Reformele de la UMF Iași, contestate atât de studenți, cât și de profesori!

1umf

Dimensiune font:

| 29-01-2023 22:23

* Sperăm ca digitalizarea procesului didactic să nu presupună stabilirea de către ingineri a strategiei de formare a viitorilor medici. Eu cred că inteligenţa artificială nu va putea niciodată substitui arta medicală, în majoritatea specialităţilor. Modul de gândire binar nu are ce căuta în interacţiunea medic-pacient, spune prof.univ.dr Răzvan Constantinescu

Reforma curriculară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a debutat în această sesiune cu punerea în practică a unei noi metodologii de examinare. Mai exact, din acest semestru examenul se desfăşoară sub forma unui test grilă, date pe tabletă. Pentru aceasta, UMF Iaşi a cheltuit 800.000 de euro ca să cumpere 600 de tablete cu tot cu softurile necesare.

În această sesiune, la examenul semestrial, indiferent de an sau specializare, studenţii au avut de dat teste la fiecare disciplină, notele obţinute reprezentând 20% din nota finală. Aceste teste au fost urmate de examene practice eliminatorii, care au fost notate cu „admis” sau „respins”. Ulterior, studenţii au avut posibilitatea să susţină examenul teoretic. Acesta s-a desfăşurat în format digital sub forma unui test grilă dat pe tabletă. Acest examen contează 80 la sută din notă.

În mai puţin de o săptămână de la implementarea acestui sistem de examinare, reforma UMF Iaşi a început să fie contestată atât de studenţi, cât şi de profesori.

Contestaţii vin chiar şi de la profesori 

Cei de la UMF Iaşi susţin că acest sistem de evaluare în format digital este o premieră pentru universităţile de profil din ţara noastră. O premieră este şi faptul că în baza unei programări prealabile un student poate susţine examenul în ziua şi la ora dorită, fără să mai depindă de programul altor colegi de grupă sau a cadrelor didactice.

Numai că este contestat anunţul că metoda examenelor susţinute în format electronic în premieră la UMF. Mai mulţi internauţi spun că metoda examenelor în format digital a fost folosită în perioada pandemiei de multe universităţi din ţară. „În ce constă premiera? În pandemie, la universităţile din Iaşi s-au organizat examene online pe tabletă, laptop, desktop cu teste grila sau altfel de teste", a scris, pe pagina UMF Iaşi, Dorin Luca, prof.dr.hab.ing. la Universitatea Tehnică „Gheorghie Asachi” din Iaşi.  

Unul dintre critici este chiar medicul şi profesorul Răzvan Constantinescu. „Eu am dat examenul practic în stilul clasic. A durat 4 zile, câte 3-4 grupe pe zi, întrebări din toată materia. În general, am fost mulţumit de nivelul seriei. Însă este evidentă nedreptatea că, în perspectiva concursului de memorare de răspunsuri pe tabletă, studenţii care au ştiut excelent nu vor avea niciun avantaj faţă de cei care abia au obţinut calificativul admis. Eu sunt printre norocoşii care au prezenţă mare la curs, dar e clar că aceasta va scădea dramatic atât timp cât studenţii nu mai au nevoie de dascăli clinicieni, ci, eventual, de antrenori de memorare a întrebărilor şi răspunsurilor (rezolvate, în prealabil, de colegi), unele - din cauza criteriilor de formulare - realmente stupide. Sperăm ca digitalizarea procesului didactic să nu presupună stabilirea de către ingineri a strategiei de formare a viitorilor medici. Eu cred că inteligenţa artificială nu va putea niciodată substitui arta medicală, în majoritatea specialităţilor. Modul de gândire binar nu are ce căuta în interacţiunea medic-pacient, spune prof.univ.dr Răzvan Constantinescu.

Studenţii români şi cei străini, nemulţumiţi: „Cel puţin, inadmisibil

Şi modul în care au fost elaborate subiectele este contestat atât de studenţii români cât şi de cei străini. „Unele grile sunt foarte grele şi altele foarte uşoare, însă nu sunt considerate cu grad diferit de dificultate în sistem şi aşadar au acelaşi punctaj. Grilele de la seriile de limbi străine sunt diferite de cele ale românilor la majoritatea materiilor. Nu era mai uşor doar să fie traduse? Unde mai e egalitatea? Să mai zic că diferă şi ca nivel de dificultate? De ne-ar asculta cineva, măcar..., spune Catinca Dobroghii.

Şi studenţii străini sunt nemulţumiţi. „Am venit să studiem cu un sistem de examinare cunoscut, am ajuns în anul IV şi brusc totul se schimbă, totul devine rece şi impersonal! Cel puţin, inadmisibil, spune Myrto Thoma.

Studenţii spun că în sesiunile următoare va începe goana după grila de 10 completată în prealabil de studenţii din ani mai mari sau studenţii eminenţi din acelaşi an. „Conducerea a grăbit introducerea noului sistem inovator, făcând o harababură totală în timpul semestrului. Aflăm de colocvii în săptămâna colocviului, şi noi şi profesorii. Nu au avut răbdare nici măcar un an să pună la punct un plan de introducere a unei schimbări destul de radicale a metodei de examinare..., spune Constantin Torac.

Unii studenţi s-au plâns de erorile softului dar şi de modul în care au fost elaborate subiectele şi de modul de desfăşurare al examenului. „Foarte prost sistemul. S-a blocat, timpul se scurgea, studenţii nu puteau completa grilele. Dacă nu răspunzi în ordine la toate întrebările şi vrei, în limita de timp alocată, să te întorci şi să completezi şi abia apoi să salvezi şi să închei testul, sistemul nu permite. Testul este expediat aşa, fără a-ţi da posibilitatea să răspunzi la toate întrebările! Sunt grile la care răspunsurile corecte sunt considerate greşite, grile care au întrebări ce nu se regăsesc în bibliografie, spune George Plian.  

 Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Garden Fest by USV Iași – totul pentru grădina ta,  începe mâine Evenimentul este adresat comunității iubitoare de plante, flori și natură
26/04/2024 10:12

 Peste 50 de expozanti au spus „prezent” la Garden Fest, un eveniment de exceptie organizat de Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), pe 27 si 28 ...

 Rezultate remarcabile ale alergătorilor USV Iași,  la Semimaratonul organizat de Salvați copiii
26/04/2024 09:49

  Echipa Universitătii de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV) prezentă la Semimaratonul Iasi 2024 a reusit să obtină rezultate remarcabile la mai multe categorii propu ...

România a obținut aur și argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
21/04/2024 07:51

​Lotul Romaniei la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad), desfăsurată anul acesta in Georgia a obtinut rezultate spectaculoase. Locul 2 in clasamentul ...

Vacanța de primăvară începe în 27 aprilie / Calendar Evaluare Națională și Bacalureat 2024
20/04/2024 14:15

 Elevii si copiii de grădinită vor intra in vacanta de primăvară incepand din 27 aprilie si pană in 7 mai, a treia zi de Paste, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei