Angajaţii statului conduc la salarii
Dimensiune font:
* bugetarii câştigă mai bine decât angajaţii din mediul privat * salariile cele mai mari le au agricultorii şi notarii publici * cel mai puţin câştigă angajaţii din sănătate şi din educaţie
Deşi angajaţii care lucrează în sectorul bugetar sunt nemulţumiţi de salarii, ei câştigă mai bine decât majoritatea celor din mediul privat. În ultimii ani, patronii s-au obişnuit să-şi plătească angajaţii cu salariul minim pe economie şi în cel mai fericit caz şi cu bonuri de masă.
Agricultorii şi notarii publici sunt în top
De la cenuşăreasa sistemului bugetar, agricultura a început să livreze fermieri cu venituri de top, cel puţin în judeţul Botoşani. Ultimul top al celor mai mari venituri fiscale, realizat pentru 2011, având în vedere că pentru 2012 încă nu s-au depus documentele, ne arată că fermierii şi notarii câştigă cel mai bine. Astfel, cel mai mare venit în 2011 a fost în domeniul cultivarea cerealelor, porumbului şi alte plante, respectiv de 1,01 milioane lei, pe locul doi a fost un botoşănean care lucrează în acelaşi domeniu cu 851.410 lei, iar pe locul trei un notar care a avut venituri de 540.578 lei. Fermierii au început să înregistreze venituri mari ca urmare a subvenţiilor. La polul opus se află muncitorii din industria uşoară, din construcţii şi femeile de serviciu.
Jale în mediul privat!
În judeţul Bacău, angajaţii fără nici o funcţie de conducere în mediul privat o duc mai rău decât angajaţii simpli de la stat. Spre exemplu, la Casa Judeţeană de Pensii, potrivit ultimei situaţii privind veniturile nete pentru luna septembrie, cel mai mic salariu net este de 800 de lei, iar cel mai mare, 4.200 de lei. Salarii ce nu pot fi invidiate au pompieri. Aici sunt şoferi care câştigă şi 600 de lei pe lună, iar un pompier care îşi riscă viaţa în incendii nu câştigă mai mult de 1.300 – 1.400 de lei. Transparenţi când vine vorba de venituri sunt şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică. Aici, în luna decembrie 2012, un asistent medical primar a ridicat între 1.000 şi 1.500 de lei, un consilier superior ia în medie 1.700 de lei, iar un medic peste 2.000 de lei. Cele mai mici venituri le au cei din învăţământ, începătorii din sistemul bugetar sau angajaţii din sistemul de protecţie socială şi primăriile din rural.
Lefuri mici în sănătate
În Neamţ, cele mai mici venituri le au în continuare angajaţii din sănătate şi din educaţie. „Să fii funcţionar public nu este chiar aşa o fericire. Am un salariu de 920 de lei, net”, spune angajata unei instituţii. Însă pentru un muncitor care lucrează 12 ore pe zi la patron, iar la sfârşitul lunii primeşte 700 de lei lunar, diferenţa este importantă. La Vaslui, potrivit datelor statistice, în 2012 în luna octombrie în agricultură, salariul net lunar era de 1.140 de lei. În industrie şi construcţii de 1.026 lei şi în servicii de 1.172 lei lunar.
* * *
Cei mai bine plătiţi rămân în continuare bugetarii care în funcţie de vechimea în muncă şi categoria de încadrare pot ajunge până la 2.000 de lei lunar. În acest context, mediul privat nu este o opţiune atunci când vă căutaţi un loc de muncă.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau