Ce se mănâncă în Postul Crăciunului. Alimente pentru curățirea trupească și sufletească
Dimensiune font:
Ce se mănâncă în postul Crăciunului este întrebarea care și-o pune orice creștin în perioada ultimului post din anul 2018. Postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar la nivelul lumesc primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale. Postul este considerat a avea și o componentă terapeutică, consideră specialiștii în nutriție, pentru că ajută organismul să scape de toxinele acumulate pe parcursul anului. Dar ce se mănâncă în Postul Crăciunului pentru a respecta datinile creștinești și învățăturile Bisericii? Cam tot ce are la bază materia vegetală, cu excepția zilelor de ”dezlegare”- la pește și la vin.
Postul Crăciunului reconstituie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia așteptau venirea lui Mesia cu post și rugăciune, asa se cuvine să aștepte creștinii și să întâmpine prin ajunare pe ‘Cuvântul lui Dumnezeu’ născut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 14 Noiembrie la 24 Decembrie, cu o zi înaintea Nașterii Domnului. După datini, lăsăm sec (se mănâncă alimente uscate, fără grăsime, n.r.) din seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.
Postim de carne, ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Marțea și joia se dezleagă la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește.
Dacă în zilele de Luni, Miercuri și Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn și bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci dezlegăm și la pește. Marțea și joia mâncăm pește, untdelemn și bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu roșu, arată credo.ro.
În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu semințe a ajunat Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nașterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau