„Publicul mă face puternică!”

1 nicoleta lefter

Dimensiune font:

| 04-10-2023 06:29

 * dialog cu actrița Nicoleta Lefter, de la Teatrul „Odeon”, câștigătoare a Premiului UNITER pentru „Cea mai bună actriță într-un rol principal"

Luna octombrie aduce publicului ieșean și nu doar o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat de Teatrul „Luceafărulși ajuns la cea de-a XVI-a ediție. Timp de o săptămână, de pe 4 octombrie, publicul va putea urmări spectacole de înaltă calitate, va putea participa la dialoguri cu actorii, la lansări de carte, expoziții. Nu vor lipsi și proiectele dedicate adolescenților, într-unul dintre ele fiind implicată și actrița Nicoleta Lefter. Alături de Ana Maria Sandu, ea va susține „Ateliere de descoperit, scris și improvizat povești” – unul la Colegiul Național „Mihai Eminescuși al doilea, la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Pașcani. Am stat de vorbă cu Nicoleta Lefter despre teatru, despre public și despre viața ei de actor.

- „Nicoleta Lefter este un performer versatil și curios. Pe lângă lista lungă de piese jucate la teatre mai mari sau mai mici și filme, îi place să experimenteze cu spații și texte alternative, dar și cu colaborări transdisciplinare. One woman show, performance mixed media, improvizația sunt zonele artistice pe care le explorează”, arată o scurtă caracterizare a dvs zărită pe Facebook recent. Ce ați mai adăuga?

- Am deschis stagiunea de la Teatrul Gong, în septembrie, cu un spectacol manifest antidrog, un spectacol construit în urma unui atelier de scriere dramatică alături de scriitoarea Ana Maria Sandu și elevii unor licee importante din Sibiu. În urma atelierului a rezultat un text dramatic pe care l-am pus în scena cu actorii Teatrului Gong. Spectacolul se cheamă „Petrecerea Denisei” și e despre consumul de droguri în rândul adolescenților, dar și despre riscurile la care se supun consumând narcotice. Apoi am început o colaborare cu Teatrul din Sfântul Gheorghe, am făcut o înlocuire în spectacolul „Richard 3”, de Willliam Shakespeare, în regia lui Eugen Gymant, joc Queen Margaret.

Acum la Odeon lucrez cu Carmen Lidia Vidu la spectacolul „Sentimentul fragil” care va avea premiera în luna noiembrie. Este vorba despre o serie de monoloaguri scrise de adolescenți despre traume, frici, abuzuri, neadaptări la situații extreme.

- La Iași veți construi spectacole pentru adolescenți, alături de Ana Maria Sandu. Ateliere de descoperit, creat și spus povești. Cum construiește actorul o poveste/o situație dramatică? Cum povestim un text astfel încât să obținem reacția publicului?

- La Iași, împreună cu Ana Maria Sandu, vom ține două ateliere în licee despre scrierea dramatică și despre cum se pot construi situații scenice în urma unei lecturi. Actorul poate construi o situație dramatică din orice și dacă textul e bun te conduce el fără să fie nevoie să inventezi tu cercul! Reacția publicului cred că se obține doar din emoție și prin prezența totală a actorului pe scenă.

- Cum este colaborarea cu publicul tânăr, copii și adolescenți? Care public este cel mai solicitant - cel adult ori tinerii?

- În ultima perioadă am colaborat mult cu Centrul Educațional Replika din București, un teatru care construiește spectacole pentru tineri. Acest centru crește generații de viitori spectatori sau artiști, vorbește despre problemele lor și asta mă face să simt că demersul meu artistic are sens. Cel mai solicitant public e cel care vine la teatru să își facă poze pe care să le pună pe rețelele de socializare, apoi să fie mândru că a bifat și asta.

- Educația prin teatru. Puncte tari și mai puțin tari. Pentru ce pledați? Cum îi ajută pe tineri?

- Cred foarte tare în educația prin artă, prin teatru! Atâta timp cât nu îngrădește libertatea altui artist, cred în teatrul social. Nu cred în teatrul politic și nici nu mă interesează zona asta!

Dacă pune o oglindă publicului, un spectacol de teatru e deja o reușită. Dacă în urma unui spectacol social ai aflat că schizofrenia unui om nu e un moft sau o ciudățenie, ci o boală care se poate trata dacă este diagnosticată din timp, iarăși e o reușită. Dacă o femeie abuzată vine la Restart, spectacolul pe care îl joc la Replika, și vede că nu e singură, că mai există și alte femei în situația ei și că, de asemenea, există un număr de telefon unde poate cere ajutor, e iarăși e o reușită pentru mine. În lumea asta în care suntem bombardați cu tot felul de nenorociri, dacă arta mea poate ajuta fizic și psihic un om dintr-o sală de 60-70 de persoane, eu cred că merită.

- Aș reveni la începutul carierei dvs. Cum ați ales teatrul și ce v-a adus? L-ați trădat vreodată? Dacă da, în cel fel?

- Nu am trădat teatrul niciodată, îmi place să fiu pe scenă, sunt fericită când sunt pe scenă! Nu îmi mai aduc aminte dacă am ales, am senzația că așa a fost dintotdeauna. Nu e o meserie ușoară, e de lungă durată! Trebuie să ai răbdare să ți se întâmple lucruri. Uneori poate să nu ți se întâmple…

- Care este rolul cel mai drag din carieră? Care a fost cea mai frumoasă poveste pe care ați spus-o pe scenă?

- Toate rolurile pe care le-am jucat mi-au plăcut în mod egal și de toate după ceva timp m-am plictisit pe cât de tare le-am iubit. Toate poveștile sunt frumoase sau devin frumoase când le spui pe scenă , chiar și personajele negative sunt frumoase dacă le găsești justificare pentru acțiunile lor. Mă detașez de rolurile mele după ce joc, nu îmi place să amestec lucrurile, sunt vie, mă mișc, nu îmi place să rămân pe loc, prinsă intr-o situație! Îmi place sentimentul de libertate, de detașare după ce știu că mi-a ieșit un rol sau după ce un spectacol nu se mai joacă după o perioada de timp.

- Ce vă place cel mai mult la public? Ce ați schimba?

- Îmi place tăcerea publicului înainte de a da drumul la aplauze, îmi place să-i surprind tăcerea când am un monolog și mă opresc brusc să-i ascult respirația, liniștea aia în care simt că sunt atenți că i-am prins. Le văd ochii ațintiți asupra mea și atunci mă simt puternică. Îmi place că publicul mă face puternică!

- Ați câștigat un premiul important, Cea mai bună actriță într-un rol principal la Gala UNITER 2022. De obicei, un premiu înseamnă și o depășire, o nouă promovare, un alt mare vârf de atins. La dvs cum este?

- Premiul UNITER a venit, în sfârșit, la mine și m-a bucurat foarte tare pentru că înseamnă aprecierea breslei de care aparțin. Nu mi s-a schimbat viața artistică după acest premiu, ba dimpotrivă, parcă e mai greu. Mi-aș dori să joc nu mai mult, ci poate mai consistent. De multe ori am senzația că mă pierd în proiecțele, fără miză.

- Care sunt atributele unui artist iubit de public? Cum se cucerește o scenă și cum se păstrează fiecare victorie?

- Un artist iubit e cel care are un traseu clar pe care îl urmează,care își construiește o cariere de o anumită calitate. O scenă se cucerește prin sinceritate, nu prin minciună. E un paradox, știu, pentru că teatrul nu e realitate și eu nu sunt personajul. Cu toate astea, dacă mint se vede, se simte.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei