Acoperişul şcolii din Petia stă să pice
Dimensiune font:
* cele mai multe dintre şcolile de la ţară au grave probleme de infrastructură * dacă în unele şcoli elevii nu au nici măcar unde să se spele pe mâini, după ce folosesc WC-urile din curte, în altele tavanul afectat de ploi poate să cadă în orice moment * un astfel de exemplu este acoperişul clădirii care găzduieşte şcoala din Petia
În şcoala din Petia învaţă peste 100 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Clădirea în care funcţionează unitatea a fost construită în anii '60 şi de atunci nu a mai suferit reparaţii capitale. Aşa se explică şi faptul că acoperişul se află într-o stare avansată de degradare, iar apa ce trece prin învelitoarea acoperişului ca printr-o sită a afectat tavanul clădirii. Deja bucăţi mari de tencuială s-au desprins de pe tavan şi s-au prăbuşit pe sol şi numai un miracol a făcut ca molozul să nu rănească vreun copil.
Primarul comunei Buneşti din care face parte şi satul Petia, Gheorghe Beraru, ne-a declarat că tencuiala care se desprinde din tavan pune în pericol viaţa elevilor. „Norocul nostru a fost că atunci când a picat tavanul pe hol copiii erau în vacanţă. Noi am reparat, însă riscul există în continuare deoarece acoperişul este plin de găuri. Avem în pod numai recipiente pentru colectarea apei. Structura de rezistenţă a clădirii este deja afectată. Grinzile din lemn sunt şubrezite”, ne-a declarat primarul.
Nu doar acoperişul constituie o problemă la şcoala din Petia. Mirosul pestilenţial din sălile de clasă este greu de suportat, iar de vină este pe de o parte igrasia de pe pereţi şi pe de altă parte canalizarea peste care a fost construită şcoala.
Primarul ne-a mai spus că de-a lungul timpului au mai fost făcute mici reparaţii la clădirea şcolii dar cârpelile nu sunt suficiente pentru că şcoala are nevoie de reparaţii capitale. Alesul local a spus că are promisiuni din partea senatorului PSD, Ovidiu Donţu, că se vor face rost de bani pentru reparaţii.
Şcoala din Petia nu este singura cu probleme din judeţ. Probleme similare mai sunt la şcoala din Adâncata. Mai mult, din cele 800 de unităţi de învăţământ din Suceava, 600 nu au apă şi canalizare. Asta înseamnă că în 600 de şcoli, elevii nu au posibilitatea să respecte regulile elementare de igienă.
Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau