Stăpânii cutremurelor
Dimensiune font:
* un seismometru a fost adus ieri la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” * din anul şcolar viitor, acesta va deservi educaţiei tinerilor, dar şi Institutului de Fizică a Pământului
Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” a fost neîncăpătoare ieri, în cadrul lansării oficiale a proiectului „Reţeaua Seismică Educaţională din România”. Elevii şi cadrele didactice au făcut cunoştinţă cu un nou membru al unităţii de învăţământ – un mecanism modern de depistare a cutremurelor. Acesta va fi instalat şi va deveni funcţional începând cu anul şcolar 2013-2014. Până atunci, profesorii de fizică şi de geografie vor urma cursuri de formare, pentru a şti să utilizeze corect sistemul. „Proiectul este important, pentru că trăim într-o ţară în care sunt seisme şi este bine ca populaţia, chiar de la vârste fragede, să fie informată. Să ştie să se protejeze şi să ştie să se comporte în timpul unui seism”, a declarat Mihaela Ţura, director adjunct la „Negruzzi” şi coordonator de proiect. Seismometrul va fi conectat la un calculator cu internet, iar Institutul de Fizică a Pământului va putea observa în timp real înregistrările ce vor fi realizate.
Aplicarea teoriei în practică
Însă, mecanismul va fi şi la îndemâna elevilor, în scop didactic şi educativ. „Va fi ca o activitate de laborator. Vor învăţa să opereze acest accelerograf şi să înregistreze cutremurele, pe urmă să le şi prelucreze şi să facă localizarea cutremurului şi mărimea lui, să facă schimb de date cu Institutul de Fizică a Pământului şi cu celelalte opt şcoli din reţeaua seismică educaţională. Prin extensie, se va putea face schimb de date şi cu alte şcoli din Europa. Aparatura este modernă, similară cu ce s-a instalat în alte şcoli europene. Are un specific didactic, în sensul că piesele nu sunt într-o cutie neagră, ci se văd. Astfel, copiii vor înţelege modul în care se mişcă o masă care acţionează un miez într-o bobină şi vor face legătura cu materiile studiate”, a explicat Emil Sever Georgescu, cercetător din Capitală. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, timp în care elevii pasionaţi de fizică, geografie şi chiar electronică îşi vor putea descoperi vocaţia. (Anda Pintilie)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau