Practică pentru elevi în restaurante și hoteluri direct de pe băncile școlii. Propunerea ce ar modifica Legea Educației
Dimensiune font:
Se află în lucru o nouă propunere pentru modificarea proiectului Legii Educației. Mai exact, să existe posibilitatea ca restaurantele și hotelurile să poată contracta școlile, sau direct pe elevii acestora, pentru cazurile în care apare o nuntă și e nevoie de tineri care să servească la mese.
Propunerea îi vizează strict pe cei care fac parte din sistemul dual de învățământ, a fost anunțul omului de afaceri Dragoș Anastasiu, lider al alianței „O voce pentru Educație”.
Robert Avram, președintele Consiliului Elevilor, a explicat pentru Ziare.com ce impact ar avea această schimbare asupra tinerilor.
Antreprenorii au logica afaceristică
"De cele mai multe ori antreprenorii gândesc într-o logică foarte afaceristică atunci când se gândesc la școală. Și asta pentru că ajung să îi privească pe cei din învățământul profesional ca fiind o metodă foarte simplă de suplinire a lipsei unei resurse umane, fără a fi nevoie să investești resurse la fel de multe cum ar trebui să investești în angajați.
E vorba aici de resurse financiare, pentru că ar trebui să-i salarizezi, să-i formezi atent și de asta avem și programe atât de slabe de formare a absolvenților. Și mai ales pentru cei care ajung să își dorească să acceseze locuri de muncă în domeniul Horeca", a punctat Robert Avram.
Antreprenorii să investească în elevi
"Este foarte bine că mediul privat începe să se implice mai mult în dezvoltarea învățământului, este foarte bine că avem implicarea mediului de business în dezvoltarea învățământului dual și asta așa ar trebui să rămână.
Dacă ne dorim cu adevărat succesul în învățământul dual, antreprenorii ar trebui să înțeleagă că trebuie să și investească dacă vor să aibă numai de câștigat", a punctat președintele Consiliului Elevilor.
Angajatorii să investească în burse
"Este nevoie ca fiecare business, fiecare angajator care-și dorește să folosească elevii din învățământul dual ca pe viitori angajați, de ce nu, să investească pe tot parcursul școlarizării elevilor. Să investească în burse și în alte măsuri de sprijin care să îi atragă către domeniul respectiv pe absolvenți. Nu e suficientă simpla contractare a acestora, simpla înființare a claselor de învățământ dual", spune Robert Avram.
Nu vrem ca elevii să aibă rolul doar de suplinirea resursei umane
"Dacă nu, la momentul la care se va finaliza școlarizarea, nu vom avea neapărat un succes, ci singurul lucru cu care vom rămâne este faptul că în mediul de business antreprenorii au reușit să-și suplinească lipsa de resursă umană cu niște elevi slab pregătiți, de multe ori.
Și de multe ori slab plătiți, pentru că mediul de business se gândește la beneficiile pe care le poate lua din partea școlii și nu și la resursele financiare pe care ar trebui să le investească pentru a atinge succesul", a concluzionat Robert Avram.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau