Școlile vor avea câte un director în plus!
Dimensiune font:
Ministrul Educaţiei vrea directori administrativi în şcoli. Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar ar vrea... dar nu prea. Spun că nu e momentul acum pentru astfel de angajări.
Prin înfiinţarea unei astfel de funcţii într-o unitate de învăţământ se doreşte să se construiască o punte între şcoală şi autoritatea locală. Noul director ar trebui să aibă competenţe în ştiinţe economice şi în ştiinţele administraţiei publice. Numai că în loc să simplifice situaţia din unităţile şcolare, noua funcţie de director administrativ deja stârneşte curiozităţi şi suscită dezbateri. Astfel că, dascălii cer ministrului Educaţiei mai multe informaţii care să îi lămurească despre acest post de director administrativ, mai ales că în prezent în unităţile şcolare există administratorii de patrimoniu.
Sindicaliştii de la USLIP spun că nu este rea ideea unui director de şcoală care să se ocupe doar de partea administrativă şi de relaţia cu autorităţile şi comunitatea locală. Însă, o astfel de iniţiativă, care este inclusă în noul proiect de lege a învăţământului, ridică o primă problemă, cea legată de oportunitate, mai ales în situaţia în care analiştii ne avertizează că ne vom confrunta cu o mare cirză economică. „Nu este o idee rea, doar că îmi pun câteva întrebări. La nivelul ţării sunt vreo 6.000 de unităţi şcolare cu personalitate juridică. Asta înseamnă o suplimentare cu 6.000 de posturi. Cred că prioritar ar trebui să fie, din punctul nostru de vedere, dacă am avea suplimentare bugetară, să fie pentru suplimentarea personalului nedidactic, fie pentru suplimentarea consilierilor şcolari. E nevoie foarte mare de ei”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar spun că nu e o problemă legată de oportunitate, ci de prioritate. „Consider că, dacă e să vorbim de angajări în sistem, prioritare sunt angajările de personal nedidactic şi de consilieri şcolari. Avem nevoie de o suplimentare mult mai mare de astfel de posturi decât de posturi din sectorul administrativ”, a spus Laviniu Lăcustă.
Liderul USLIP Iaşi menționează că, pentru moment, înfiinţarea unui post de director administrativ trebuie făcută în funcţie de mărimea unităţilor şcolare, pentru că într-o unitate şcolară cu puţini elevi nu îşi are rostul un director cu o astfel de funcţie.
Un astfel de post există în prezent în instituţiile şcolare, însă sub o altă denumire: cea de administrator de patrimoniu. „Aş vrea să ştiu, să înţeleg mai bine care este rolul acestui director administrativ. Cum priveşte ministerul o astfel de funcţie? Care ar fi fişa postului? Nu cred că e nevoie să dublăm nişte posturi care sunt existente, precum cea de administrator de patrimoniu. Din punctul meu de vedere, prin înfiinţarea acestui post de director administrativ nu facem altceva decât să încărcăm o schemă de personal cu o funcţie a cărei utilitate nu o văd uniformă în toate unităţile de învăţământ”, a spus liderul USLIP. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau