Clasa pregătitoare fierbe la foc mic
Dimensiune font:
* este sigur – sistemul de învăţământ obligatoriu ia startul de la clasa zero * părinţii trebuie să declare în scris dacă vor ca primul an de studiu al copiilor să se organizeze la grădiniţă sau în şcoală
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) au participat ieri la o videoconferinţă organizată de către Remus Pricopie, ministrul Educaţiei. Deasupra tuturor discuţiilor legate de simulări, de pregătirea pentru examenele naţionale şi de inspecţiile şcolare a fost, cum era de aşteptat, problema clasei pregătitoare. „Clasa pregătitoare rămâne la învăţământul obligatoriu, nu se pune problema modificării Legii Educaţiei. Din contra, ideea semnalului este de continuitate, de stabilitate şi de seriozitate a sistemului în raport chiar cu decizii luate în perioada anterioară. Ideea este de a veni şi în sprijinul dorinţei părinţilor, de a ţine cont de opţiunile acestora”, a anunţat Camelia Gavrilă, şefa ISJ.
Opţiunile par a fi în mâinile părinţilor
Ne putem aştepta, aşadar, ca micuţii să fie împărţiţi în elevi de şcoală şi elevi de… grădiniţă. „În perioada următoare vom primi o formă de tabel prin care grădiniţele vor completa, în relaţie directă cu părinţii, opţiunile acestora. Noi vom aşeza apoi elementele corespunzătoare de număr de clase, de alocări de clase, în funcţie de spaţiile existente. În privinţa criteriilor, sigur că e firesc să rămână o circumscripţie arondată şcolii, pentru că trebuie să se regăsească copilul într-o anumită posibilitate de înscriere. Vor rămâne chestiuni legate de forme de sprijin ale copiilor cu dizabilităţi sau a celor orfani, care ţin de egalitate de şanse şi de tratare specială a celor care au nevoi suplimentare, însă va exista şi posibilitatea şcolilor de a stabili propriile criterii de admitere. Criteriile vor fi vizate de către juristul Inspectoratului pentru a nu avea un eventual caracter discriminatoriu, sau să intre în conflict cu alte prevederi legale”, a mai adăugat Camelia Gavrilă.
Clarificări mai multe se vor face, în principiu, peste câteva săptămâni, când va apărea metodologia. Iaşul fierbe. Căci, o nouă reorganizare – oricare ar fi ea, încurcă. Unele şcoli deja s-au aglomerat, iar grădiniţele au primit, anul trecut, mai mulţi copii la grupa mică. În ambele cazuri vor trebui găsite soluţii… de mijloc. (Anda Pintilie)
Despre clasa pregătitoare se va mai vorbi pe 7 februarie. Atunci, toţi şefii inspectoratelor şcolare judeţene şi ai Caselor Corpului Didactic sunt aşteptaţi la Bucureşti, la Ministerul Educaţiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
basu doina
Feb 01, 2013
la scoala e mai bine sa fie cls preg
Adauga comentariul tau