Palatul Culturii din Iaşi riscă să fie furat!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Există, în privinţa fiecărei informaţii, două categorii de receptori: unii care cred tot ce li se spune (şi acţionează în consecinţă), şi alţii – care contestă toate ce aud (considerându-le a face parte din categoria numită, la modă, „fake news”. Aşa că, dintru bun început, mi se pare corect să le transmit, şi unora şi altora, să aibă răbdare şi să citească aceste rânduri până la capăt, nu doar titlul. Care, în paranteză fie zis, ar fi fost mult prea explicit, lipsit de farmec şi mister dacă, pe lângă propoziţia deja existenţă, ar fi conţinut şi motivaţia: „pentru că Turnul de Strajă a fost abandonat”.
Desigur, vorbind despre imaginea-simbol a Iaşului, Palatul Culturii, trebuie menţionat că există (sub formă de statui) câţiva arcaşi care stau de pază pe acoperiş, dar ei sunt atât de bine ancoraţi (cu otgoane metalice, cred), încât n-ar avea posibilitatea să acţioneze.
Să ne întoarcem, însă, la subiectul nostru, adică la Turnul de Strajă – ce se pare că ar fi mai vechi decât clădirea ce adăposteşte Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, reprezentând un vestigiu al vechii Curţi Domneşti. După cum se ştie, construirea Palatului Culturii s-a realizat în perioada 1906-1925 (trebuie ţinut cont de pauzele generate de primul război mondial sau de lipsa fondurilor); restaurarea lui, „doar” 8 ani, din 2016 reintrând în circuitul cultural-turistic. Dacă renovarea Palatului s-a făcut din diferite fonduri publice (europene & româneşti), cea a Turnului de Strajă se datorează companiei ce a concesionat terenul din zonă, pentru construirea unui mall şi a unor blocuri (cu o viziune arhitectonică armonioasă şi sublimă, dar care lipseşte cu desăvârşire).
În spaţiul virtual, Turnul de Strajă este clasificat drept „reper istoric”, „potrivit pentru copii” (?!) şi situat pe o stradă fără nume!
În spaţiul real, la doar patru ani de la terminarea restaurărilor, Turnul de Strajă este, în mod evident, abandonat, aproape la un pas de ruină. Pe acoperiş îi creşte un arbust, în beciul (bine ferecat) – un oţetar, porţiuni mari de tencuială s-au desprins, balconul reprezintă un risc major. Obiectivul – atât supra, cât şi subteran – nu este deschis pentru vizitatori.
Toate acestea contrastează puternic – şi neplăcut – cu mai noile edificii din zonă, precum cea pompos (şi original!) intitulată „Congress Hall”.
Conform unor mărturii credibile - din subsolul Turnului sunt accesibile două tuneluri paralele; potrivit unor surse, acestea ar fi dus către albia Bahluiului (mai aproape de Palat pe atunci), iar dacă e să dăm crezare unor legende, poate către Cetăţuia, drept cale de fugă. Oricum, nimeni nu a efectuat cercetări temeinice asupra a ceea ce ar putea fi o adevărată mină de aur turistică.
Cineva îşi exprima, acum peste un deceniu, când începuse şantierul din spatele Palatului, temerea că Turnul de Strajă ar putea fi demolat, dintr-o „greşeală, pentru că încurcă lucrurile”; astăzi, mă întreb dacă auto-demolarea nu e o soluţie mai ieftină şi mai puţin imputabilăŢ
Cândva, înainte de capitalismul sălbatic, în subsolul Turnului fuese amenajată o expoziţie, cu armuri şi arme din epoca medievală. Acum, acolo creşte un oţetar. De aceea simt un gust acru scriind despre subiectŢ Nu, ci pentru că Turnul a fost abandonat, Lapidariumul din dreapta Palatului a fost redus aproape la zero, până şi statuia presupusă a fi a lui Ştefan cel Mare are soclul grav avariat.
Aş merge cu investigaţia mai departe, dar, deocamdată, nu mi-e clar cui aparţine Turnul de Strajă: companiei concesionare, Primăriei sau Complexului MuzealŢ Sigur, ieşenilor! Aştept lămuriri!!!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau