Laptele condensat a fost inventat din întâmplare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când s-a pus mult zahăr în lapte pentru a-l păstra mai mult timp în cele mai dificile luni de război. După un timp, și-au dat seama că se formase un alt tip de lapte: laptele condensat, care este acum folosit în întreaga lume (și în special pentru deserturi).
Se poate face din lapte de vaca, la care se adaugă zahăr și se elimină apa. Ceea ce rămâne este o sub-stanță groasă și lipicioasă care poate fi ținută în afara frigiderului. Datorită acestei caracteristici, a de-venit foarte popular în țările calde. În Brazilia se folosește mult mai mult decât în Europa, de exem-plu, pentru tot felul de deserturi.
Cum se utilizează acest ingredient?
Laptele condensat este amestecat cu puțină apă pentru a fi folosit în rețete în locul laptelui proaspăt sau folosit în ceai și cafea nediluat, dar este mai distractiv să îl folosești pentru a face direct deserturi.
Cum se utilizează laptele condensat în gătit
Laptele este un dar al naturii pe care omenirea l-a valorificat la maximum. Din el am reușit să obținem tot felul de derivate, cum ar fi brânza sau iaurtul. Dacă vrem să ne concentrăm pe aromele dulci, laptele condensat se detașează de celelalte „rude” ale sale.
Hai să aflăm cum să îl folosim la maximum în bucătărie, diferitele tipuri care există și cum putem face propria noastră versiune de casă.
Pentru a înțelege ce este acest produs, merită să ne uităm la numele său. Atunci când un lichid este condensat, înseamnă că i se dă mai multă consistență. Aceasta este prima sa caracteristică: spre deosebire de lapte, are mai multă textură, mai mult corp.
Acest lucru se întâmplă printr-un proces în care se elimină până la 60% din apă. Ce se întâmplă atunci când reducem, de exemplu, un sos prin evaporarea lichidelor sale? Obținem un preparat mai gros, care poate fi uneori asemănător cu laptele condensat.
Dar are gust de lapte? Răspunsul este nu, iar dincolo de eliminarea apei, aceasta se datorează zahărului care se adaugă pentru a-i conferi acea notă dulce care îl caracterizează, fiind totodată fundamental pentru conservarea sa.
Printre alte caracteristici ale laptelui condensat, acesta are o culoare cremoasă care poate varia în tonuri, în timp ce textura trebuie să fie uniformă pe tot parcursul produsului.
Atunci când găsiți idei pentru a folosi diferite alimente și ingrediente în bucătărie, un sfat bun este să vă gândiți la proprietățile lor dincolo de gust, adică la culoare, aromă și textură.
În cazul laptelui condensat, avem un gust care se remarcă prin dulceață, o textură groasă și o culoare cremoasă, dar o aromă care nu este atât de remarcabilă, așa că, în acest caz, este mai bine să ne concentrăm pe primele trei caracteristici.
Iată câteva idei despre cum să profitați la maximum de laptele condensat:
- Îndulcirea cafelei: acesta este unul dintre cele mai frecvente cazuri de utilizare a laptelui condensat, care adaugă acea notă dulce pe care unii o preferă față de gustul amar al cafelei. De asemenea, adaugă o notă de textură cremoasă. O opțiune excelentă pentru a începe ziua cu dreptul.
- Pentru cremă de zahăr ars: continuăm cu niște clasice din lapte condensat și crema de zahăr ars nu face excepție. Aici îl putem folosi ca parte a bazei sau pentru a decora și a da savoare dacă avem un preparat care nu este atât de dulce.
- Creme pentru prăjituri: există preparate, cum ar fi prăjiturile, în care o umplutură bună duce mâncarea la un nou nivel, dându-i o profunzime pe care o iubim. Laptele condensat poate fi folosit în aceste cazuri, iar rezultatul este fabulos.
- Orez cu lapte: un desert tradițional care se potrivește de minune cu gustul și textura laptelui condensat care, cu scorțișoară, creează o bombă de arome care lasă pe oricine cu zâmbetul pe buze.
- Cu fructe: aici, nu este nevoie să porniți cuptorul sau focul. Putem pur și simplu să luăm fructele noastre preferate și să adăugăm deasupra laptele condensat, pentru un desert ușor și delicios.
Tipuri de lapte condensat
Deși proprietățile sale de bază constau în aromă și textură, de care profităm și atunci când îl folosim în orice preparat, putem găsi lapte condensat de diferite tipuri.
1. Lapte condensat integral
Acesta este cel mai răspândit soi, cel mai des întâlnit în magazine sau supermarketuri, și este fabricat din lapte de vacă, fără alte prelucrări decât cele obișnuite.
2. Lapte condensat degresat
În acest caz, nu există nicio diferență în proces, dar în loc să se folosească lapte integral, se folosește lapte degresat. Ce înseamnă acest lucru? Aceasta înseamnă că este un tip de lapte care nu conține grăsimi.
Deși în stare lichidă acest lucru modifică gustul, deoarece zahărul se ocupă de acest aspect în laptele condensat, nu afectează această caracteristică.
3. Lapte condensat fără lactoză
În zilele noastre, nu este neobișnuit să vedem produse lactate fără lactoză, dar nu este întotdeauna clar ce înseamnă acest lucru. Lactoza este, pur și simplu, zahărul care este prezent în mod natural în lapte.
Problema este că unele persoane sunt intolerante și nu-l pot consuma, deoarece poate fi dăunător pentru sănătatea lor. De aceea, există lapte fără lactoză și toate derivatele care sunt preparate cu ajutorul acestuia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau