) UDMR, 4 preşedinţi (cifrele privind procentajele şi primarii vor mai întârzia).
Sintetic, liberalii par a fi obţinut cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani. Dar: 1.nu atât pe cât ar fi dorit; şi 2. mă întreb care liberali, din moment ce, oricum, PNL era pe jumătate alcătuit din ex-pedelişti, cărora li s-au alăturat, în ultima vreme, mulţi parlamentari, primari etc. ex-pesedişti...
PNL va trebui să gestioneze foarte bine următoarea perioadă – ceea ce va fi extrem de greu, şi din pricina pandemiei, şi a problemelor bugetare – şi va fi necesar să fie foarte atent la alianţe, dacă doreşte (şi doreşte!) să câştige legislativele, programate la începutul lui decembrie - mai precis pe 6, când e sărbătorit Sfântul Nicolae, supranumit şi „Făcătorul de minuni” (vă aduc aminte că la „locale”, pe 27 septembrie, a fost sărbătoarea „Pescuirii minunate”!). Dacă va reuşi, abia după va începe o perioadă foarte grea, cu o misiune de sacrificiu, aproape suicidară, în lupta cu aceleaşi elemente – pandemia şi insuficienţa bugetului. Interesant este dacă pe postul de shogun care îşi face seppuku va fi lăsat tot Lucovid, sau se va merge pe teutonizarea mai accentuată a României, fiind pus unul Sigfried...Dar până atunci mai sunt mult de făcut şi vorbit...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau