'Mai multe arme cu rază lungă de acţiune': apelul lui Zelenski către aliați, după atacurile năpraznice de sâmbătă
Dimensiune font:
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis şapte persoane, inclusiv doi copii.
Atacul rusesc asupra oraşului Vilniansk, în apropierea oraşului Zaporojie din sud-est, a rănit, de asemenea, alte 31 de persoane, au declarat oficialii ucraineni.
În total, cel puţin 11 civili au fost ucişi şi alţi 37 au fost răniţi sâmbătă în atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei.
"Oraşele şi comunităţile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri ruseşti", a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.
Dar el a adăugat că există "modalităţi de a rezolva acest lucru", inclusiv "distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti, lovirea cu capacităţi reale de rază lungă şi creşterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană".
El a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum şi mai multe cadavre întinse pe jos.
Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a declarat că două rachete au lovit oraşul, avariind infrastructura, un magazin şi clădiri rezidenţiale.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat public atacul.
Pe propriul său canal Telegram, acesta a postat imagini cu un atac cu rachete asupra unei căi ferate despre care a afirmat că se afla în apropierea aşezării Ukrainka - la mai puţin de 10 km de Vilniansk - şi că era folosită de forţele ucrainene pentru a descărca arme şi echipamente militare.
De asemenea, Kostin a declarat că patru persoane au fost ucise şi şapte rănite în urma unor lovituri de artilerie asupra a trei sate din apropierea liniei frontului din estul regiunii Doneţk.
Ucraina și aliații
Aliaţii occidentali au furnizat deja Ucrainei o serie de arme cu rază lungă de acţiune - inclusiv rachete Scalp din Franţa, Storm Shadow din Marea Britanie şi ATACMS din SUA - precum şi sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA.
Cu toate acestea, fluxul de arme din partea SUA - de departe cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei - a eşuat la începutul anului 2024, după ce un proiect de lege care desemna un ajutor militar suplimentar a fost blocat în Congres.
Legea a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană şi rachetele cu rază lungă de acţiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.
Însă Ucraina a pus pierderile de vieţi omeneşti şi câştigurile teritoriale ale Rusiei în acest interval pe seama lipsei de muniţie şi de rachete de apărare antiaeriană cauzate de întârziere, în timp ce Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câştiga războiul.
Pe Telegram, el a mulţumit aliaţilor pentru ajutorul lor, dar a declarat că deciziile de a trimite armament suplimentar "trebuie accelerate", deoarece "orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieţi omeneşti".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau