Acord istoric la Iași - UAIC a semnat actul de înființare a Muzeului Satului Moldav
Dimensiune font:
* proiectul va fi realizat în parteneriat cu Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași * viitorul muzeu va ocupa o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică * viitoarea structură se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească
Ca un cadou oferit tuturor moldovenilor și nu numai, ziua de ieri a marcat încheierea unui acord între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași privind înființarea Muzeului Satului Moldav. Acordul a fost semnat de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, primarul Mihai Chirica, președintele CJ, Costel Alexe, și Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. „Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.
„Este un moment cu adevărat istoric pentru că înfiinţarea Muzeului Satului Moldav în Capitala Culturală a României este un demers firesc, necesar şi mai ales aşteptat de către toţi ieşenii şi locuitorii acestei regiuni a Moldovei. E un pic târziu, dar este important că este astăzi, pentru că vine la 85 de ani la înfiinţarea Muzeului Satului în Bucureşti, de către Dimitrie Gusti. Avem o regiune superbă aici în Moldova. Această regiune istorică a României a avut o contribuţie esenţială la realizarea tuturor proiectelor naţiunii noastre. Din păcate, trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra moştenirii satului şi a culturii Moldovei. Consiliul Judeţean are datoria de a se implica în acest proiect important pentru întreaga comunitate ieşeană pentru înfiinţarea acestui Muzeu al Satului Moldav. Vom contribui cu toate instituţiile şi specialiştii pe care îi avem pentru reîntregirea tezaurului nostru cultural şi istoric”, a precizat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.
„Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice”
„Depinde doar de noi să finalizăm un astfel de proiect ambițios, o dorință care ne macină de multă vreme. Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice. Ne dorim să fie un muzeu viu, unde publicul să întâlnească meșteri populari, să participe la ateliere. Vizăm și latura educațională, dar și cea spirituală. Vrem ca viitorul muzeu să fie o atracție pentru un timp petrecut în aer liber, în care istoria să se scrie pe viu Este adevărat că vom avea nevoie de multe fonduri ”, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Național Muzeal „Moldova”, unul dintre partenerii de proiect.
„Sunt învăluit de emoţie. Asta şi datorită faptului că noi, toţi românii, din teritoriile României de astăzi şi cele istorice avem o relaţie cu satul românesc. Practic, abordarea vine să restabilească un echilibru între sat, cel care a fost sursa tuturor personalităţilor româneşti din toate timpurile, şi oraş, care a fost beneficiarul acestor oameni şi al realizării lor şi, desigur, necesitatea de a-l păstra în memoria publică şi peste timp ca o sursă de inspiraţie necontenită. Mă simt cu atât mai onorat pentru invitaţia făcută de a ne alătura acestui proiect, mai ales că satul românesc trece prin cea de-a doua desţelenire, aş putea să o numim. Prima a fost după Primul Război Mondial, în plin proces intensiv de industrializare şi ulterior de cooperativizare al proprietăţilor româneşti. Al doilea, după 1990, când euforia occidentului, necesitatea de a obţine venituri mai mari, au făcut să plece foarte multe persoane. Satul românesc a ajuns să fie cea mai prejudiciată zonă a democraţiei. Este cu atât mai mult necesar pentru că vrem să contribuim fiecare după puterile lui şi după experienţa şi capacitate posibilitatea de a le oferi celor care vin după noi posibilitatea de a cunoaşte modul de trai al stămoşilor lor care au locuit la sat, dar despre care au posibilitatea să afle doar citind în literatura de specialitate cele mai frumoase amintiri despre frumuseţea satului românesc”, a spus Mihai Chirica.
Vor fi accesate fonduri guvernamentale și europene
Muzeul va fi amenajat pe o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată și va oferi o imagine a satului moldovenesc – obiceuri, tradiții. Va fi o imagine sau o radiografie a unei lumi ce a existat și care este încă ancorată în prezent.
Cât despre costuri este puțin cam devreme pentru o estimare, date fiind variabelele acestui proiect amplu. „Vom accesa fonduri guvernamentale și europene”, a spus rectorul UAIC, în asentimentul primarului Mihai Chirica și al președintelui CJ, Costel Alexe.
La fel ca toți partenerii din proiect, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.
Muzeul se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau