„Este extrem de dificil să spunem cât va dura programul vizelor”

1interviu-site
1interviu1-site

Dimensiune font:

| 01-07-2021 00:00

consideră David Muniz, chargé dʼaffaires în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti

- Care este scopul vizitei dumneavoastră la Iaşi?

- Este foarte important că suntem în Iași, că am fost și ieri și suntem și azi. Am venit să participăm la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Noi credem că recunoașterea Holocaustului este foarte importantă, iar România a depus un efort considerabil pentru a înțelege istoria Holocaustului, pentru a compensa victimele, dar și pentru a comemora Holocaustul şi victimele acestuia.

Așadar suntem foarte fericiți să susținem acest eveniment, să participăm la acest eveniment. Un lucru pe care l-am anunțat astăzi a fost un acordarea unui grant în valoare de 80.000 de dolari pentru a susține conservarea casei lui Elie Wiesel, ce se află în Sighet. Asta se va întâmpla, dacă nu mă înșel, în următorul sau următorii doi ani. Iar noi dorim să continuăm să contribuim pentru a rezolva asemenea probleme în România.

De asemenea, am făcut anumite remarci la acest eveniment iar aspectul pe care voiam să îl accentuez este nevoia pentru o educație a Holocaustului. E un domeniu în care dorim ca România să depună mai mult efort, iar Guvernul României a venit cu un asemenea plan, pe care dorim să-l vedem realizat.

În orice caz, Iașul e un oraș frumos și plin de viață, suntem foarte fericiți că suntem aici, deși, repet, ocazia este una tristă: comemorarea Pogromului.

- Eliminarea vizelor pentru cetățenii români rămâne în continuare o temă de interes pentru administrația SUA?

- Mereu mi se pune această întrebare. Programul vizelor este unul extrem de strict, de tehnic, dar suntem siguri că România va face parte în continuare din acest program. Însă este extrem de dificil să spunem cât va dura. Dacă vă uitați la celelalte țări care s-au alăturat acestui program în ultimii 20 de ani, puteți observa că procesul durează o perioadă lungă. Pentru că, repet, este o lege extrem de strictă și tehnică. Există, totuși, multe vești bune. Lucrăm cu Guvernul României, Statele Unite și România comunică cu privire la cerințele necesare pentru admiterea în programul de viză, iar România progresează mult în aceste privințe, prin urmare acest proces înaintează destul de repede. De asemenea, există și o altă parte a legii pe care o consider importantă și pe care românii ar trebui să o înțeleagă. Unul dintre factorii principali pentru admiterea în program constă în numărul cetăţenilor care au aplicat pentru viză, dar au fost refuzați. Acest procent trebuie să fie unul suficient de mic. Deja pentru România este mic. Majoritatea oamenilor ce doresc să călătorească în SUA și aplică pentru o viză se califică, însă numărul celor refuzați totuși trebuie să scadă. În această privință, Ministerul Afacerilor Externe a depus eforturi mari pentru a educa populația referitor la acest program. Oamenii trebuie să înțeleagă cum funcționează acest proces, pentru că nouă nu ne place să vedem oameni refuzați. În concluzie, România va face parte în continuare din acest program. Nu știu, însă, cât va dura, şi nici nu pot face estimări legate de perioadă.

- Cât de mult se văd la Washington, dar mai ales cât de mult contează progresele făcute de România în ultima vreme, din toate punctele de vedere, pentru includerea țării noastre în Programul Visa Waiver?

- Multe dintre legile și regulile legate de acest program țin de documente. Când vedem un pașaport românesc, trebuie să știm că ne putem încrede în el, la fel ca în cazul oricărei alte țări. Trebuie să fim siguri și să știm care sunt șansele ca acesta să fie fals, să fie furat. Încerc să nu fac referire la termeni prea tehnici, însă cam aceasta este situația. Este ca o casă. Poți vedea frumuseţea casei, culoarea ei, însă nu poți vedea toată munca din spatele ei.

- Relațiile SUA cu Rusia, cele ale Alianței Nord-Atlantice cu Rusia sunt tot mai tensionate. În ce condiții credeți că se poate reactiva „războiul rece”?

- România este, cu siguranță, un aliat puternic, un membru puternic al Alianței NATO. Recent am fost în Poligonul Cincu, pentru a observa Defender 21, cel mai mare exercițiu NATO din acest an și a fost impresionant să văd cum România a organizat un asemenea exercițiu cu 13 membri, cu unități militare din multe alte țări. Ce se poate observa din partea NATO este un exemplu al determinării, al reasigurării solidarității statelor membre. Această solidaritate aduce siguranță. Mesajul este următorul: suntem puternici împreună. De asemenea, am văzut în cadrul ultimului summit NATO, o reafirmare a articolului 5 din tratat. Ne place să vedem determinarea României în dezvoltarea pe acest plan. Pe de altă parte, a avut loc și întâlnirea dintre preşedinţii Biden și Putin, în cadrul căreia au încercat să comunice, să caute metode de a detensiona situația. Vedem şi cum Uniunea Europeană încearcă să dialogheze cu Rusia. Deși avem conflicte, deși nu suntem confuzi cu privire la provocările din Est, încercăm să găsim o cale prin care să detensionăm situația unde putem. Așadar, nu l-aș numi un nou Război Rece. Îmi place să consider Războiul Rece ca fiind o perioadă din istorie ce a trecut. Trebuie să fim uniți, să stăm împreună, să menținem și să protejăm valorile democratice. Asta e soluția...

 - Poate avea de suferit securitatea României în cazul unui astfel de scenariu?

- Sperăm că nu. Istoria ne-a arătat că apărarea colectivă și menținerea unei poziții ferme este factorul ce previne scenariul în care situația degenerează până în punctul în care siguranța țărilor este afectată. Din nou, vedem cum România este un aliat determinat și de încredere, cum an de an investește în Programul NATO. Armata Română este extrem de capabilă. Aceasta este cea mai eficientă soluție pentru a evita un asemenea scenariu.

au consemnat Robert FLUERARU şi Tudor DAMASCHIN

 

* * *

David Muniz lucrează de peste 20 de ani în Departamentul de Stat al SUA. Înainte de sosirea la Bucureşti, în iulie 2020, el a fost adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale şi Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deţinut şi funcţia de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud şi Orientul Apropiat. Anterior, în perioada iulie 2015 - august 2018, el a fost Adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice la Ambasada SUA de la Tirana, din Albania.

Printre funcţiile ocupate anterior se numără cele de: director adjunct al Oficiului pentru afaceri nordice şi baltice din cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia, consilier principal adjunct şi şef al secţiei politice la Consulatul SUA de la Kirkuk, din Irak, adjunct interimar al Şefului Misiunii Diplomatice şi şef al secţiei politico-economice la Ambasada SUA de la Podgoriţa, din Muntenegru şi consilier pe probleme politice la Ambasada SUA de la Priştina, din Kosovo. Şi-a desfăşurat activitatea şi în Kuala Lumpur, Malaysia şi Ekaterinburg, Rusia. A studiat limbile albaneză, sârbo-croată şi rusă.

David Muniz este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Georgia şi un fan înfocat al echipei de fotbal american „Georgia Bulldogs”. El a obţinut şi o diplomă de licenţă în istorie şi ştiinţe politice de la Universitatea „James Madison” din Harrisonburg, Virginia. A primit numeroase distincţii acordate de către Departamentul de Stat, inclusiv mai multe „Superior Honor Awards” şi „Meritorious Honor Awards”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei