Profesorii de la „Grigore Moisil” dezvoltă competenţele STEM pentru o educaţie de viitor

1informatica

Dimensiune font:

| 16-05-2022 22:32

 Sistemul educațional STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) cuprinde o gamă largă de discipline care se încadrează în fiecare dintre acești termeni. STEM are o importanță practică deosebită pentru fiecare componentă a societății moderne. Carierele STEM sunt unele dintre cele mai căutate și mai bine plătite meserii ale secolului XXI. Astfel, competențele în domeniul STEM devin o parte din ce în ce mai importantă a educației de bază în societatea modernă de azi.

Spațiile vii de învățare STEM din atelierele de robotică CyLiis ale Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași îi stimulează pe profesori să exerseze predarea prin aplicații bazate pe microcontrolere, dezvoltate în cadrul unui proiect Erasmus+ . Intitulat A Trainers Toolkit To Foster STEM Skills Using Microcontroller Applications (ROBOSTEM), profesorii nu doar predau dar se transformă şi în autori de materiale didactice. Este vorba de profesoara de Informatică Mirela Țibu, profesor doctor Marius Smirnov, profesor Cristina Fulop (coordonatorul proiectului) și prof. dr. Adina Romanescu. Cele trei cadre didactice au realizat scenarii transdiciplinare de învățare, pentru a-i invita pe elevi să gândească diverse prototipuri de roboți. “Până acum am fost bazaţi doar pe motoare cu encordere şi pe alte categorii de componente de programare. Avem la dispoziţie de instrumente cu ajutorul cărora putem să accesăm zona STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) pentru copiii de gimnaziu”, a spus Mirela Ţibu, profesor de Informatică la Liceul de Informatică Iaşi.

 Pentru elevii de liceu, mai ales pentru cei din liceele teoretice, astfel de lecţii predate în cadrul unor proiecte europene creează oportunităţi şi deschid nişte lumi noi care practic îi ajută să experimenteze ceea ce învaţă la fizică, la matematică, la informatică. Până acum știinţele care formează STEM erau disjuncte. Acum există o zonă de intersecţie a lor. Şi nu e o zonă simplă. Există o zonă de hands one, de tip practic, în care ei învaţă să inoveze, să creeze, să utilizeze. Cuvântul e învaţă. Ei învaţă făcând lucruri, o zonă în care sunt incluse tehnologii moderne care guvernează practic viaţa noastră sau sunt peste tot în viaţa noastră. Sper ca tehnologiile cu care lucrează acum, sau modul în care lucrează acum, să le schimbe viaţa şi opţiunea de carieră. Va fi prima schimbare, a declarat Mirela Ţibu , membru al echipei implicate în acest proiect derulat de LIIS.

Altfel spus, tinerii implicaţi în acest proiect nu îşi vor mai dori să lucreze într-o zonă uniderecţională. Nu îşi vor mai dori să facă doar programare. Vor dori programarea roboţilor, programarea sistemelor, programarea echipamentelor. Vor dori să insereze programarea într-o zonă mult mai complexă care va aduce mult mai multe satisfacţii, a spus prof. Mirela Ţibu.

Proiecte care pot schimba total viziunea elevilor

Un microcontroler este o componentă electronică al cărei mod de funcţionare poate fi modificat prin programarea acesteia cu un soft special creat în acest scop.“E foarte important să învăţăm lucrul cu microcontrolerele fiindcă ele crează o bază a programării şi a roboticii şi ne ajută să construim foarte uşor lucruri care altfel ar părea complicate. Pentru programat nu trebuie să ştim electonică foarte avansată, nu trebuie să ştim programare foarte avansată. E un lucru introductiv foarte bun”, a spus elevul Codrin Crâşmăriu.

Astfel de lecţii şi de practici nu sunt incluse în materia care se predă în mod obișnuit la şcoală. Ele sunt predate însă cu mare dragoste şi pasiune de profesorii de la Liceul de Informatică din Iaşi elevilor interesaţi de acest domeniu. „Noi suntem privilegiaţi că suntem la Liceul de Informatică, unde învăţăm foarte bine Informatică, suntem ajutaţi să creăm softurile pe care ni le dorim, iar şi lucrul cu microcontrolere şi robotica ne permit să aducem în viaţa reală ideile noastre. De asemenea, ne ajută să unim mai multe arii: fizică, matematică, informatică, electronică, mecanică”, a spus elevul Denis Crâşmăriu.  

Cu ajutorul profesorilor care implementează astfel de proiecte poate fi schimbată viziunea totală a elevilor. O spune chiar unul dintre cei mai medaliaţi elevi ai Liceului de Informatică. Majoritatea celor care au venit în echipă au venit pentru programare dar pentru partea de mecanică nu vin foarte mulţi elevi. Se tem că nu ştiu anumite chestii. Ele ne dezvoltă abilităţile şi pe alte domenii. E bine ca atunci când vedem ceva nou să încercăm şi noi să facem, să căutăm pe Internet, să învăţăm, să facem cât mai repede. Aşa ne dezvoltăm, aşa devenim tot mai buni , a spus Victor Tcaciuc.

Astfel de practici însă nu ar fi fost posibile dacă în cadrul LIIS nu ar fi fost derulate în cadrul unor proiecte europene. „Un proiect european este o poartă deschisă, pe care trebuie să intri pentru a răspunde nevoilor de învățare ale elevilor și pentru a oferi sustenabilitate ideilor care dau consistență valorilor și principiilor unei organizații inteligente. Ne-am propus la Liceul Teoretic de Informatica "Grigore Moisil", Iași, să fim alături de elevii noștri în demersul unei educații STEM pentru viitor. Robotica unește România, ne spun ei mereu. Discuțiile cu elevii și profesorii despre nevoile lor de dezvoltare profesională și personală îți oferă imaginea unui puzzle imens în care trebuie să încerci să așezi în fiecare zi câte o piesă. Prin conferința de astăzi Dezvoltăm competențele STEM pentru o educație de viitor ne-am propus să stimulăm școlile pentru a utiliza instrumentele create în cadrul proiectului, dar și pentru a accesa finanțări europene care le oferă oportunitatea de a aborda teme inovative, transdisciplinare, complementare programelor școlare, a spus Adina Romanescu, directoarea Liceului de Informatică din Iaşi. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
26/03/2024 12:43

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează in data de 31 martie 2024, nu au obligatia participării la cursuri in perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educatiei, docume ...

26/03/2024 07:39

Scolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părintilor sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educatiei, Ligia Deca. ...

Elev transportat de urgență la spital, după ce a primit un sendviș stricat și plin de insecte în cadrul programului “Masa Sănătoasă”
23/03/2024 00:24

O situatie extrem de socantă a avut loc la o scoală din Mehedinti! Un părinte a semnalat că fiul său a primit, in cadrul programului "Masă Sănătoasă", un sendvis stricat si infestat cu insecte. După ...

Desființare bacalaureat. Mircea Badea, reacție după reportajul DC News: Motivul pentru care îți folosesc geografia și poezia învățate la liceu când vei lucra la corporație
23/03/2024 00:04

O asociatie de elevi din Constanta doreste desfiintarea Bacalaureatului pentru că „ar fi irelevant”, unul dintre motivele principale fiind pregătirea inadecvată pentru piata muncii. „Păi si dacă n ...

Încep înscrierile în învățământul primar
20/03/2024 12:53

Cererile de inscriere in invăţămantul primar se vor putea depune, in prima etapă, in perioada 11 aprilie - 14 mai, potrivit calendarului anunţat miercuri de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, acesta urmand ...

George Damian explică disoluția unui examen de aproape 100 de ani: Bacalaureatul. Ce a fost acest examen și ce-a ajuns?
19/03/2024 00:03

Istoricul si ziaristul George Damian a explicat, pe blogul său, ce a fost si ce-a ajuns examenul de Bacalaureat, in contextul in care o asociatie de elevi din Constanta a cerut abolirea acestuia. Damian arat ...

Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 17:25

  Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Or ...

„În lipsa elementelor de bază în ale învățatului este greu să faci educație”
17/03/2024 21:12

Alimentatia este aspect esential pentru sănătatea si bunăstarea tuturor, de aceea educatia in acest domeniu are un rol crucial in formarea viitorilor specialisti care vor contribui la imbunătătirea calită ...

Educația senzorială. Învățând prin simțuri
14/03/2024 09:45

Într-un peisaj educativ in continuă schimbare si adaptare, educatia senzorială se defineste ca o abordare inovatoare si deosebit de eficientă in dezvoltarea copiilor. Prin integrarea simturilor in proc ...

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Care este motivul?
14/03/2024 00:13

Asociatia Elevilor din Constanta vine cu o propunere curajoasă si anume desfiintarea examenului de Bacalaureat. Reprezentantii elevilor sunt de părere că sistemul liceal ar trebui regandit si asta pentru că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei