Tradiții și obiceiuri în Ajunul Sfântului Dumitru
Dimensiune font:
„Moșii de toamnă” , căci așa a fost Ajunul Sfântului Dumitru denumit popular, sunt un prilej de mare sărbătoare pastorală, un fel de „revelion” la care participă tot satul.
Pomenirile, rugurile aprinse pe coamele dealurilor, la răspântii, în mijlocul satului lângă ape, „locurile propice adunării spiritelor”, alături de veghea rituală, țin de credința că, la Sf Sâmedru (Sf Dumitru), morții se fac moroi, vârcolaci sau strigoi. Și ieșind din morminte, încearcă să îi chinuie pe cei vii.
Tradiția populară a găsit, însă și elementul purificator: În Ajunul Sf Dumitru are loc, în fiecare an, sărbătoarea numită „Focul lui Sâmedru”.
Focul de Sâmedru este o tradiție veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, apărătorul păstorilor, se aprind focuri în jurul cărora se adună foarte mulți tineri.
Obiceiul se păstrează și astăzi în mai multe sate, iar sărbătoarea este asociată cu venirea iernii. Această tradiție este cunoscută și ca ziua când se „destramă” stânile.
Câteva tradiții ce încă se mai țin în Ajunul Sfântului Sâmedru:
1. În Ajunul Sfântului Dumitru, tinerii care vor să se căsătorească, pe parcursul anului viitor trebuie să sară peste flăcările focului lui Sâmedru;
2. Femeile trebuie să împartă, la lumina aceluiași foc, nuci, mere, struguri, vin și prune uscate;
3. Când focul este aproape stins, conform tradiției, fiecare participant trebuie să ia câte un tăciune pe care să îl arunce în livadă pentru a obține roade bogate anul viitor;
4. O superstiție a ajunului Sfântului Dumitru spune că, dacă în noaptea de Sâmedru oile se culcă în grămadă, atunci iarna va fi grea. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă. De asemenea, dacă gutuile și nucile sunt din abundență, va veni o iarnă grea.
Cine este Sfântul Sâmedru?
Potrivit legendelor și basmelor populare, Sâmedru era un bărbat obișnuit, un păstor. Acesta se metamorfozează pe timpul nopții în porc(un vechi simbol pentru spiritul grâului).
În timpul ceremoniei nocturne, numită și Focul lui Sâmedru, eroul legendei, capătă înfățișarea unui brad, care este tăiat din pădure și ars în timpul ospățului. De aici probabil și „ritualul” focului aprins pe un loc înalt la lăsarea întunericului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau