„Teatrul poate fi un refugiu pentru mulți tineri, treaba e doar să aibă ușile deschise atunci când trebuie”

1ovidiu mihaita
1teatru1

Dimensiune font:

| 21-10-2022 15:00

 La Iași va începe, pe 1 octombrie, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI). Timp de zece zile,  între 1 și 9 octombrie, cu un Prolog showcase la Teatrul Luceafărul pe 30 septembrie, publicul iubitor de teatru va avea o agendă foarte bogată de evenimente. La Iași vor sosi artiști din 18 țări - Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria și SUA. Cea de-a XV-a ediție a festivalului va reuni 120 de evenimente, în 20 de spații din oraș. Pe 1 octombrie, de la ora 20, publicul va urmări piesa „Grand Hostel Timișoara”, oferită de trupa „Auăleu”, un teatru independent fondat de către Ovidiu Mihăiță, care semnează și textul, dar și „înscenarea”. Am stat de vorbă cu Ovidiu Mihăiță despre teatru, artă, public și vise.

 

- „Grand Hostel Timișoara, piesa care se va juca la Iași în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Semnați textul și „înscenarea. Ce v-a inspirat în scrierea acestei piese? Ce v-ați dorit să oferiți publicului și de ce?

- Textul piesei are o premisă foarte simplă, acțiunea se petrece în recepția unui hostel din Timișoara în anul 2023 când orașul va fi Capitala Culturală a Europei.Turiști din toată lumea vin și pleacă, fiecare în căutarea ineditului pe care orice călător și-l dorește. Am vrut ca acest spactacol să fie ca o carte de vizită informală a orașului și totodată un overwiew” asupra fenomenului turistic și al modului în care este el perceput în România. Un show despre gazde și oaspeți cu bune și rele, o comedie în care să râdem atât de noi, cât și de ei. Spectacolul se joacă în 11 limbi fiind accesibil nu doar publicului autohton. Este reverența noastră în anul de grație 2023.

- Cât este real din ceea ce prezentați dvs pe scenă? Oare noi, românii, chiar nu reușim să ne ridicăm la pretențiile internaționale culturale? Ce avem de făcut pentru ca lucrurile să meargă bine?

- La teatru, armele sunt butaforie, sângele e bulion, iar morții respiră, cât poate fi de real? Sigur, sursa este strada, prezentăm și realități imediate, dar și frânturi de imaginar. Din cauza acestor realități, regele Claudius răbufnește. Nu știu care sunt pretențiile internaționale, dar aici nu e vorba despre noi românii, în general. Este vorba despre artiștii per se, operatorii culturali și mediul politic decident. Aceste entități împreună pot face ca lucrurile să funcționeze. Rămâne de văzut cum ne vom trezi în 1 ianuarie 2024. Dacă ar fi să spun despre ce cred că avem de făcut concret, aș spune să muncim. Artiștii stau mai mult cufundați în proiecte și deconturi decât la șlefuit meșteșugul.

- Ați reluat spectacolele după pandemie cu un incident care a dus cultura la dubă. Asta mă duce cu gândul că este nevoie să ducem arta mai aproape de toți oamenii. Dacă sunteți de acord, cum putem face acest lucru?

- Arta a fost plasată întotdeauana aproape de oameni, niciun teatru de stat nu este la periferie, toate sunt amplasate central în sânul comunității. Este de datoria fiecăruia să păstreze apropierea despre care vorbiți. În privința lui, a teatrului, cred că este destul de simplu. Reprezentațiile teatrale open-air de calitate, strict cele de calitate, pot atrage ulterior public în sala de spectacole. Am văzut acest lucru în Timișoara unde media de public la un show Auăleu depășește 500 de spectatori din care estimez că sub 10 % sunt doar în trecere. Parte din ei (dacă jucăm bine) își vor lua bilet pentru indoor. Cunosc spectatori care s-au atașat de teatru în acest fel.

- Ați fondat un teatru independent - „Auăleu, teatru de garaj și curte. Cum este să fii „freelancer în lumea artei? Care sunt avantajele artiștilor independenți?

- Freelancerii, de cele mai multe ori, fug dintr-un loc în altul. Noi suntem o trupă stabilă de actori și muzicieni care lucrează împreună de foarte mulți ani. Nu ne raportăm la noi ca fiind freelanceri sau independenți. What's in a name?. Termenii oricum sunt devalizați de sens, cel puțin în contextul artei în România. Oricine poate fi independent, există independenți angajați la stat și viceversa, orice combinație pe care v-o puteți imagina există deja. În acte. Majoritatea independenților teatrului românesc sunt, de fapt, angajații statului, iar de aici putem începe ditamai polemica, dar am să mă opresc aici momentan.

Aș mai spune doar că singurul lucru realmente valoros pe care mi-l conferă independența este libertatea. Restul este birocrație.

- Veți participa la un festival pentru tineri. Ce credeți că-i atrage pe tineri la teatru? Cum puteți să le inoculați o „dependență de scenă?

- Vorba lui Goethe: ...curiozitatea îi mână. La urma urmelor, ce altceva le-ar putea stârni interesul? Dependența de scenă este o boală grea a spectatorului care, din păcate, se ia foarte greu. Aș spune că trei lucruri pot rezolva asta: calitate, calitate și calitatea. Restul e bla-bla, limbaj de proiect. Sună dur, dar au sunetiștii o vorbă: Cânți bine, te auzi bine. În teatru e la fel, joci bine, vine lumea, dacă nu, nu, nimic mai simplu. Publicul tânăr nu minte deloc, este sincer cu spectacolul. Dacă spectacolul e bun poate va mai reveni, dacă e prost va rămâne acasă pe tabletă. Nimic mai simplu. Cine se duce de două ori la un restaurant prost?

- Aș schimba registrul și aș trece în cel personal. Ce v-a atras la teatru? Ce vise v-a împlinit? Ce dorințe aveți de la scenă? Ce planuri aveți pe viitor?

- Farmecul e de vină. M-am atașat de teatru nu ca spectator, ci în timp ce îl practicam stângaci, liceean fiind. Ne plăcea teatrul pe care îl făceam noi, unde ne simțeam liberi, nu cel pentru care eram obligați să plătim bilete și să mergem cu clasa la Iona. Teatrul poate fi un refugiu pentru mulți tineri, treaba e doar să aibă ușile deschise atunci când trebuie. În teatru puteam face orice, tot ce nu puteam face oriunde altundeva.

Visul inițial este singurul care contează, să stăpânești exact momentul când ai hotărât pentru tine că asta vei face în viață. Foarte puțini oameni pot spune că fac exact ceea ce și-au dorit. E dureros, dar așa este!

Aș vrea mai degrabă să știu ce dorințe are scena de la noi, nu noi de la ea, ce dorințe au spectatorii, aia ar fi interesant de știut.

Cât despre viitor e simplu, planul e să jucăm ca până acum, sold-out tot timpul, nimic mai mult, nimic mai puțin, fără compromis.

Cu actorii trupei „Auăleu” publicul ieșean se va putea întâlni și pe 2 octombrie, de la ora 20, la spectacolul „O noapte furtunoasă”, care va avea loc la Casa Muzeelor.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei