400 de locuri libere la clasa a IX-a
Dimensiune font:
Cu o săptămână înainte de începerea anului școlar, clasele de liceu sunt încă incomplete * aproximativ 400 de elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a, nu s-au arătat interesaţi de continuarea studiilor * şefii învăţământului dau vina pe sărăcia părinţilor * autorităţile cer sprijin financiar de la ministere, cel puţin pentru plata internatului * eforturile lor sunt însă tardive, în condiţiile în care în câteva zile va suna din nou clopoţelul
În acest an, sute de tineri au renunţat să mai meargă la liceu pentru că părinţii sunt prea săraci să le plătească naveta, gazda sau internatul. „Mai sunt 400 de locuri neocupate la clasa a IX-a, ceea ce înseamnă că aceşti copii sunt acasă şi cel mai probabil părinţii nu-i pot susţine pentru a merge la liceu. În ce priveşte învăţământul profesional şi tehnic, din 14 clase propuse, am realizat 12. E un lucru destul de bun”, a spus Gabriela Plăcintă, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Nu este primul an în care clasele de liceu rămân goale
Lipsa „boboceilor” în licee a început să se simtă tot mai acut după ce au fost închise şcolile profesionale. Mulţi părinţi nu au mai găsit resurse pentru a-şi ţine copii la şcoală în oraş. Preţul internatului, a gazdei sau a navetei a fost prea mare pentru buzunarele lor. Autorităţile caută soluţii pentru a readuce elevii în bănci. „Mă gândesc dacă prin directorii de şcoli sau primari nu am putea să identificăm elevii cu probleme sociale. Pe cei care doresc să vină la liceu, dar nu au bani de navetă sau internat. Dacă vom vedea care e dimensiunea problemei poate reuşim să obţinem nişte ajutoare de tipul celor de urgenţă de la Ministerul Muncii”, a spus prefectul Radu Renga.
Din păcate anul şcolar stă să înceapă, astfel că e puţin probabil ca problema celor 400 de elevi să fie rezolvată.
Simoan Pop
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau