Acord istoric la Iași - UAIC a semnat actul de înființare a Muzeului Satului Moldav

1uaic1

Dimensiune font:

| 08-12-2021 12:46

* proiectul va fi realizat în parteneriat cu Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași * viitorul muzeu va ocupa o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică * viitoarea structură se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească

Ca un cadou oferit tuturor moldovenilor și nu numai, ziua de ieri a marcat încheierea unui acord între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Primăria, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași privind înființarea Muzeului Satului Moldav. Acordul a fost semnat de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul  UAIC, primarul Mihai Chirica, președintele CJ, Costel Alexe, și Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. „Am plecat de la realitatea că în Moldova nu există un muzeu reprezentativ pentru întreg spațiul geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viață, tradițiile și obiceiurile regionale. Prin semnarea acestui acord de parteneriat, ne asumăm obligația realizării unui obiectiv cultural de valorificare și conservare a tradițiilor populare”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 „Muzeul Satului Moldav își propune conservarea identității etno-culturale din Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea de colecții etnografice, promovarea patrimoniului cultural din zona Moldovei și crearea de programe menite să îmbunătățească viața culturală” - prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC

 Muzeul, unic în această parte a țării, va funcționa ca o secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC, a unsprezecea la număr, și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare.  

Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an.

„Este un moment cu adevărat istoric pentru că înfiinţarea Muzeului Satului Moldav în Capitala Culturală a României este un demers firesc, necesar şi mai ales aşteptat de către toţi ieşenii şi locuitorii acestei regiuni a Moldovei. E un pic târziu, dar este important că este astăzi, pentru că vine la 85 de ani la înfiinţarea Muzeului Satului în Bucureşti, de către Dimitrie Gusti. Avem o regiune superbă aici în Moldova. Această regiune istorică a României a avut o contribuţie esenţială la realizarea tuturor proiectelor naţiunii noastre. Din păcate, trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra moştenirii satului şi a culturii Moldovei. Consiliul Judeţean are datoria de a se implica în acest proiect important pentru întreaga comunitate ieşeană pentru înfiinţarea acestui Muzeu al Satului Moldav. Vom contribui cu toate instituţiile şi specialiştii pe care îi avem pentru reîntregirea tezaurului nostru cultural şi istoric, a precizat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice”

„Depinde doar de noi să finalizăm un astfel de proiect ambițios, o dorință care ne macină de multă vreme. Muzeul va avea o tematică expozițională care va urma zonele etnografice. Ne dorim să fie un muzeu viu, unde publicul să întâlnească meșteri populari, să participe la ateliere. Vizăm și latura educațională, dar și cea spirituală. Vrem ca viitorul muzeu să fie o atracție pentru un timp petrecut în aer liber, în care istoria să se scrie pe viu Este adevărat că vom avea nevoie de multe fonduri ”, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Național Muzeal „Moldova”, unul dintre partenerii de proiect.

„Sunt învăluit de emoţie. Asta şi datorită faptului că noi, toţi românii, din teritoriile României de astăzi şi cele istorice avem o relaţie cu satul românesc. Practic, abordarea vine să restabilească un echilibru între sat, cel care a fost sursa tuturor personalităţilor româneşti din toate timpurile, şi oraş, care a fost beneficiarul acestor oameni şi al realizării lor şi, desigur, necesitatea de a-l păstra în memoria publică şi peste timp ca o sursă de inspiraţie necontenită. Mă simt cu atât mai onorat pentru invitaţia făcută de a ne alătura acestui proiect, mai ales că satul românesc trece prin cea de-a doua desţelenire, aş putea să o numim. Prima a fost după Primul Război Mondial, în plin proces intensiv de industrializare şi ulterior de cooperativizare al proprietăţilor româneşti. Al doilea, după 1990, când euforia occidentului, necesitatea de a obţine venituri mai mari, au făcut să plece foarte multe persoane. Satul românesc a ajuns să fie cea mai prejudiciată zonă a democraţiei. Este cu atât mai mult necesar pentru că vrem să contribuim fiecare după puterile lui şi după experienţa şi capacitate posibilitatea de a le oferi celor care vin după noi posibilitatea de a cunoaşte modul de trai al stămoşilor lor care au locuit la sat, dar despre care au posibilitatea să afle doar citind în literatura de specialitate cele mai frumoase amintiri despre frumuseţea satului românesc, a spus Mihai Chirica.

Vor fi accesate fonduri guvernamentale și europene

Muzeul va fi amenajat pe o suprafață de 32 de hectare din Grădina Botanică și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată și va oferi o imagine a satului moldovenesc – obiceuri, tradiții. Va fi o imagine sau o radiografie a unei lumi ce a existat și care este încă ancorată în prezent.

Cât despre costuri este puțin cam devreme pentru o estimare, date fiind variabelele acestui proiect amplu. „Vom accesa fonduri guvernamentale și europene, a spus rectorul UAIC, în asentimentul primarului Mihai Chirica și al președintelui CJ, Costel Alexe.

La fel ca toți partenerii din proiect,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Muzeul se va constitui într-un nou centru de cultură, dar și o nouă bază de cercetare științifică de practică studențească.

Maura ANGHEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, telefon 0232299690, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 60.765 mp, identificat cadastral în T43 HS759/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.971 mp, identificat cadastral în T43 HB760/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.988 mp, identificat cadastral în T43 HS762, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.892 mp, identificat cadastral în T43 HS763/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.401 mp, identificat cadastral în T43 HB765/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 39.907 mp, identificat cadastral în T43 HB767/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 873 mp, identificat cadastral în T43 HB767/4, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.382 mp, identificat cadastral în T43 HS768/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.986 mp, identificat cadastral în T44 P770, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 114.475 mp, identificat cadastral în T44 HB771/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 600 mp, identificat cadastral în T44 P772, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 46.159 mp, identifica cadastral în T44 HS773, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 601 mp, identificat cadastral în T44 HB774, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 4.338 mp, identificat cadastral în T44 HS777/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 42/09.06.2021, H.C.L. 84/22.11.2021, H.C.L. 87/25.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 16.02.2022, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 17.02.2022, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
„Facturile defecte” au ocolit școlile ieșene
20/01/2022 00:00

Primarul Iaşului a abordat ieri subiectul tarifelor majorate la energie electrică şi gaz, un subiect care, in viziunea edilului-şef, „ar trebui să ingrijorează orice persoană responsabilă din Roma ...

Drama unei mame cu cinci copii, victimă a violențelor domestice
20/01/2022 00:00

„La jumătatea lunii decembrie am ajuns la centru, in urma violentei de acasă, pentru că sotul meu consuma foarte mult alcool. În urmă cu trei - patru ani mă bătea pe mine si făcea scandal, nu ...

Prenumele românești au reintrat în topul preferințelor ieșenilor
20/01/2022 00:00

Reprezentantii Directiei Locale de Evidentă a Persoanelor (DLEP) Iasi au realizat tradiţionalul raport statistic al naşterilor şi ale celor mai populare prenume atribuite copiilor născuti in anul anterior. ...

Peste 400 locuri de muncă vacante, la Iași
20/01/2022 00:00

După „time-out”-ul pricinuit de sărbătorile de iarnă, piaţa ieşeană a muncii inregistrează a treia săptămană de creştere consecutivă. Astfel, conform centralizatorului remis presei de c ...

Agresor iertat de victimă, nu și de judecători
20/01/2022 00:00

Pentru Mihai D. (57 de ani) din Podu Iloaiei, după-amiaza de 3 octombrie 2018 incepuse la fel de anost ca şi celalalte. Rămăsese fără ţigări, a ieşit din casă pentru reaprovizionare, pe drum s-a intal ...

Doi minori și-au început cariera infracțională cu furtul unui televizor stricat
20/01/2022 00:00

  De loc din comuna Dolheşti, Marian C. (18 ani) şi Andrei P. (16 ani) erau convinşi că vecinul lor, Victor, face o grămadă de bani ca taximetrist. L-au pandit, aşteptand să plece in cursă, apoi ...

Garda de Mediu a făcut ravagii printre poluatorii ieșeni
20/01/2022 00:00

  Din cele 879 de controale efectuate anul trecut de Garda de Mediu Iasi, 676 au fost in domeniul poluării industriale, iar 203 dintre ele au vizat domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilo ...

Război total între primarul Chirica şi secretara Consiliului Local
20/01/2022 00:00

La sfarşitul săptămanii trecute, primarul Iaşului, Mihai Chirica, i-a propus lui Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din Romania, să iniţieze un proiect de lege prin care secretarii generali ...

Drama unei mame cu cinci copii, victimă a violențelor domestice
20/01/2022 00:00

 De mai bine de un deceniu, o mamă cu cinci copii din judetul Iasi trăieste un adevărat calvar. În tot acest timp, ea a fost bătută de sot, un individ violent, care consuma zilnic alcool si isi ...

 Învățământul preuniversitar, la un pas de greva generală!
19/01/2022 23:09

* 99% dintre unitătile de invătămant preuniversitar iesene s-au aflat ieri in grevă de avertisment, pe durata a trei ore * au lipsit doar cateva cadre didactice din Tutora,  aflate in străinătate Mi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei