Influentă publicație germană, text dur la adresa lui Klaus Iohannis după episodul NATO: ”Este îndoielnic că Iohannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top / Fostul profesor de fizică nu va putea acționa acolo așa cum este

15_11zon

Dimensiune font:

| 22-06-2024 20:06

Influenta publicație germană Frankfurter Allgemeine Zeitung publică, vineri, un text critic la adresa președintelui Klaus Iohannis după anunțul retragerii din cursa pentru șefia NATO. Într-un articol semnat de Von Michael Martens, publicația germană se întreabă ce vrea Iohannis în schimbul retragerii și evocă scenariile potrivit cărora președintele ar dori să ocupă un post important la nivelul UE. FAZ scrie despre Klaus Iohannis că ”este îndoielnic că Johannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top” și amintește că ”Iohannis nu acordă aproape niciun interviu, este considerat stângaci din punct de vedere retoric și se simte mai confortabil în discuții de culise, în spatele ușilor închise, decât pe o scenă deschisă”. Publicația germană concluzionează că ”Bruxelles-ul, cu publicul său european, este o altă mâncare de pește. Fostul profesor de fizică nu va putea acționa acolo așa cum este obișnuit la București”.

Redăm mai jos integral articolul publicat de FAZ sub titlul ”Președintele României își retrage candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. Ce vrea în schimb?”:

”Are UE nevoie de un trimis special pentru Ucraina? Și dacă da, ar trebui ca acest trimis special să fie Klaus Johannis, președintele demisionar al României? Acesta este unul dintre zvonurile care circulă de luni de zile la București și care, indirect, au primit joi un nou impuls. De atunci, ceea ce se aștepta de câteva zile a devenit oficial: Johannis, șeful statului român din 2014, a renunțat la pretenția pe care a avut-o în primăvară de a deveni noul secretar general al NATO. În urma unei reuniuni a Consiliului Național de Apărare de la București, s-a anunțat într-un comunicat că Johannis informase partenerii încă de la sfârșitul săptămânii trecute că își retrage candidatura.

Acesta a fost un răspuns destul de tardiv, având în vedere faptul că candidatura sa la cea mai înaltă funcție civilă din cadrul alianței occidentale de apărare, pe care o lansase în februarie și o anunțase în martie, era de la bun început fără speranță. Johannis își anunțase candidatura împotriva voinței SUA, a Marii Britanii, a Franței și a Germaniei, care doreau să-l vadă în fruntea alianței pe actualul premier olandez Mark Rutte. După ce chiar și Ungaria a cedat în cele din urmă, Johannis s-a trezit complet izolat. Faptul că baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” de lângă Constanța, pe malul Mării Negre, în România, este în prezent în curs de extindere, cu un cost de câteva miliarde de euro, pentru a deveni cea mai mare bază a Alianței din Europa, nu a schimbat cu nimic această situație. Cu efect imediat, România îl susține acum și pe olandezul Rutte.

În același timp, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca România să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Totuși, acest lucru a fost făcut în așteptarea găsirii unei soluții intermediare pentru a închide „punctul slab operațional” al apărării aeriene a României, rezultat în urma livrării sistemului, potrivit comunicatului Consiliului de Apărare. România a comandat șapte sisteme Patriot de la SUA, în valoare de patru miliarde de dolari. Până în prezent, patru au fost livrate și două sunt deja operaționale. Al treilea urmează la sfârșitul acestui an, iar al patrulea la începutul anului 2025. Livrarea către Kiev se face având în vedere „deteriorarea semnificativă a situației de securitate din Ucraina”, care amenință și securitatea României, potrivit justificării de la București.

Retragerea nu înseamnă însă că problema personală a lui Johannis este inevitabil încheiată. Potrivit opiniei populare din România, Johannis nu a crezut niciodată că va putea oricum să devină oricând secretar general al NATO – dar a explorat cu atenție ce ar putea primi în schimb pentru a renunța la candidatura sa cât mai mult timp. Cu alte cuvinte, Johannis s-ar fi pus pe sine în vitrină pentru a crește prețul pentru a se retrage din nou de acolo. Cum fostul primar al Sibiului este considerat un tactician iscusit, cel puțin în materie de putere, este posibil ca el să fi calculat de la început această poziție de plecare.

Surse adesea, bine informate au relatat recent, citând „surse europene” anonime, despre o „variantă de lucru” potrivit căreia șeful statului român de origine germană ar urma să primească postul încă neînființat de ”trimis special pentru Ucraina”. Este imposibil de spus cât de substanțială este această relatare, dar două lucruri sunt certe: mandatul președintelui român va expira în curând. Alegerile prezidențiale ar putea avea loc în România încă din septembrie, dar cu siguranță vor avea loc în acest an. Domnul Johannis se află la sfârșitul celui de-al doilea mandat și nu va putea candida din nou. Dacă i s-ar permite să candideze, probabil că nu i-ar face prea mult bine, pentru că, potrivit sondajelor, niciun președinte român nu a fost atât de nepopular ca Johannis în acest moment de multă vreme. La el acasă, sașul transilvănean născut la Sibiu (Hermannstadt) în 1959 este, prin urmare, puțin probabil să obțină mult mai mult.

Dar în cazurile în care politicienii se simt încă prea tineri sau nu sunt suficient de bogați pentru a se retrage, există, la urma urmei, scena internațională cu numeroasele sale birouri, posturi, poziții și tot felul de misiuni ulterioare. De ani de zile au existat indicii că Johannis ar căuta o astfel de poziție de follow-up după încheierea mandatului său. Atunci când actualul premier polonez Donald Tusk a venit la București, în primăvara anului 2020, pentru a onora un premiu acordat președintelui României, polonezul a spus în discursul său că i-a spus lui Johannis cu „mare convingere” că „ar putea fi un mare președinte al Consiliului European”, dar că acesta a refuzat cu mulțumiri, spunând că „mai are încă multe de făcut” în România. Oricum ar fi venit declarația lui Tusk, faptul că un fost președinte al Consiliului UE – mandatul lui Tusk a expirat la sfârșitul anului 2019 – a certificat public că un președinte ar fi un succesor excelent pentru el nu a trecut neobservat.

De atunci, la București se fac speculații cu privire la o posibilă carieră post-prezidențială a lui Johannis. Potrivit zvonurilor, acesta vizează „cel puțin” postul de comisar european. De asemenea, s-a vorbit și despre un post (care urmează să fie creat și el) de „comisar european pentru apărare”. Johannis însuși a alimentat zvonurile atunci când a cerut ca un politician din statele membre UE din Europa de Est să primească o funcție de top în UE sau NATO. Abia miercuri a fost din nou foarte clar: UE trebuie să se asigure „că toate statele se simt implicate și sunt servite în interesele lor naționale. Nu este posibil ca un stat membru să fie ignorat sau marginalizat în aceste negocieri. Dacă acesta este cazul, trebuie să fie corectat”.

Cu toate acestea, este îndoielnic dacă Johannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top – mai ales când vine vorba de activitatea sa în relație cu publicul. El nu este un om al discursurilor publice, nici mari, nici mici. Poate că acesta este motivul pentru care cartea sa autobiografică „Pas cu pas” (Pas cu pas), a cărei traducere în germană a fost anunțată cu ani în urmă, nu a fost niciodată publicată în limba sa natală. Johannis nu acordă aproape niciun interviu, este considerat stângaci din punct de vedere retoric și se simte mai confortabil în discuții de culise, în spatele ușilor închise, decât pe o scenă deschisă.

Ceea ce la începutul carierei sale prezidențiale a fost adesea lăudat ca fiind o atitudine cu picioarele pe pământ este acum perceput din ce în ce mai mult în România ca aroganță și incapacitate de comunicare. Până în prezent, deoarece este singurul responsabil în fața contribuabililor români, Johannis a reușit în mare parte să scape cu eschivele sale transilvănene-saxone, deși mai mult rău decât bine în cele din urmă. Dar Bruxelles-ul, cu publicul său european, este o altă mâncare de pește. Fostul profesor de matematică și fizică nu va putea acționa acolo așa cum este obișnuit la București.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
'Mai multe arme cu rază lungă de acţiune': apelul lui Zelenski către aliați, după atacurile năpraznice de sâmbătă
30/06/2024 08:29

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis şapte persoane, inclusiv doi copii. Atacul ruses ...

Dispreț pentru simbolurile românești: Ambasada SUA a sărbătorit luna mândriei LGBT tocmai la Muzeul Țăranului Român
29/06/2024 14:47

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a decis să sărbătorească „luna mandriei” de a fi homosexual tocmai la Muzeul Tăranului Roman. Ambasada SUA a postat o fotografie pe care se vede steagul LGBT si in ...

Încă o voce cu greutate cere retragerea lui Biden: Pentru a servi ţara, preşedintele Biden trebuie să părăsească cursa
29/06/2024 11:27

Consiliul editorial al prestigiosului cotidian american The New York Times i-a cerut, vineri, preşedintelui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă, după dezbaterea sa dezastruoasă cu Donald Tr ...

Tensiunea explodează la Marea Neagră: Rusia amenință NATO cu atacuri directe în zonă
28/06/2024 17:57

Rusia ameninţă vineri Occidentul cu o ”confruntare directă”, din cauza unei ”intensificări” a zborurilor dronelor militare americane la Marea Neagră, in largul Ucrainei, la cateva zile după primel ...

Fenomenul de pe Everest care face lumină în cazul a sute de dispariții și decese stranii din ultimul secol
28/06/2024 17:44

Schimbările climatice accelerează topirea ghetii si a zăpezii de pe Muntele Everest; astfel, trupurile a sute de alpinisti care au murit intr-un secol de escaladare a celui mai inalt varf din lume reapar. C ...

Reacția sarcastică a Kremlinului după dezbaterea Trump-Biden: 'Nu cred că vă așteptați ca Vladimir Putin să-și pună ceasul deșteptător'
28/06/2024 17:31

Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a trezit in mijlocul nopţii pentru a urmări dezbaterea prezidenţială din SUA dintre democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump, iar Rusia nu comentează politic ...

 În plin război al dronelor în Ucraina, România se înarmează cu trei aeronave F 16: avioanele au aterizat deja la Câmpia Turzii
28/06/2024 17:23

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achizitionate de Romania de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 28 iunie, in Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Campia Turzii. Aeronavele F-16 Fighting ...

Deranj la Moscova după ce România a anunțat că va cumpăra obuziere din Coreea de Sud și va dona un sistem Patriot Ucrainei
28/06/2024 13:40

Purtătoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reactionat dur la anuntul potrivit căruia armata romană va cumpăra 54 de obuziere autopropulsate K9 „Thunder” produse de Coreea de ...

Trei persoane arestate după ce au determinat o fată de opt ani să simuleze un act sexual
28/06/2024 13:31

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru instigare la agresiune sexuală si pornografie după ce ar fi determinat o fată de opt ani să simuleze un act sexual si ar fi instigat o persoană cunoscută cu ...

Institutul Național de Statistică a ajuns firma președintelui Tudorel Andrei
28/06/2024 00:45

Prin Hotărarea nr. 686 din 21 iunie 2024, privind modificarea Hotărarii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea si functionarea Institutului National de Statistică, presedinteleTudorel Andrei, aflat in f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei