„Tângă” a contestat amenda penală şi s-a trezit cu un an de puşcărie în plus
Dimensiune font:
Ovidiu Nunucă, zis Tângă, a fost liderul celui mai temut clan de tâlhari ce a operat, în ultimii ani, pe raza judeţului Iaşi. Victimele erau bătrâni din mediul rural, iar banda acţiona după un scenariu bine pus la punct, în grupuri de 4-5 indivzi. Unul rămânea în maşină, cu motorul pornit. Alţi doi intrau în curtea celui vizat şi începeau tocmeala, distrăgând atenţia gazdei. În acest timp, celălalt (sau ceilalţi doi) intrau în casă şi cotrobăiau, în căutarea banilor ascunşi „la saltea”.
De loc din Moţca, bandiţii au acţionat după un scenariu standard. Îmbrăcaţi elegant, Tângă şi ceilalţi băteau satele din judeţele Iaşi, Suceava sau Vaslui la bordul unui Audi ultimul răcnet, în căutarea victimelor. Aveau în vizor bătrâni înstăriţi, pe care-i abordau cu diverse oferte de afaceri. Ba să le vândă diverse bunuri de uz gospodăresc, ba să cumpere produse agricole.
De regulă, acţionau în grup de 4-5 indivzi. Unul rămânea în maşină, cu motorul pornit. Alţi doi intrau în curtea celui vizat şi începeau tocmeala, distrăgând atenţia gazdei. În acest timp, celălalt (sau ceilalţi doi) intrau în casă şi cotrobăiau, în căutarea banilor ascunşi „la saltea”. În afară de Tângă, din gaşcă mai făceau parte Claudiu Nunucă (zis „Găsitu”), Cosmin Mătăsaru (zis „Pulifrici”) şi Narcis Furdulea. Li se mai adăugau, din când în când, un anume „Badea” şi unul poreclit „Londenezu'”.
De-a lungul vremii, au dat lovituri de sute de mii de euro, dar extrem de rar au folosit violenţa. Cum a fost şi cazul lui moş Ioan D. (72 de ani) din Moşna. Cei patru au ajuns în sat în dimineaţa de 28 iulie 2019, aveau portbagajul de la Audi plin cu pături şi cuverturi, pe care le ofereau, chipurile, spre vânzare. Primii doi săteni abordaţi le-au dat cu flit, în schimb, moş Ioan a fost de acord să le vândă 20 litri de vin roşu. „Găsitu” a rămas în maşină, în timp ce „Tângă” şi „Pulifrici” au coborât cu bătrânul în beci. Furdulea a intrat în casă, s-a apucat de cotrobăit şi a reuşit să înhaţe 25.000 lei, în bancnote de 200 lei şi 50 lei. Gazda a simţit ceva, a renunţat rapid la târg şi a ieşit din beci, surprinzându-l pe Furdulea cu teancul de bani sub braţ. A încercat să împiedice jaful, dar s-a ales cu un pumn în barbă. Tâlharii s-au urcat în Audi şi au dispărut în viteză.
Moş Ioan şi-a revenit imediat, a sunat la 112, anunţând jaful. Având o bună memorie vizuală, reţinuse şi numărul de înmatriculare al autoturismului, aşa că a început o urmărire ca-n filme. Ajunşi la marginea pădurii dintre Boureni şi Moţca, tâlharii au abandonat maşina şi au încercat să scape, acunzându-se în codru. Forţele de poliţie, un echipaj format din nouă agenţi, cam ştiau cu cine au de-a face, i-au încercuit pe fugari şi i-au prins după aproape jumătate de oră de hăituială. Din păcate, doar mică parte din bani a fost recuperată. Se bănuieşte că infractorii au apucat să ascundă restul de bancnote prin cele scorburi. Tângă, Găsitu şi Pulifrici au fost judecaţi pentru complicitate la furt, iar Furdulea, cel care dăduse cu pumnul, a fost inculpat pentru tâlhărie calificată.
„O să-ţi bag nişte cuţite în gât!”, sunt vorbele ce l-au blocat în pușcărie
Au urmat audierile, dosarul a ajuns în camera preliminară, Tângă se afla în arestul preventiv şi, conform uzanţelor, la fiecare aducere în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, era în cătuşe şi flancat de poliţişti.
O vreme, Tângă s-a conformat rigorilor, însă, la audierile din seara de 17 februarie 2018, a izbucnit. S-a întors spre poliţistul Gabriel B. şi i-a spus sec, de faţă cu toată lumea: „Am să te fac, oricum am ani grei de puşcărie! O să-ţi bag nişte cuţite în gât!”.
Replici suficiente pentru un nou dosar penal, cel de ultraj. Tângă n-a negat fapta, dimpotrivă, a recunoscut totul şi a cerut să fie judecat în procedură simplificată. Ştia că aşa se va alege cu o pedeapsă redusă. A intuit bine. Prin sentinţa din 13 iulie 2022 a Judecătoriei Iaşi, el a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 2.700 lei.
I s-a părut cam mult şi a făcut apel. Poliţistului ultragiat, Gabriel B., i s-a părut prea puţin, a atacat, la rândul lui, sentinţa primei instanţe. După cinci luni şi jumătate de aşteptare şi speranţe, Tângă a început această săptămână cu o veste extrem de proastă. Magistraţii Curţii de Apel au decis ca, în locul amenzii de 2.700 lei, condamnatul să execute un an de închisoare în regim de detenţie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau