10.000 de lei ziua de puşcărie
Dimensiune font:
* atât cere un ieşean arestat în Italia pentru furt şi extrădat în ţară * după ce a stat aproape patru luni în puşcărie, judecătorii ieşeni şi-au dat seama că au greşit şi l-au eliberat
Un ieşean arestat ilegal în Italia vrea să pună statul la plată. Marius Lungu solicită de la finanţişti daune morale de 1,150 milioane de lei, dar şi materiale de 1.290 de lei pe lună. În plus, bărbatul a cerut actualizarea sumelor cu indicele de inflaţie în momentul plăţii lor.
Ieşeanul a fost săltat anul trecut, din Italia, în baza unui mandat internaţional emis, în 2008, de Judecătoria Iaşi. El fusese condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru un furt comis în 2002, când nu împlinise 18 ani. Când au concluzionat însă că locul său e după gratii, judecătorii au greşit. Ei nu au ţinut seama de faptul că legea are prevederi diferite pentru cei care calcă strâmb când sunt minori. „Nu s-a observat că ieşeanul beneficia de reducerea cu jumătate din termenul de prescripţie a executării pedepsei şi din această neglijenţă gravă s-a ajuns la emiterea mandatului de arestare”, a precizat dl Vasile Silistră, avocatul ieşeanului.
Arestat când era prea târziu
Lungu, care lucra în Italia, ce-i drept fără forme legale, a fost ridicat în noiembrie 2012 şi extrădat. Pe 4 martie, magistraţii Judecătoriei Iaşi au admis că, de fapt, intervenise prescripţia. Numai că, până să se constate eroarea, Lungu a apucat să petreacă 115 zile în închisoare. Ieşeanul le-a spus judecătorilor Tribunalului că dusese o viaţă curată. „În anii cât am fost rezident în Italia nu am săvârşit fapte antisociale, deci scopul reeducării a fost atins şi nici nu am indus în eroare organele judiciare prin declaraţiile făcute cu rea-credinţă. În Italia m-am întreţinut singur, iar venitul realizat a fost echivalentul salariului minim – 850 de euro, cât obţine cu contract de muncă o îngrijitoare de persoane vârstnice, iar lunar am avut economii de 300 de euro”, se arată în acţiunea depusă pe rolul Tribunalului. În aceste condiţii, Lungu cere drept daune materiale tocmai economiile pe care le-ar fi făcut, scăzând din câştigurile lunare cheltuielile cu hrana sau chiria apartamentului.
S-a îmbolnăvit de ficat şi a intrat în depresie
Paguba adusă buzunarului nu este singura indicată. „Sănătatea clientului meu a fost afectată, el are probleme mari cu ficatul. Şi familia sa avut de suferit”, a adăugat dl Silistră. Pentru fiecare zi după gratii, Lungu a cerut câte 10.000 de lei. „Din cauza stării de detenţie, am suferit un stres puternic, ce a dus la o stare de depresie accentuată. Familia mea a suferit foarte mult, şi din cauza faptului că nu le-am mai putut ajuta financiar pe mama şi sora mea, de nouă ani”, se mai spune în acţiune.
Deocamdată, dosarul se află în procedura prealabilă. Marius Lungu, care între timp s-a întors în Italia, se adaugă astfel unei lungi liste de ieşeni care au cerut despăgubiri fiindcă au stat în închisoare din eroare. Şi, în cazul celor care au reuşit să obţină măcar o parte din sumele cerute, banii au plecat din puşculiţa Ministerului de Finanţe, adică, de fapt, din buzunarele tuturor românilor. Magistraţii care au greşit şi-au văzut în continuare de treabă, fără să li se ceară să acopere paguba. Motivul – nimeni nu a concluzionat că au lucrat cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. (Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau