Un prim examen de repetat
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Dacă ar fi fost să se facă un sondaj printre politicieni, chiar și printre cei social-democrați, în urmă cu un deceniu, cu siguranță că marea majoritate nu ar fi avut habar de numele lui Marcel Ciolacu. Atunci începea, de fapt, cariera lui la nivel central, după ce parcursese una fructuoasă în județul din care provine, Buzău.
În 2013, premierul Ponta îl numea consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică. Cum nicio faptă bună nu rămâne fără urmări, în august 2023, premierul Ciolacu l-a numit pe Ponta consilier onorific în domeniul relațiilor internaționale. Se pare că exact la timp, căci puțină vreme mai târziu, actualul prim-ministru avea de făcut o importantă vizită la Bruxelles, vizită asupra căreia voi reveni. Încet, dar sigur, Marcel Ciolacu a devenit tot mai important în zona legislativului, ajungând președinte al Camerei Deputaților, dar și în cea a ezxecutivului, fiind vicepremier în cabinetul condus de Mihai Tudose.
Toate acestea, concomitent cu vizibilitatea tot mai mare în PSD, numărându-se printre disidenții față de conducerea lui Liviu Dragnea (s-a numărat printre cei care au semnat scrisoarea ce solicita demisia acestuia), dar și printre cei care au decis, după înfrângerea în alegerile prezidențiale, demisia Vioricăi Dăncilă, căreia i-a luat locul la șefia PSD, în noiembrie 2019. Poziția sa de astăzi este, prin urmare, rodul consecvenței cu care a acționat în urmărirea și atingerea scopurilor propuse...
Numai că poziția de astăzi nu este tocmai de invidiat. Ajuns premier în urma ”rotativei” guvernamentale pentru perioada unui an și jumătate, s-ar putea să resimtă urmările eroziunii coaliției aflate la putere, sau ale turbulențelor politice previzibile în 2024, când vor avea loc patru rânduri de alegeri.
În același timp, Marcel Ciolacu se află la mijloc: între Bruxelles, de unde vin indicațiile, dar și banii, și electorat, pe care nu are voie să-l dezamăgească - mai ales în lipsa anunțului privind un candidat-locomotivă al social-democraților la alegerile prezidențiale (nu este imposibil, dacă popularitatea sa va crește, să devină chiar el candidatul...).
Deocamdată, Marcel Ciolacu a avut de susținut primul examen important al funcției, care, probabil, va trebui repetat. Cum întâlnirea de la Bruxelles a unor miniștri români cu oficiali ai UE nu i-a convins pe aceștia din urmă că măsurile fiscal-bugetare luate în calcul de coaliție vor acoperi deficitul bugetar. Un „amănunt” însemnat: dinspre vârful Uniunii Europene se solicită o singură cotă de TVA - practic, mărirea acesteia, ceea ce ar duce, printre altele, la scumpirea alimentelor, deloc „digerabilă” în apropierea de un an electoral plin. Drept care a fost necesară deplarea premierului la Bruxelles, în speranța convingerii oficialilor europeni de a relua negocierile și a accepta planul executivului român, mai ales un creșterea deficitului, de la 4,4, cât fusese asumat, la 5,5, cât se pare ar fi posibil de realizat. Întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Ursula von der Lyen, președinta Comisiei Europene, nu s-a desfășurat chiar cu atâta transparență încât să ne dăm seama de rezultatele demersului. Avem doar declarația primului-ministru român de după, precum și decizia sa ca executivul să-și asume răspunderea pentru măsurile de austeritate, ”cu mandatul premierului pe masă”. În două săptămâni, vom afla rezultatele. Până atunci, cel mai recent sondaj creditează PSD cu 32 la sută, locul 2, cu 19 la sută, fiind ocupat de PNL și o ”oaste de strânsură”...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau