Liceul de Mecatronică a fost invitat al Târgului de Invenţii
Dimensiune font:
Doi roboţi creaţi de elevi şi profesori au fost apreciaţi în mediul universitar ieşean, după recunoaşterea obţinută la nivel naţional şi internaţional.
Deşi nu breveta vreo invenţie, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi a participat în perioada 12-15 noiembrie la Târgul Internaţional de Invenţii şi Idei Practice, organizat de Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” (UTI) şi Societatea Inventatorilor din România.
Proiectaţi de doi profesori şi un elev în clasa a XII-a ai liceului, cei doi roboţi au fost avut recunoaşterea internaţională, obţinând locul doi la competiţia la nivelul proiectului european în cadrul căruia au fost realizaţi, dar şi la nivel naţional, unde au ocupat locul I la Concursul „Made for Europe”. De asemenea, în cadrul Târgului de Invenţii de la UTI, Societatea Inventatorilor din România le-a oferit medalia de aur reprezentanţilor Liceului de Mecatronică.
„Sunt doi roboţi autonomi, deci care efectuează diverse sarcini de lucru când sursa de alimentare este conectată, independent, fără intervenţia operatorului uman. Aceştia efectuează transportul unor cutii între două puncte liniare sau verticale, fiind create pe principiul motostivuitorului - cum pot fi observate cele din hipermarket-uri. Cele două produse au fost create în cadrul unui proiect european educaţional de tipul Leonardo, desfăşurat în perioada 2011-2013, parteneriatul fiind între şapte state din Europa”, a povestit Gavril Constantin, profesor de Electrotehnică al Liceul de Mecatronică şi proiectant alături de fostul elev Adrian Amanolesei şi de profesorul Oana Boghiu, pe partea de software, şi consilierul şcolar Dana Robotă, coordonator de proiect.
Un punct de plecare pentru inovaţie
Aplicabilitatea celor două produse poate fi explicată strict pe plan educaţional, dorindu-se o participare practică, nu doar teoretică, în rândul tinerilor la orele de cultură tehnică. De asemenea, un obiectiv al proiectului a fost deprinderea diferitelor abilităţi de lucru cu piese şi instrumente mecanice, senzori şi traductoare, precum şi de îmbinare a mecanicii, electronicii şi informaticii. „Noi am încercat să inoculăm în mintea elevilor că pot participa şi altfel la ore. În plus, punându-şi în valoare creativitatea pot ajunge, într-un final, şi la inovaţie”, a încheiat Gavril Constantin.
Andreea IGNEA
***
Echipa de proiectare a celor doi roboţi
Adrian Amanolesei - elev în clasa a XII-a în perioada proiectului
Dana Robotă - coordonator de proiect
Gavril Constantin - profesor de Electrotehnică
Oana Boghiu - responsabil pe partea de software
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau