Profesorii de la „Grigore Moisil” dezvoltă competenţele STEM pentru o educaţie de viitor

1informatica

Dimensiune font:

| 16-05-2022 22:32

 Sistemul educațional STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) cuprinde o gamă largă de discipline care se încadrează în fiecare dintre acești termeni. STEM are o importanță practică deosebită pentru fiecare componentă a societății moderne. Carierele STEM sunt unele dintre cele mai căutate și mai bine plătite meserii ale secolului XXI. Astfel, competențele în domeniul STEM devin o parte din ce în ce mai importantă a educației de bază în societatea modernă de azi.

Spațiile vii de învățare STEM din atelierele de robotică CyLiis ale Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași îi stimulează pe profesori să exerseze predarea prin aplicații bazate pe microcontrolere, dezvoltate în cadrul unui proiect Erasmus+ . Intitulat A Trainers Toolkit To Foster STEM Skills Using Microcontroller Applications (ROBOSTEM), profesorii nu doar predau dar se transformă şi în autori de materiale didactice. Este vorba de profesoara de Informatică Mirela Țibu, profesor doctor Marius Smirnov, profesor Cristina Fulop (coordonatorul proiectului) și prof. dr. Adina Romanescu. Cele trei cadre didactice au realizat scenarii transdiciplinare de învățare, pentru a-i invita pe elevi să gândească diverse prototipuri de roboți. “Până acum am fost bazaţi doar pe motoare cu encordere şi pe alte categorii de componente de programare. Avem la dispoziţie de instrumente cu ajutorul cărora putem să accesăm zona STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) pentru copiii de gimnaziu”, a spus Mirela Ţibu, profesor de Informatică la Liceul de Informatică Iaşi.

 Pentru elevii de liceu, mai ales pentru cei din liceele teoretice, astfel de lecţii predate în cadrul unor proiecte europene creează oportunităţi şi deschid nişte lumi noi care practic îi ajută să experimenteze ceea ce învaţă la fizică, la matematică, la informatică. Până acum știinţele care formează STEM erau disjuncte. Acum există o zonă de intersecţie a lor. Şi nu e o zonă simplă. Există o zonă de hands one, de tip practic, în care ei învaţă să inoveze, să creeze, să utilizeze. Cuvântul e învaţă. Ei învaţă făcând lucruri, o zonă în care sunt incluse tehnologii moderne care guvernează practic viaţa noastră sau sunt peste tot în viaţa noastră. Sper ca tehnologiile cu care lucrează acum, sau modul în care lucrează acum, să le schimbe viaţa şi opţiunea de carieră. Va fi prima schimbare, a declarat Mirela Ţibu , membru al echipei implicate în acest proiect derulat de LIIS.

Altfel spus, tinerii implicaţi în acest proiect nu îşi vor mai dori să lucreze într-o zonă uniderecţională. Nu îşi vor mai dori să facă doar programare. Vor dori programarea roboţilor, programarea sistemelor, programarea echipamentelor. Vor dori să insereze programarea într-o zonă mult mai complexă care va aduce mult mai multe satisfacţii, a spus prof. Mirela Ţibu.

Proiecte care pot schimba total viziunea elevilor

Un microcontroler este o componentă electronică al cărei mod de funcţionare poate fi modificat prin programarea acesteia cu un soft special creat în acest scop.“E foarte important să învăţăm lucrul cu microcontrolerele fiindcă ele crează o bază a programării şi a roboticii şi ne ajută să construim foarte uşor lucruri care altfel ar părea complicate. Pentru programat nu trebuie să ştim electonică foarte avansată, nu trebuie să ştim programare foarte avansată. E un lucru introductiv foarte bun”, a spus elevul Codrin Crâşmăriu.

Astfel de lecţii şi de practici nu sunt incluse în materia care se predă în mod obișnuit la şcoală. Ele sunt predate însă cu mare dragoste şi pasiune de profesorii de la Liceul de Informatică din Iaşi elevilor interesaţi de acest domeniu. „Noi suntem privilegiaţi că suntem la Liceul de Informatică, unde învăţăm foarte bine Informatică, suntem ajutaţi să creăm softurile pe care ni le dorim, iar şi lucrul cu microcontrolere şi robotica ne permit să aducem în viaţa reală ideile noastre. De asemenea, ne ajută să unim mai multe arii: fizică, matematică, informatică, electronică, mecanică”, a spus elevul Denis Crâşmăriu.  

Cu ajutorul profesorilor care implementează astfel de proiecte poate fi schimbată viziunea totală a elevilor. O spune chiar unul dintre cei mai medaliaţi elevi ai Liceului de Informatică. Majoritatea celor care au venit în echipă au venit pentru programare dar pentru partea de mecanică nu vin foarte mulţi elevi. Se tem că nu ştiu anumite chestii. Ele ne dezvoltă abilităţile şi pe alte domenii. E bine ca atunci când vedem ceva nou să încercăm şi noi să facem, să căutăm pe Internet, să învăţăm, să facem cât mai repede. Aşa ne dezvoltăm, aşa devenim tot mai buni , a spus Victor Tcaciuc.

Astfel de practici însă nu ar fi fost posibile dacă în cadrul LIIS nu ar fi fost derulate în cadrul unor proiecte europene. „Un proiect european este o poartă deschisă, pe care trebuie să intri pentru a răspunde nevoilor de învățare ale elevilor și pentru a oferi sustenabilitate ideilor care dau consistență valorilor și principiilor unei organizații inteligente. Ne-am propus la Liceul Teoretic de Informatica "Grigore Moisil", Iași, să fim alături de elevii noștri în demersul unei educații STEM pentru viitor. Robotica unește România, ne spun ei mereu. Discuțiile cu elevii și profesorii despre nevoile lor de dezvoltare profesională și personală îți oferă imaginea unui puzzle imens în care trebuie să încerci să așezi în fiecare zi câte o piesă. Prin conferința de astăzi Dezvoltăm competențele STEM pentru o educație de viitor ne-am propus să stimulăm școlile pentru a utiliza instrumentele create în cadrul proiectului, dar și pentru a accesa finanțări europene care le oferă oportunitatea de a aborda teme inovative, transdisciplinare, complementare programelor școlare, a spus Adina Romanescu, directoarea Liceului de Informatică din Iaşi. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Voucherele educaționale, o șansă pentru familiile care nu își permit costurile mari ale educației în România
02/07/2022 14:45

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a lansat public propunerea ca statul să ajute rapid familiile cu copii, in contextul scumpirilor si a inflatiei galopante, prin acordarea unor vouchere educationale ...

Admitere la facultate 2022. Ce oferte au cele mai mari universități din România și cum se intră la facultate
02/07/2022 11:16

 Liceenii au scăpat de emotii după ce vineri s-au afisat rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2022. Rata de promovare la examenul maturitătii, in urma solutionării a peste 49.000 de conte ...

Metoda inedită prin care toți elevii de la
02/07/2022 11:12

Toti elevii de la Colegiului “Lazăr” din Capitală au luat Bac-ul. Directoarea Colegiului: "Sunt convinsă că rezultatele se datorează si programului pilot prin care in ultimele 3 luni din c ...

Se modifică Bac-ul: Un singur examen la toate disciplinele. Schimbările revoluționare anunțate de ministrul Educației
02/07/2022 10:21

Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat, recent, că sustine introducerea unui examen de Bac unitar, bazat pe competente de bază din toate disciplinele din trunchiul comun. Din 2027, examenul de Bacalau ...

Angajări masive în România
01/07/2022 16:59

Se fac angajări masive in Romania! Joburile pentru care NU se găsesc oameni. Anuntul a fost făcut de către rectorul Universitătii Politehnice Timisoara, Florin Drăgan. Acesta a explicat că inginerii s ...

Un elev notat inițial cu 2,80 a primit nota 9,80 după contestații
01/07/2022 14:45

Rezultatele finale la bacalaureat au fost afisate vineri. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, 120 de lucrări au inregistrat diferente mai mari de două puncte, după rezolvarea contestatiilor. Ministru ...

Liceele rușinii: Rată de promovabilitate zero la Bacalaureat, chiar și după contestații
01/07/2022 12:45

42 de licee din Romania nu au nici un candidat care a promovat examenul de Bacalaureat. Conform statisticii, din totalul de aproape 1.400 de licee, in 74 de unităţi au promovat Bacalaureatul toţi copiii. ...

Rezultate finale Bacalaureat 2022. Câți elevi au promovat examenul după contestații
01/07/2022 12:15

Ministerul Educatiei a publicat vineri, 1 iulie, rezultatele după solutionarea contestatiilor la examen. Peste 30.000 de note au fost mărite după a doua corectură. La nivel national, inainte de contestat ...

 Un elev din Bihor notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
30/06/2022 15:29

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a justificat diferenta de 5,9 puncte printr-o "eroare de transcriere", spunand că greseală a fost făcută la transcrierea notelor din borderou. O altă difere ...

Meserii pe care poți să le practici și fără BAC: analist-programator sau detectiv particular. Ce colegii trebuie să urmezi
30/06/2022 09:22

Absolventii care nu au reusit să obtină o medie de trecere la BAC nu trebuie să-si piardă speranta. Mai au o sansă să urmeze un sistem de invătămant superior chiar si fără diploma de Bacalaureat. E v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei