„Este minunat să simți bucuria de a reveni pe scena operei”

1x-reportaj don 2

Dimensiune font:

| 16-06-2023 13:54

 Dialog cu basul Lucian Dolhăscu, protagonist într-un nou spectacol „Don Pasquale

Pentru artiști, revenirea pe scenă este o mare bucurie. Cu fiecare spectacol trecut în palmares, emoția este mai mare, la fel și confirmarea oferită de aplauzele publicului. Fiecare debut este la fel de important, chiar dacă uneori se petrece într-o altă postură. În cazul basului Lucian Dolhăscu, de la Filarmonica „Moldova” Iași, a fost vorba despre un debut din postura de ... student.

- Publicul ieșean v-a putut urmări într-o inedită producție, realizată în cadrului unui parteneriat dintre Opera Națională Română și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Este vorba despre spectacolul Don Pasquale, în care ați evoluat ca student al UNAGE. Cum a fost această experiență?

- Cum altfel decât plină de bucurie, ca de altfel întreg anul? A fost un an bun profesional pentru mine, am debutat în trei proiecte disticte. În ianuarie am interpretat piesa „Altarul mănăstirii Putna pentru bas solo, cor bărbătesc și orchestră” – Ciprian Porumbescu (ar. Th. Rogalski), în primă audiție alături Orchestra simfonică și Corul academic „Gavriil Musicescu, ale Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași. În februarie, am avut rolul principal Ambasadorul Zetta din „Văduva Veselă 2.0”, în spectacolul Operei Naționale Române din Iași, iar acum debutez tot în rol principal „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, proiect al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Este minunat să ai o experiență frumoasă jucând un nou rol și să lucrezi alături de colegi. Efortul și munca depuse pentru a crea o producție minunată pot duce la momente magice și emoționante pe scenă. Să fii parte a unei producții de operă înseamnă să aduci la viață personaje complexe, să transmiți emoții prin muzică și să te conectezi cu publicul.

- Sunteți un artist apreciat, cu experiență pe scena ONRI. Cum este să revii în amfiteatru, la studiu, apoi pe scenă, în costum de spectacol? - Revenirea la facultate este o etapă importantă în dezvoltarea mea ca artist. La Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Canto îmi continuu formarea vocală sub îndrumarea profesorilor specializați. Mă axez foarte mult pe lecții individuale, în care lucrez la tehnica vocală, interpretarea muzicală și expresivitatea artistică. Această perioadă mă ajută să îmi perfecționez abilitățile vocale și să explorez diferite stiluri muzicale. Această învățare amplă îmi va permite să mă dezvolt ca artist versatil și să îmi descopăr propriul stil și identitate artistică. Mă bucur foarte mult de fiecare dată când revin pe scena Operei Naționale Române din Iași, locul unde am debutat prima dată în 2011. Este minunat să simți bucuria de a reveni pe scena operei și să primești apreciere din partea publicului, o confirmare că munca ta și interpretarea ta sunt apreciate și că reușești să creezi o conexiune cu spectatorii. Apărând pe scenă și primind apreciere din partea publicului, obții și mai multă motivație pentru a continua să te perfecționezi și să te dedici artei tale. Reacțiile pozitive ale spectatorilor pot alimenta pasiunea și dorința de a evolua și de a aduce mereu ceva nou în interpretările tale. Mă bucur de fiecare moment pe scenă și continuu să îmi urmez visul artistic cu pasiune și dedicare.

- Ce v-a plăcut cel mai mult la acest spectacol inedit?

-  Rolul Don Pasquale” este unul complex și solicitant, cere abilități actoricești și vocale deosebite. Interpretarea acestui personaj poate fi o provocare și, în același timp, o oportunitate de a aduce umor și expresivitate pe scenă. Prin transformarea de la un bătrân bogat și egoist la un om mai înțelept și împăcat, am adus în rolul „Don Pasquale” multiple nuanțe și emoții. Reprezentarea acestui rol necesită abilități de actorie, expresivitate vocală și capacitatea de a comunica umorul și tragismul personajului în mod autentic. Am încercat să aduc o perspectivă și o interpretare personală a personajului, făcând astfel experiența unică și individuală.

 Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

diana

Jun 16, 2023

cu fiecare notă pe care ai cântat-o, ai reușit să transmiți pasiune, expresivitate și profunzime. prezența ta scenică a fost remarcabilă, iar abilitățile tale vocale au fermecat inimile audienței. nu doar că ai cucerit publicul, dar ai creat și o atmosferă captivantă în jurul tău, aducând personajul tău la viață într-un mod absolut remarcabil. felicitări și succes pe mai departe!

calin valerian

Jun 16, 2023

...si in viata de zi cu zi - principiile se "acordeaza" cu cerintele artistice - mereu inedite si provocatoare - ce nu fac decat s-l propulseze si mai sus pe bassul lucian dolhăscu. valentele artistice - chiar daca te nasti cu ele (sau le dobandesti) - trebuiesc mereu cizelate/perfectionate - dăltuite prin armonizarea sunetul - care - el insusi - este o entitate unica corelata cu alte entitati unice . lucian spre asta tinde : sufletul lui (sau simtul artistic ) ii spun ca se poate si mai fin - mai grandios sau mai orfic . ma bucur sa-l cunosc personal pe lucian dolhăscu. - lucian - mult succes !

andrei v

Jun 16, 2023

felicitări domnul dolhascu! cei într-adevăr buni sunt conștienți ca au mereu de învățat si nu se feresc de noi începuturi sau provocări...

bravo!

Jun 16, 2023

felicitari, mult succes in continuare!!

adi d

Jun 16, 2023

felicitări luciane!!! ai reușit perfect să-l conturezi pe don pasquale ca fiind un personaj conservator și nostalgic pentru vremurile trecute. el este subiectul unor scheme amoroase și intrigi puse la cale de către personajele din jurul lui, iar povestea se desfășoară într-o manieră comică și plină de înțelegere a naturii umane.

eduard

Jun 16, 2023

felicitari. un rol complex dar devotamentul si experienta isi spun cuvantul. la cat mai multe spectacole!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei