Refluxul acid și anxietatea: Ce trebuie știut
Dimensiune font:
Refluxul acid și anxietatea pot avea o legătură strânsă. Unele cercetări sugerează că anxietatea ar putea agrava simptomele refluxului gastroesofagian.
Anxietatea și stresul pot fi, de asemenea, factori care contribuie la refluxul acid în unele cazuri. În schimb, refluxul acid poate fi stresant și poate provoca anxietate la unele persoane, notează Medical News Today.
Persoanele cu simptome sau probleme care nu răspund la tratamentul la domiciliu ar trebui să vadă un medic.
Care este legătura dintre anxietate și refluxul acid?
Refluxul acid apare atunci când acidul din stomac se scurge înapoi în conducta alimentară sau în esofag. Este un simptom comun al bolii de reflux gastroesofagian (GERD).
Stresul poate agrava simptomele de reflux acid, iar anxietatea este un răspuns natural la stresul din organism. Paradoxal, experimentarea anxietății poate fi de asemenea stresantă, ceea ce poate continua ciclul.
Există câteva dovezi care sugerează că stresul și anxietatea pot provoca refluxul acid sau înrăutățesc simptomele.
De exemplu, un studiu din 2018 care a implicat mai mult de 19.000 de persoane a descoperit că cei cu anxietate aveau mai multe șanse să apară simptome GERD.
Cercetătorii au sugerat mai multe motive fizice posibile pentru acest lucru:
Anxietatea poate reduce presiunea în sfincterul esofagian inferior, care este banda de mușchi care menține stomacul închis și împiedică scurgerea acidului în esofag.
Răspunsurile la stres și anxietatea pot provoca tensiune musculară de lungă durată. Dacă acest lucru afectează mușchii din jurul stomacului, ar putea crește presiunea în acest organ și ar împinge acidul în sus.
Nivelurile ridicate de anxietate pot crește producția de acid gastric.
În unele cazuri, persoanele cu anxietate care au avut același număr de episoade de reflux acid ca și persoanele fără anxietate au evaluat aceste episoade ca fiind mai severe.
Autorii unui studiu în Gastroenterologie Clinică și Hepatologie au descoperit, de asemenea, că în rândul persoanelor cu GERD, simptomele - inclusiv durere și arsuri la stomac - erau mai severe la cei care aveau niveluri mai mari de anxietate.
Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că GERD poate fi o sursă majoră de stres și anxietate pentru oameni.
În 2019, cercetătorii au remarcat că persoanele cu GERD care au prezentat dureri toracice au avut niveluri semnificativ mai mari de depresie și anxietate decât cei care nu aveau dureri în această parte a corpului.
Autorii studiului sugerează, de asemenea, că oamenii pot asocia simptome, cum ar fi durerea toracică cu alte afecțiuni mai grave, crescându-și anxietatea față de aceste simptome.
Combinația acestor factori poate permite dezvoltarea unui ciclu vicios. GERD poate provoca stres și anxietate, totuși nivelul de stres și anxietate contribuie, de asemenea, la GERD. Găsirea modalităților atât fizice cât și psihologice de a trata aceste simptome este vitală pentru a rupe ciclul și pentru a găsi alinare.
Alți factori care pot duce la reflux acid includ:
mese chiar înainte de culcare
mese mari sau grase
alimente condimentate
obezitate
consumul de alcool
fumat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau