„Dacă vrei să fii un om liber în gândire, alegi Iașul”

1interviu1

Dimensiune font:

| 24-04-2023 11:56

 * dialog cu primarul Mihai Chirica

Invitat în redacția ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, primarul Iașului, Mihai Chirica, a adus în discuție patru direcții mari pe care se dezvoltă „Cetatea”. Este vorba despre sănătate, educație, cultură și domeniul digital.

- Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că Iașul va avea Spital Regional de Urgență în 2027, fiind primul dintre cele trei orașe unde se vor ridica astfel de unități medicale.

- Este un subiect despre care se discută în România de foarte multă vreme și la care eu particip în mod activ din 2015, când am identificat și pus la dispoziție terenul pe care se va ridica acest edificiu. 2027 este un termen suficient de realist, dar care poate fi acoperit de un optimism ușor exagerat. Sunt patru ani în care va trebui să fie implementată o finanțare de 580 de milioane de euro și dacă împărțim la zile lucrătoare veți vedea că rezultatul va fi cu virgulă pentru o producție care ar trebuie să fie realizată într-un timp atât de scurt. De ce? Pentru că vorbim nu doar de lucrări ample, ci și despre achiziția de echipamente medicale, pregătirea personalului etc. 2027-2028 este un termen realist în care Iașul poate deveni unul dintre cele mai importante huburi de sănătate din România. Un lucru pe care l-a nuanțat iarăși ministru Sănătații în urma dialogului pe care l-am avut a fost că SRU Iași va fi primul finalizat, apoi cele de la Cluj și Craiova. Va fi un spital dedicat nu doar pacienților din Iași, ci celor din întreaga Regiune de Nord-Est. Ca acest spital să devină cu adevărat funcțional și util ar trebui încheiate protocoale foarte bine puse la punct între direcțiile de sănătate publică pentru ca la SRU să ajungă doar pacienții care au nevoie de acest nivel medical, de această persformanță și nu chiar toate cazurile. Trebuie evitată această situație pentru că altfel SRU va fi sufocat.

- Suntem la etapa de licitație pentru acest spital. Credeți că vom vedea în curând și utilajele intrând pe teren?

- În aprilie nu, dar cred că prin luna iulie ar putea ajunge echipamentele. Noi ne-am luat o marjă de timp destul de corect stabilită. Am zis că în septembrie vor fi echipamentele la lucru. Până atunci se vor derula licitațiile, dar trebuie văzut și cum se va mobiliza viitorul constructor și cum va reuși să își ducă la îndeplinire obligațiile legate de devierile de rețele, împreună cu furnizorii de energie din RDNER. Vor fi două faze – în prima se va semna un contract cu firma care va devia rețetele de înaltă tensiune și va face prima etapă a săpăturilor, urmând ca în faza a doua, același constructor, dacă va licita, va continua săpăturile și va începe lucrul. Provocările sunt mari deoarece se vor degaja peste 200.000 de metri cubi de pământ, care vor trebui depozitați undeva. Avem câteva soluții, una fiind construirea unui depozit prin care să putem extinde la un moment dat pista de la Aeroport sau să-l ducem pe traseul viitoarei șosele de centură a Iașului, care face legătura dintre Uricani cu ieșirea spre Nicolina. Mai există și posibilitatea să ajutăm la viitoarea autostradă, pe traseul deja stabilit.

- Provocările vor fi mari inclusiv legate de trafic. Deja zona este foarte aglomerată în prezent, din cauza lucrărilor de la terminalul T4, de la Aeroport.

- Eu aș aduce în discuție o altă situație care pare scăpată din vedere. Spitalul „Sfântul Spiridon” are în jur de 1.200 de paturi active, cel Regional de Urgență va avea în jur de 880. Spitalul „Sfântul Spiridon” preia orice urgență, indiferent de gravitatea ei, plus că are și un ambulatoriu extins, iar suferința în trafic nu este chiar atât de mare. Eu nu văd o problemă din această perspectivă.

- Aveți în atenție o altă unitate medicală importantă, Spitalul CFR. A existat o discuție de preluare în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. În ce stadiu sunt discuțiile?

- A fost o discuție la Ministerul Transporturilor, la care au participat toate universitățile de medicină, primăriile interesate și alte entități. Concluzia noastră, a Iașului, a fost una diferită de celelalte puncte de vedere în sensul că ne-am arătat disponibilitatea ca acest spital să treacă în administrarea UMF „Grigore T. Popa” sub statut de primul spital universitar ieșean. Primăria va rămâne partener pe orice proiect l-am putea derula. Eu sunt de părere că UMF are și capacitatea financiară, dar mai ales cea managerială prin care poate gestiona un spital. În plus, ar fi o școală.

Investiția în educație este cea mai solidă pe care o poate face o națiune

- Iașul este un hub important de sănătate, dar este și unul al educației.

- Din punctul meu de vedere, Iașul are ca primă etichetă „orașul școalelor”, așa cum l-a definit academicianul Nicolae Iorga, dar în cele din urmă totul depinde de performanță. Ca să poți păstra renumele trebuie să dovedești performanță și, Slavă Domnului, avem cu cine. Există o competiție între școli prin care fiecare vrea să arate ce are mai bun din generație în generație. Primăria susține mult educația și voi face o trecere în revistă foarte pe scurt – în lista de investiții totale, derulate prin PNRR care a depășit 800 de milioane de lei cu ultima investiție dedicată Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu, noi avem peste 70 la sută din bani dedicați școlilor. Sunt 14 centre financiare care beneficiază de aceste finanțări, în total sunt 21 de corpuri de școală. Pentru Colegiul Pegagogic „Vasile Lupu” sunt 20 de milioane de euro, ca o singură investiție, plus celelalte investiții în terenuri de sport, grădinițe și multe altele. Investiția în educație este cea mai solidă pe care o poate face o națiune.

- Ați amintit de Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”. Până pe 3 mai se primesc oferte pentru reabilitarea clădirii.

- Ne bucurăm că putem sprijini acest demers. Din păcate, această instituție de învățământ devenise o platformă de dezbatere politică și mă bucur că astfel de discuții s-au stins. Împreună cu Inspectoratul Școlar am luat decizia de a muta cursurile. Apoi am găsit înțelegere cu Asociația de părinți și conducerea colegiului de a continua cursurile, din anul următor de învățământ, într-o unitate modulară pe care Primăria o va amenaja în curtea unității, am aplicat și obținut finanțare prin PNRR. Mă bucur că am găsit soluții pentru această școală, una deosebită prin tipicul ei pentru că pregătește viitorii dascăli și care a deschis ușile educației în România. A fost prima școală de institutori din spațiul românesc. Unul lucru foarte important care trebuie spus și o fac în premieră pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”, este că noi începuserăm discuțiile cu băncile. Am avut întâlniri cu reprezentanții BCR și BERD pentru un viitor credit, iar răspunsurile au fost pozitive. Mai mult, BERD trimisese un ofițer, dar sosise deja răspunsul de la Ministerul Dezvoltării. Băncile nu au renunțat la ideea de a finanța obiective din educație, au acceptat propunerea noastră de a finanța școli noi cum ar fi noul corp de la Liceul „Miron Costin”, o altă promisiune de-a noastră, și extinderile de la Colegiul „Mihai Eminescu” cu laboratoare și un amfiteatru.

- Nu putem purta un dialog cu primarul Iașului fără a aminti și proiectele urbanistice, unul fiind înlocuirea pavelelor cu unele speciale care vor purta un simbol special preluat de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”.

- Inițiativa se derulează, este unică în țară, iar ideea mi-a venit în urma unei călătorii la Barcelona. Acolo, pavajul de pe bulevardul central Rambla are un marcaj Art Nouveau, preluat de la cei mai mari artiști spanioli. Atunci m-am gândit să derulăm și la Iași un proiect similar, l-am propus unui proiectant, care a realizat patru modele, inspirate de pe zidurile Bisericii „Trei Ierarhi”. Am ales o rozetă care să poată fi întreținută ușor. Forma vine de la piesele Uliței Vechi a Iașului, care a fost „podită” cu trunchiuri din lemn, ciopliți oarecum hexagonal care să se poată îngemăna cât mai bine. Peste acestea s-au pus primele pavaje care erau confecționate din lut ars și aveau formă hexagonală. Am luat o piesă originală, am măsurat-o și am decis că vom face noile replici în aceleași dimensiuni și forme, la care am adăugat detaliul de pe Biserica „Trei Ierarhi”.

Armin Van Buuren, David Guetta sau Jean Michele Jarre vor veni la Iași

- Am vorbit până acum despre două huburi ale Iașului – cel de sănătate, cel educațional. Ajungem și la cel cultural.

- Da, însă cred că în acest an cel digital va atrage mult mai mult atenția în acest an. Cel cultural este un renume pe care l-am moștenit, pe care îl susținem și financiar foarte mult. Eu cred că cea mai evidentă formă de susținere a culturii pentru Iași este preluarea unei sarcini de la o altă instituție, Consiliul Județean, privind finanțarea Filarmonicii. Este o chestiune ce ține de o reverență făcută unei școli de muzică pentru care a fost pusă temelia de către George Enescu. Am reușit să găsim și cea mai bună locație pentru viitorul sediul al Operei, în Copou, în apropierea Universității. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, ne-a mai cerut câteva lămuriri legate de teren, să eliberăm un certificat de urbanism și vom răspunde cât mai curând pentru ca echipa de la București să dea drumul licitației. În acest mod am putea da o speranță încă unei instituții, Operei mai exact. Gândiți-vă că peste patru ani am putea să lăsăm Teatrul Național în pace, să avem Filarmonică, să vedem și clădirea Operei aproape finalizată.

- Ați amintit de hubul digital. Cum va atrage atenția?

- În acest moment, Iașul este orașul cu cel mai mare număr de angajați din domeniul IT și este în creștere. În acest an, va fi și gazda Campionatului Mondial de Sport Electronic, care va avea loc între 26 august și 8 septembrie. Sunt peste 2 miliarde de persoane la nivel mondial care se întrec în doar 10 jocuri. Ei bine, pentru prima oară în Europa, la Iași va avea loc primul Campionat Mondial de Esports. Până acum, de regulă, aveau loc în Asia. Ultimele au fost în Indonezia, în Coreea de Sus, la Seul, în SUA, iar acum la Iași. Vor fi jucători din peste 110 de țări, va fi cea mai mare participare la nivel mondial din cele nouă ediții derulate până acum, apoi vom preda ștafeta Parisului. Noi investim sume foarte mari în acest proiect pentru a aduce vizibilitate Iașului, dar și României, și așteptăm și intervenția statului. Vom semna și un contract cu Ministerul Digitalizării în acest sens. Acest campionat mondial nu va fi doar un joc, ci un spectacol care va dura zece zile. Discutăm și suntem destul de avansați în dialog despre Armin Van Buuren, David Guetta sau Jean Michele Jarre. Unul dintre ei va susține un concert la Iași.

- Aș schimba registrul și v-aș invita să fiți un observator al primarului. Ca și plătitor de taxe și impozite, ce vă place și ce ați schimba la Iași?

- De regulă, cea mai mare parte a activității mele de primar al Iașului am derulat-o încercând să mă transpun în ochii celui pe care nu-l cunosc. Îmi place modul în care Iașul vibrează, nu se compară cu niciun alt oraș pe care l-am vizitat din România. Are o altă energie, una care te invită la meditație, îți dă voie să faci ceea ce îți place. Dacă vrei să fii un om liber în gândire îți alegi Iașul fiindcă aici nu te împinge forfota, ceea ce fac orașele mari. Este adevărat că noi suntem al doilea oraș al României, dar avem o forfotă de oraș pitoresc, de munte, așezat între două căi de comunicație. Avem o vibrație ancestrală pe care noi am moștenit-o aici. Asta demonstrează de ce am fost orașul primelor lucruri importante din țară. Aici s-au făcut unirile, a apărut prima universitate, primul premiul Nobel din România (adus de George Palade, ieșean de origine – n.r.), prima femei avocat, matematician. Este locul în care s-au întâmplat lucruri unice în România. Nu îmi place și cred că ar trebui schimbată gândirea legată de comunitate, să încercăm să ne apropiem Iașul cât mai mult, să-l sprijinim noi, ca și oameni. Să nu mai așteptăm de la alții ceea ce putem face noi înșine prin implicare directă. Gesturile mărunte făcute de cât mai mulți dintre noi contează enorm. Cred că ar trebui să dezvolt cât mai mult acest spirit comunitar.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
13/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
07/01/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
07/12/2024 16:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei