15 MARTIE – 15 APRILIE, LUNA PLANTARII ARBORILOR
Dimensiune font:
Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.
Marele silvicultor român, Marin Drăcea, afirma că pentru a creşte şi înflori, arborele are nevoie nu doar de condiţii prielnice de mediu, ci mai ales, de roua şi căldura inimii omeneşti, menţionând că “…iubirea de arbore şi de pădure hotărăsc, în ultimă analiză, soarta pădurilor unei ţări într-o anumită epocă. Nu-şi apără pădurea decât un popor conştient de propriul său destin şi care vrea să trăiască“.
Creaţie a solului, apei si luminii, pădurea, instalată în mijlocul câmpului energetic, acţionează ca factor egalizator; prin ea vremea, apa și vântul devin prietenii noştri. Sursă reinnoibilă de masă lemnoasă, adăpost al vântului și a nenumăratelor vietăţi cărora le asigură condiţiile existenţei, producătoare a celei mai bune ape potabile, pădurea, cu arborii și tufişurile sale, leagă solul cu stânca și, prin pâsla subterană a rădăcinilor îl protejează împotriva alunecărilor. Acestui rol multiplu si complex, cunoscut de secole, i s-a adăugat în epoca actuală, valenţe noi: capacitatea arborilor de a reţine prin frunzele lor pulberile radioactive purtate de curenţii aerieni şi de a le fracţiona energia până la anularea nocivitaţii lor. Nostalgia naturii, de care civilizaţia modernă şi urbanizarea ne-au înstrăinat, se amplifică și tinde să devină o necesitate biologică pentru refacerea vigorii fizice şi spirituale a oamenilor.
Se spune că datoria fiecărui om, în viaţă, este de a aduce pe lume un copil, a ridica o casă şi a sădi un pom. Sădirea pomului prezintă o semnificaţie deosebită atât prin prisma importanţei procesului în sine, cât şi a importantei sădirii, în sufletele tuturor, a sentimentului de dragoste şi respect pentru pădure. Acest ritual este singura garanție pentru păstrarea şi menținerea echilibrului ecologic necesar unei vieţi normale, sănătoase, atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile următoare.
Având în vedere că “Luna plantării arborilor” este o sărbătoare dedicată reînvierii naturii, iar sădirea arborilor, pe lângă componența economică, reprezintă şi continuarea ciclului vieţii, de pădure trebuie avut întotdeauna grijă, pentru că, aşa cum spunea ilustrul silvicultor Marian Drăcea: “Nu putem uita pădurea, care este izvorul sănătăţii noastre trupeşti şi sufleteşti, izvorul energiei româneşti, ea reprezintă, în ultimă instanţă, liniştea, belşugul şi tăria neamului”.
Iubirea şi grija pentru pădure trebuie sădită în fiecare dintre noi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau