Cum se manifestă variola maimuței
Dimensiune font:
Specialiștii susțin că nu există niciun motiv de temeri privind o răspândire în masă a variolei maimuței, după ce primul caz a fost confirmat oficial, luni, în țara noastră. Într-o intervenție la Realitatea Plus, medicul epidemiolog Adrian Marinescu a atras atenția că din neștiință sau din reavoință sunt vehiculate informaii false privind atât răspândirea bolii, cât și presupusul aspect de pandemie.
"Trebuie să înțelegem că riscul să fie o transmitere importantă la nivelul populației este infim, pentru că este vorba de transmitere între persoane care au intrat strict în contact nemijlocit. Deci, vorbim de un focar, cel mult în familie, cel mai frecvent între parteneri, așa cum s-a întâmplat peste tot în lume, nu doar în România", a afirmat directorul medical al Institutului „Matei Balș”.
Specialistul a subliniat confuzia fundamentală care se face între variola maimuței și virusul SARS CoV-2 și care alimentează tot felul de teorii nerealiste.
"Trebuie înțeles că nu există nicio similitudine, vorbim de un microorganism care se transmite foarte greu și care nu are nicio legătură cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, nu vorbim de o vaccinare în masă, cel mai probabil se va recomanda vaccinarea celor care sunt contacți direcți cu o persoană confirmată. În plus, nu vorbim de un vaccin dedicat, e vorba de vaccinul împotriva variolei umane, a cărui eficiență și în cazul formei mutante este undeva la peste 80%, deci foarte buna", a mai precizat Marinescu.
Luni, 13 iunie, s-a înregistrat primul caz de variola maimuței diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București, diagnosticat în urma investigațiilor de laborator.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau