12 factori de risc pentru cancerul de prostată
Dimensiune font:
Chiar dacă nu întâmpinați simptome, este important să înțelegeți factorii de risc pentru cancerul de prostată.
Prezența unuia sau mai multor factori de risc cunoscuți pentru cancerul de prostată nu înseamnă neapărat că veți dezvolta cancer de prostată, ci înseamnă că riscul dvs. este crescut.
12 factori de risc pentru cancerul de prostată, potrivit University Health News.
Vârsta: Vârsta este cel mai important factor de risc pentru cancerul de prostată. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor estimează că aproximativ 2,5 din 100 de bărbați în vârstă de peste 50 de ani vor dezvolta cancer de prostată până la 60 de ani și că 7,5 din 100 de bărbați de 70 de ani vor dezvolta această afecțiune până la 80 de ani
Rasă: bărbații afro-americani au mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată decât bărbații caucazieni.
Istoric familial: A avea un tată sau un frate cu cancer de prostată crește riscul de cancer de prostată. Unele cercetări sugerează că acest risc este de două până la trei ori mai mare decât la bărbații fără antecedente familiale. Riscul este crescut dacă ruda de gradul I a fost diagnosticată înainte de vârsta de 60 de ani sau dacă aveți mai multe rude de gradul I cu cancer de prostată.
Gene: Oamenii de știință au identificat anumite gene asociate cu un risc crescut de cancer de prostată, deși în prezent există doar un test pentru una, o mutație a genei BRCA2 cunoscută mai bine pentru riscul de cancer de sân și de ovar.
Istoric al unui alt cancer: După ce ai avut melanom, cancer tiroidian, cancer de vezică, cancer pulmonar sau rinichi, aveți un risc mai mare de cancer de prostată.
Înălțimea și greutatea: Dovezile sugerează că bărbații obezi au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată agresiv și de a muri din cauza acestuia. Unele cercetări au indicat, de asemenea, că bărbații mai înalți au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată agresiv și cancer de prostată metastatic în comparație cu bărbații mai scunzi.
Fumatul: Un istoric de fumat a fost legat de un risc crescut de cancer agresiv de prostată în unele studii. Relația dintre fumat și riscul de cancer de prostată pare a fi dependentă de doză, astfel încât bărbații care fumează mai mult au cel mai mare risc de a dezvolta cancer de prostată agresiv.
Suplimente de vitamina E: Studiul de prevenire a cancerului cu seleniu și vitamina E (SELECT) a demonstrat că bărbații care au luat suplimente de vitamina E au un risc cu 17% mai mare de cancer de prostată.
Geografie: Bărbații care trăiesc în America de Nord, Caraibe, nord-vestul Europei și Australia au o incidență mai mare a cancerului de prostată decât bărbații care trăiesc în Africa, Asia, Central și America de Sud. Motivele acestui lucru nu sunt clare, deși unii oameni de știință suspectează că diferențele de resurse pentru diagnostic sau factori dietetici pot juca un rol. Interesant este că bărbații asiatico-americani au un risc mai mare de cancer de prostată decât bărbații cu un fond similar care trăiesc în Asia.
Dieta cu conținut ridicat de calciu: Un studiu european de peste 142.000 de bărbați a descoperit un risc crescut de cancer de prostată cu un aport dietetic ridicat de calciu din produsele lactate, deși nu la bărbații al căror calciu provine din surse non-lactate. Un studiu mare din SUA a găsit, de asemenea, o legătură între consumul ridicat de calciu, lactate și cancerul de prostată.
Dieta bogată în grăsimi: Unele studii au arătat că bărbații cu un consum ridicat de grăsimi dietetice, în special grăsimi animale, au un risc crescut de cancer de prostată. Drept urmare, unii medici încurajează pacienții să își ia grăsimea din surse vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, nuci sau semințe și să-și reducă aportul total de grăsime.
Modificări anormale în celulele prostatei: Oamenii de știință au identificat două afecțiuni non-canceroase ale prostatei diagnosticate prin țesutul prostatic biopsiant pe care unele cercetări sugerează că ar putea fi precursorii cancerului de prostată. Neoplazia intraepitelială prostatică de înaltă calitate (PIN) în care celulele arată anormale, dar nu sunt încă canceroase este una dintre aceste afecțiuni. Studiile au demonstrat că 20 la sută dintre bărbații cu PIN de grad înalt au cancer în altă parte a prostatei. Cealaltă afecțiune este atrofia inflamatorie proliferativă (PIA) în care celulele prostatei sunt mai mici decât de obicei și au semne de inflamație. Există unele dovezi că PIA ar putea crește riscul de cancer PIN de înaltă calitate sau cancer de prostată
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau