„Din artă se poate trăi cu mult curaj”
Dimensiune font:
Aceasta este concluzia multor artişti din zona de Nord-Est * cei care se dedică artei au nevoie, dincolo de pasiune, şi de un alt sprijin în afară de propriul talent * unii şi-au deschis firme, alţii au un loc de muncă de unde le vine lunar un salariu
Puţini artişti din Moldova, fie ei pictori, actori sau cântăreţi, trăiesc doar din ceea ce fac şi din ceea ce au învăţat la facultate. Cei mai mulţi îşi rotunjesc veniturile cu un al doilea loc de muncă, alţii şi-au deschis firme. Nu renunţă la artă fiindcă este principala hrană pentru suflet.
Voluntariat la teatru
Cei mai dezavantajaţi sunt tinerii aflaţi la început de carieră, care îşi fac cu greu loc pe piaţă. „Din teatru nu te poţi întreţine nici măcar dacă eşti angajat pentru că salariile sunt mici, iar când vine vorba de freelancing, cum este cazul meu. Piaţa din Iaşi este la început şi nu sunt bani. Ca să poţi duce un trai decent este nevoie de o slujbă cu salariu fix”, a spus Theodor Ivan, actor freelancer. El se ocupă singur de promovare şi o face în special în mediul online (Facebook), unde totul este gratuit. Cu toate că nu-şi poate câştiga existenţa doar din teatru, pasiunea este mai presus de toate. „Mulţumirea sufletească pe care o am compensează lipsurile financiare şi dacă ar fi să o iau de la capăt, chiar şi de zece ori, aş face tot teatru”, a adăugat Theodor Ivan.
„Bani foarte puţini din cântat”
În aceeaşi situaţie sunt şi cântăreţii care nu au şanse să se descurce doar cu ce obţin din spectacole şi urcă pe scenă mai mult din plăcere. „La noi nu ai nicio şansă să trăieşti decent doar din cântat. Eu cânt etno, dar nu avem impresari care să ne reprezinte interesele şi chiar dacă am avea, criza economică profundă a afectat grav bugetele instituţiilor care mai plăteau pentru spectacole. Atât eu, cât şi dansatoarele mele primim bani foarte puţini. Aşa că eu îmi fac meseria de educatoare şi am noroc fiindcă iubesc mult copiii, iar Oana şi Andreea au şi ele alte slujbe”, a spus cântăreaţa Nadia Duluman, din Vaslui.
Muncă multă, bani puţini!
Când priveşti lucrurile care ies din mâinile meşterilor populari te întrebi cât de mult poate iubi arta un om şi cât de puţin se plăteşte. Ei muncesc enorm, iar banii sunt foarte puţini. Zona Bucovinei este recunoscută pentru picturile pe sticlă, sculpturile în lemn, împletituri, ţesături, ceramica de Marginea, însă de departe încondeierea ouălor este una dintre îndeletnicirile cele mai apreciate. „Încondeiez ouă de peste 40 de ani şi le vând la târgurile de profil din ţară”, a spus Maria Zenici. Un ou încondeiat se vinde cu 10 lei, iar procesul de creaţie durează câteva ore bune.
Şi totuşi, se poate
Pentru Ana-Maria Homeag, un artist handmade din Iaşi, arta este principalul mod de a trăi. „Sunt freelancer de când mă ştiu. Mereu m-au întreţinut din frumos. Nu este uşor să răzbeşti, dar se poate. Este nevoie de foarte multă răbdare şi foarte multă muncă”, a spus Ana-Maria Homeag, un artist ale cărui mozaicuri şi tablouri au fost foarte bine primite şi străinătate. „Am lucrat mult timp în Italia. În România m-am întors acum doi ani şi am luat-o de la capăt. La început cu mozaic, apoi cu tablouri pe care le-am expus în diferite spaţii. Le-au plăcut oamenilor, dar banii sunt tot mai puţini şi nu prea mergea vânzarea. Am trecut pe bijuterii cu pietre semipreţioase şi tablouri mici. Se poate trăi din artă, dar nu este uşor”, a recunoscut talentata artistă. Ana-Maria Homeag realizează tablouri cu foiţă de aur, într-o tehnică specială, o combinaţie cu pietre semipreţioase.
„Din artă se poate trăi cu mult curaj. Este nevoie să fii foarte serios, să aduci mereu lucruri noi, să ai idei şi să te pliezi pe cerinţele publicului. Ingredientul cel mai important este pasiunea, fără de care arta rămâne meşteşug”, a completat şi artistul plastic Mihaela Pavelescu. Ea a recunoscut că reclama perfectă este cea făcută de lucrările ei. „Cumpărătorul dă ultimul verdict. Cei care aleg arta sunt oameni sensibili, care caută frumosul în orice şi ştiu să aleagă”, a completat Mihaela Pavelescu. Lucrările ei pot fi admirate în expoziţii, dar şi în case particulare, ea fiind un decorator foarte talentat. Cu alte cuvinte, arta este sublimă, dar prea puţini plătesc pentru frumuseţe, deşi le place. (Grupaj coordonat de Maura Anghel şi Lucia Hacman)
„Fiecare artist are nevoie de o strategie proprie de promovare. Eu, după facultate, am urmat şi cursuri de vânzări, şi de marketing. Este nevoie mereu să înveţi ca să fii ancorat în realitate”-- Mihaela Pavelescu, artist plastic
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau