Ambulatoriu european într-o clădire interbelică
Dimensiune font:
Peste aproximativ un an jumătate, Maternitatea Cuza Vodă va avea unul din cele mai moderne ambulatorii din ţară
Un corp de clădire, vechi de peste 100 de ani al Spitalului Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă”, va fi transformat într-un ambulatoriu modern cu ajutorul sumei de 3,2 milioane de lei, fără TVA. La sfârşitul acestei săptămâni, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a bătut palma cu compania Conest SA Iaşi, cea care a câştigat lucrările de reparaţii şi consolidare ce vor trebui finalizate în termen de 20 de luni. „Este cea mai mare maternitate din Moldova şi această clădire, după ce va fi reparată, va putea să reintre în circuitul medical de aici şi să fie în folosul pacientelor care vor veni. Alături de lucrările de la ambulatoriu se desfăşoară şi lucrările din corpul principal al maternităţii, lucrări finanţate prin contractul cu Banca Mondială. Deja, jumătate din clădire a fost reabilitată, cu săli noi de operaţie şi acum suntem în etapa de a încheia lucrările în cea de-a doua jumătate a clădirii şi cred că anul viitor, întregul corp principal de la Cuza Vodă va putea fi pus în slujba medicinii ieşene în integralitatea sa”, a declarat Cristian Adomniţei. Valoarea totală a proiectului este de aproape 8,9 milioane lei, din care aproape 7 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile. În următorii doi ani, Consiliul Județean Iaşi va finaliza patru ambulatorii de la spitalele din subordine. Primul proiect deja finalizat, este Ambulatoriul fostului Spital de Urgenţe, actualmente Secţia externă a Spitalului „Sf. Spiridon”. La acestea se adaugă ambulatoriile de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” şi cel de la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă”, lucrările la acestea urmând a demara în acest an. Pentru cele trei ambulatorii, Consiliul Judeţean Iaşi a câştigat o finanţare europeană de aproape 20 milioane de lei. Pe lângă aceste ambulatorii, Consiliul Judeţean Iaşi a demarat reabilitarea Spitalului de Copii „Sf. Maria” şi a Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. „În următorii ani am în vedere reparaţii capitale la toate spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi. În acest sens, absorbţia fondurilor europene de către Consiliul Judeţean Iaşi pentru a duce la îndeplinire acest deziderat va fi un obiectiv de căpătâi în exerciţiul financiar al Uniunii Europene 2014-2020”, a declarat Cristian Adomniţei.
„Maternitatea Cuza Vodă Iaşi avea nevoie de un ambulatoriu european pentru că este cea mai mare din România, cu 6000 de naşteri pe an în ultimii 5 ani. Vom avea un corp de obstretică la nivel european prin proiectul Băncii Mondiale, de 6 milioane de euro, şi era normal să avem şi un ambulatoriu la nivel european”, a declarat Mircea Onofriescu, directorul Maternităţii Cuza Vodă.
Maternitatea cu 6000 de naşteri pe an
Prin reabilitarea Corpului de Clădire C8 - Monument Istoric se doreşte refuncţionalizarea şi modernizarea clădirii, dar şi redarea stilului specific al începutului de secol XX, pentru a se încadra în mod corespunzător valorii de patrimoniu pe care o are complexul de clădiri Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” şi funcţiunii propuse. Accesul pacienţilor în clădire se va realiza prin zona centrală, în spaţiul de primire/recepţie, de unde vor fi îndrumaţi către cabinetele de spacialitate. Pentru circulaţia verticală în clădire, se vor realiza două scări, una în legătură cu accesul principal, pentru pacienţi şi medicii din cadrul ambulatoriului şi alta pentru angajaţii laboratorului, în partea stângă a imobilului. Parterul clădirii va fi ocupat de cabinete pentru consultaţii şi cameră de recoltare probe pentru laborator. Subsolul şi etajul I sunt destinate laboratoarelor, iar etajul 2 este ocupat de vestiarele personalului, şcoala mamei, urmărirea nou-născuţilor şi kinetoterapie. „Maternitatea Cuza Vodă Iaşi avea nevoie de un ambulatoriu european pentru că este cea mai mare din România, cu 6000 de naşteri pe an în ultimii 5 ani. Rezolvăm cazurile de cea mai mare complexitate, obstreticale, ginecologice, neonatologice. Vom avea un corp de obstretică la nivel european prin proiectul Băncii Mondiale, de 6 milioane de euro, şi era normal să avem şi un ambulatoriu la nivel european. În felul acesta vom avea totate condiţiile de acreditare la nivel naţional”, a declarat Mircea Onofriescu, directorul Maternităţii Cuza Vodă. Ambulatoriul va avea circuite funcţionale absolut necesare pentru examinarea mamelor, a gravidelor, lehuzelor, a femeilor cu afecţiuni ginecologice, un laborator de diagnostic prenatal, un departament de medicină maternofetală pentru diagnosticul precoce al malformaţiilor, a bolilor genetice, a patologiei noului născut, astfel încât, calitatea actului medical să fie la nişte standarde identice cu cele din cele mai mari maternităţi din Europa.
Nelu Păunescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau