Conceptul de şcoală deschisă, aplicat cu succes la Româneşti
Dimensiune font:
Omul sfinţeşte locul – pare mai mult o vorbă, dar unii se străduiesc să o pună, cu măiestrie, în practică. Aşa se face că, în locuri în care n-ai îndrăzni să pariezi că soarele răsare, oamenii fac, zilnic, minuni. La Şcoala din Româneşti, chiar şi printre clădiri dărăpănate, copiii învaţă cu bucurie.
De la Podu Iloaiei, peste vreo zece kilometri de drum nu tocmai fericit, se ajunge în Româneşti. Aici, în curtea unităţii de învăţământ tronează un corp de şcoală modulară, un corp dărăpănat de clădire din cărămidă şi clădirea grădiniţei – nici ea prea ochioasă. Nu e o imagine de vis, iar investiţiile întârzie să se finalizeze sau chiar să apară. Deşi mulţi au fost sceptici cu privire la corpul de clădire de tip container, construit în 2006 cu fonduri de la Banca Mondială, acesta este singurul loc fiabil şi funcţional – în care copiii pot învăţa.
Sunt puţini şi din ce în ce mai puţini şi, în câţiva ani, elevii din cele trei sate din care este alcătuită comuna s-ar putea reuni aici. Dar, oricât de puţini ar fi, n-ar încăpea, fără să poată fi folosită clădirea de cărămidă – care prezintă fisuri şi risc de prăbuşire, în orice moment. Clădire care n-a mai beneficiat de nicio reparaţie capitală din 1973 şi care are nevoie de investiţii de aproximativ 900.000 de lei.
Ioan Stegariu este director, dar şi fost elev al şcolii şi s-a întors în satul natal cu gânduri mari. Ştie că omul este ceea ce-l face educaţia să fie şi luptă pentru elevii lui, ca şi pentru proprii copii. „Şcoala este singura opţiune a lor. Aşa că, tragem tare, să le câştigăm încrederea. În decursul anilor, părinţii au început să ne sprijine în misiunea noastră, mai ales că, an de an, câte unul-doi elevi pe generaţie reuşesc să intre, la clasa a IX-a, la colegii foarte bune din Iaşi”, povesteşte Ioan Stegariu.
Steaua săptămânii deschide poarta spre educaţie
Valoarea şcolii este dată de valoarea profesorilor – mulţi tineri, dar de calitate. Împreună, adulţii şi-au propus să fie modele pentru copii şi au promovat conceptul de şcoală deschisă. De cel puţin opt ani, pe holul şcolii tronează un calculator conectat la internet, biblioteca este veşnic deschisă, iar cărţile sunt la îndemâna tuturor. Adulţii luptă pentru o minte deschisă a micuţilor, pe care o ajută să se dezvolte. „Pentru cei mici, derulăm pentru al doilea an un proiect de încurajare în ale studiului. În fiecare vineri a săptămânii, evidenţiem un copil din fiecare clasă. Acesta primeşte, simbolic, dar în cadru festiv, steaua săptămânii. O punguţă cu bomboane, o diplomă, chiar şi o bicicletă – pe care o predă din săptămână în săptămână următorului câştigător al stelei”, explică directorul, şi ochii îi sclipesc de bucurie. Copiii se întrec în a spune cât de mult le place la şcoală şi cât de bine învaţă, iar cei care au stele în piept zâmbesc cu o mândrie inocentă. „Cel care învaţă cel mai bine primeşte steaua săptămânii. Aşa sunt premiaţi Bianca, Alexandra sau Ionuţ Şi eu am luat steaua, de mai multe ori”, povesteşte Daniela, elevă în clasa a III-a.
Pentru colegii mai mari şi cu rezultate deosebite din gimnaziu, fiecare an şcolar se încheie cu o expediţie pe Ceahlău. Cu o „şcoală a muntelui”, în care elevii evaluează practic tot ceea ce au învăţat într-un an. „Succesul ţine de creativitatea noastră, a profesorilor. Iar un copil este rodul a ceea ce-l ajută educaţia să fie”, susţine cu tărie Ioan Stegariu, directorul de la Româneşti. Da, şi-ar dori reabilitarea corpului de şcoală din cărămidă, în care să fie clase şi laboratoare moderne. Da, şi-a dori şi finalizarea investiţiilor la grădiniţă, pentru cei 50 de preşcolari pe care-i are în grijă. Însă, până când planurile în care ar trebui să fie implicaţi bani mulţi stagnează, el investeşte educaţional şi uman – în mintea şi în sufletele copiilor. Lucrătura aceasta e mai de valoare şi va da naştere, peste ani, la oameni mari şi frumoşi – foşti fericiţi elevi ai şcolii din Româneşti. Anda PINTILIE
În următorii ani, la şcoala din Româneşti va funcţiona un singur gimnaziu, care va aduce aici şi copiii din celelalte două sate ale comunei
***
Valoarea clădirii modulare a fost de 300.000 de lei, în timp ce valoarea pentru reconsolidarea clădirii din cărămidă este de aproximativ 900.000 de lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau