Sfinții Mihail și Gavril. Vara Arhanghelilor
Dimensiune font:
În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Gabriel) * cei doi arhangheli purtători de sabie, ca simbol al biruinței, sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, conducătorii cetelor de îngeri și călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai * legenda mai spune că la Sfinții Mihail și Gavriil începe și Vara Arhanghelilor, care ține doar câteva zile, când vremea se încălzește ca să aibă putere până la întâlnirea cu iarna
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, prăznuiți pe 8 noiembrie, sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu și oamenii. În folclor se spune că ei asistă la Judecata de Apoi, ard păcatele lumești, curăță conștiința și sunt patroni ai casei.
Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinței, este cel mai des invocat în slujbele bisericești pentru a oferi sprijin în caz de război. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor dacă le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Este protectorul călugărilor, ocrotitorul armatelor creștine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana lui. Semnificația numelui Mihail este „Acela care este ca Dumnezeu”.
Legenda spune că Mihail ar fi fost un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, Stăncuța. După căsătorie, fata s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o față de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt și i-a dat putere asupra Soarelui și Lunii. El se luptă și cu nevasta lui Scaraoțchi, Mamarca, pe care o împiedică să slobozească gerul. Sfântul Mihail este și patronul țiganilor și tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci când va veni sfârșitul lumii.
Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) este cel care i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. El este Arhanghelul-mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite vești oamenilor. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor, al familiei, protectorul mamelor, copiilor și al călugărițelor. În ebraică, Gavriil înseamnă „Omul lui Dumnezeu”.
Vara Arhanghelilor
Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavriil sau în ajunul sărbătorii să se împartă pomană pentru sufletele morților, ofrandele numindu-se popular Moșii de Arhangheli. Un vechi obicei spune că la sărbătoarea lor se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei morți fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
În trecut, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie. Tot în această zi, finii duc colaci nașilor, un obicei deloc întâmplător întrucât, la cununie, cele doua lumânări ținute de nași sunt simboluri ale celor doi arhangheli. Sărbătoarea are și interdicții la muncă, iar despre cel ce va lucra în aceasta zi se spune că se va chinui în ceasul morții până când îl vă părăsi sufletul.
Despre Moșii de Arhangheli se mai știe că este și o sărbătoare a păstorilor, care în aceasta zi coc Turta arieților, adică berbecii despărțiți de oi. La Moșii de Arhangheli, arieții se amestecă din nou cu oile, iar bacii fac o turtă din porumb ori de grâu. O coc, apoi o aruncă între oi. Dacă ea cădea cu fața în sus, era semn că oilor le va merge bine când vor făta, iar dacă ajungea cu fața în jos, le mergea rău. Așa era povestea...
Legenda mai spune că la Sfinții Mihail și Gavriil începea și Vara Arhanghelilor, care ținea doar câteva zile, când vremea se încălzea un pic că să aibă putere până la întâlnirea cu iarna. Vara Arhanghelilor este și acum, într-un noiembrie ruginiu-roșcat, plin de parfum tomnatic. În Ziua Arhanghelilor se aprind două lumânări - una pentru cei ce nu mai sunt, și alta pentru cei vii, ca să le fie de călăuză.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau