Acord istoric la Iași - UAIC a semnat actul de înființare a Muzeului Satului Moldav

1uaic1

Dimensiune font:

| 08-12-2021 12:46

* proiectul va fi realizat în parteneriat cu Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași * viitorul muzeu va ocupa o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică * viitoarea structură se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească

Ca un cadou oferit tuturor moldovenilor și nu numai, ziua de ieri a marcat încheierea unui acord între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași privind înființarea Muzeului Satului Moldav. Acordul a fost semnat de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul  UAIC, primarul Mihai Chirica, președintele CJ, Costel Alexe, și Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. „Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 „Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală” - prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC

 Muzeul, unic în această parte a țării, va funcționa ca o secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC, a unsprezecea la număr, și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare.  

Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.

„Este un moment cu adevărat istoric pentru că înfiinţarea Muzeului Satului Moldav în Capitala Culturală a României este un demers firesc, necesar şi mai ales aşteptat de către toţi ieşenii şi locuitorii acestei regiuni a Moldovei. E un pic târziu, dar este important că este astăzi, pentru că vine la 85 de ani la înfiinţarea Muzeului Satului în Bucureşti, de către Dimitrie Gusti. Avem o regiune superbă aici în Moldova. Această regiune istorică a României a avut o contribuţie esenţială la realizarea tuturor proiectelor naţiunii noastre. Din păcate, trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra moştenirii satului şi a culturii Moldovei. Consiliul Judeţean are datoria de a se implica în acest proiect important pentru întreaga comunitate ieşeană pentru înfiinţarea acestui Muzeu al Satului Moldav. Vom contribui cu toate instituţiile şi specialiştii pe care îi avem pentru reîntregirea tezaurului nostru cultural şi istoric, a precizat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice”

„Depinde doar de noi să finalizăm un astfel de proiect ambițios, o dorință care ne macină de multă vreme. Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice. Ne dorim să fie un muzeu viu, unde publicul să întâlnească meșteri populari, să participe la ateliere. Vizăm și latura educațională, dar și cea spirituală. Vrem ca viitorul muzeu să fie o atracție pentru un timp petrecut în aer liber, în care istoria să se scrie pe viu Este adevărat că vom avea nevoie de multe fonduri ”, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Național Muzeal „Moldova”, unul dintre partenerii de proiect.

„Sunt învăluit de emoţie. Asta şi datorită faptului că noi, toţi românii, din teritoriile României de astăzi şi cele istorice avem o relaţie cu satul românesc. Practic, abordarea vine să restabilească un echilibru între sat, cel care a fost sursa tuturor personalităţilor româneşti din toate timpurile, şi oraş, care a fost beneficiarul acestor oameni şi al realizării lor şi, desigur, necesitatea de a-l păstra în memoria publică şi peste timp ca o sursă de inspiraţie necontenită. Mă simt cu atât mai onorat pentru invitaţia făcută de a ne alătura acestui proiect, mai ales că satul românesc trece prin cea de-a doua desţelenire, aş putea să o numim. Prima a fost după Primul Război Mondial, în plin proces intensiv de industrializare şi ulterior de cooperativizare al proprietăţilor româneşti. Al doilea, după 1990, când euforia occidentului, necesitatea de a obţine venituri mai mari, au făcut să plece foarte multe persoane. Satul românesc a ajuns să fie cea mai prejudiciată zonă a democraţiei. Este cu atât mai mult necesar pentru că vrem să contribuim fiecare după puterile lui şi după experienţa şi capacitate posibilitatea de a le oferi celor care vin după noi posibilitatea de a cunoaşte modul de trai al stămoşilor lor care au locuit la sat, dar despre care au posibilitatea să afle doar citind în literatura de specialitate cele mai frumoase amintiri despre frumuseţea satului românesc, a spus Mihai Chirica.

Vor fi accesate fonduri guvernamentale și europene

Muzeul va fi amenajat pe o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată și va oferi o imagine a satului moldovenesc – obiceuri, tradiții. Va fi o imagine sau o radiografie a unei lumi ce a existat și care este încă ancorată în prezent.

Cât despre costuri este puțin cam devreme pentru o estimare, date fiind variabelele acestui proiect amplu. „Vom accesa fonduri guvernamentale și europene, a spus rectorul UAIC, în asentimentul primarului Mihai Chirica și al președintelui CJ, Costel Alexe.

La fel ca toți partenerii din proiect,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Muzeul se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească.

Maura ANGHEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
18/04/2024 19:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Premieră absolută la Teatrul Național Iași - „De dinaintea amintirii”
18/04/2024 16:52

O nouă productie a Teatrului National Iasi este pregătită de lansare. Premiera absolută a spectacolului „De dinaintea amintirii” după David Vann, in regia lui Florin Caracala, va avea loc pe 20 ...

Începe
18/04/2024 15:15

  Casa de Cultură a Studentilor Iasi si organizatiile studentesti anuntă cea de-a XXIV-a editie a Festivalului Studentilor Ieseni "FEStudIS" În perioada 20 - 28 Aprilie, Casa de Cultur ...

Drumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
18/04/2024 14:48

Drumul spre noua ta casă incepe vineri la Salonul Imobiliar Palas Iaşi, 18 aprilie 2024 O locuintă nouă este un vis implinit si dacă ti-ai propus ca anul acesta să faci marele pas, dar incă nu ai găsi ...

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani, inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro
18/04/2024 12:49

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (Romania) efectuează astăzi percheziţii in mai multe locaţii, inclusiv in instituţii publice, din judeţul Botoşani, in cadrul unei anchete privind o fraudă ...

Două firme se luptă pentru un contract de câteva milioane de euro, la Colegiul „Mihai Eminescu”
18/04/2024 08:26

Pe adresa Primăriei Municipiului Iasi (PMI) au fost primite două oferte la licitatia pentru lucrările de reabilitare termică si eficientizare energetică a Colegiului National „Mihai Eminescu”. ...

Elevii ieşeni vor să cucerească Hong Kongul
18/04/2024 08:25

Primarul Mihai Chirica a premiat, miercuri, mentorii şi membrii echipei First Carol Generation din cadrul Clubului de Robotică CaroLIIS al Şcolii Primare Carol I. Ei vor reprezenta Romania la First Lego Leag ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei