Oamenii care se nasc toamna traiesc mai mult?
Dimensiune font:
Astrologii spun că luna în care ne-am născut poate influența foarte mult rezultatul vieții noastre. Dar anotimpul în care ne-am născut ar putea avea un impact?
Conform unui studiu din 2001 de la Institutul Max Planck din Germania publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și a unui studiu din 2011 de la Universitatea din Chicago publicat în Journal of Aging Research, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că există o influiență
Studiul Planck a constatat că cei născuți în Austria și Danemarca, toamna, au trăit puțin mai mult decât cei născuți în alte perioade ale anului. Studiul a luat în considerare apoi emisfera sudică, Australia, unde se schimbă anotimpurile. Rezultatele au constatat că opusul este adevărat: bebelușii născuți în lunile de toamnă ale emisferei sudice cu condiții asemănătoare primăverii au trăit o viață ceva mai scurtă decât cei născuți primăvara.
Între timp, studiul din 2012 al Universității din Chicago a examinat durata de viață a 1.500 de oameni născuți toamna la sfârșitul secolului al XIX-lea prin intermediul dosarelor lor de securitate socială și a constatat că aproximativ 40% dintre ei trăiau până la 100 de ani în comparație cu frații și soții lor născuți în alte perioade ale anul. În mod crucial, includerea soților în studiul de la Chicago a controlat alți factori de stil de viață care afectează durata de viață, cum ar fi sărăcia.
Rezultatele atât ale studiilor Max Planck, cât și ale Universității din Chicago s-ar putea lega mai puțin de sezonul în care se naște copilul și mai mult de calitatea alimentelor disponibile unei mame atunci când este însărcinată. În timp ce sunteți însărcinată la sfârșitul verii și la începutul toamnei (invers, în sud), există o abundență de fructe și legume proaspete pe care o viitoare mamă să le mănânce. Sezonalitatea ar putea afecta, de asemenea, probabilitatea ca o mamă să printr-o boală virală, infecție sau alte complicații de sănătate în timpul sarcinii, și riscul ca bebelușul să experimenteze ceva similar după naștere, afectându-i sănătatea și bunăstarea de mai târziu.
Dacă plănuiești cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată, profesorul de sănătate publică de la Universitatea Illinois din Chicago, S. Jay Olshansky, a declarat pentru The New York Times: „ Pentru o persoană, luna în care te-ai născut va fi în mare măsură irelevantă. Ceea ce va conta cu adevărat este stilul de viață pe care îl duci și genetica pe care ai moștenit-o.” Totuși, Leonid A. Garilov de la Centrul Național de Cercetare a Opiniei de la Universitatea din Chicago – și primul autor al studiului Journal of Aging Research – părea să nu fie de acord. „Descoperirile acestui studiu susțin ideea programării timpurii a îmbătrânirii și longevității umane”, a declarat el pentru Fox News.
Luna în care se naște copilul nu este singurul factor care pare să afecteze durata de viață. Universitatea din Chicago a descoperit, de asemenea, că primii născuți de ambele sexe au mai multe șanse să împlinească 100 de ani. Explicațiile potențiale includ o sănătate generală mai bună a părinților mai tineri, precum și atenția acordată nou-născutului în comparație cu copiii născuți mai târziu, îmbunătățirea dezvoltării sociale, emoționale și mentale, conform Scientific American.
Potrivit autorului Leonid A. Gavrilov, descoperirile primului născut nu sunt noi. „Există o mulțime de observații conform cărora copiii născuți primii au un avantaj atât în ceea ce privește starea de sănătate, cât și chiar în ceea ce privește rezultatele educaționale”, a spus el (prin The New York Times). Dar de la medicina modernă până la disponibilitatea alimentelor nutritive pe tot parcursul anului în unele zone, rămâne de văzut cum luna nașterii și ordinea nașterii vor afecta durata de viață a viitorilor copii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau