Autostrada „Unirii”, cursă contracronometru pentru finanţarea PNRR
Dimensiune font:
Primele două tronsoane ale autostrăzii „Unirii” A8 Tg. Mureș - Iași - Ungheni vor fi scoase la licitație, după ce Compania de Autostrăzi a trimis ieri la validare documentațiile pentru lansarea procedurilor pentru proiectarea și execuția a circa 55 de km pe loturile Târgu Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Târgu Neamț (Moțca). ANAP are la dispoziţie zece zile pentru a le valida, după care CNAIR va putea publica Anunțurile de Participare aferente contractelor pentru proiectarea și execuția lucrărilor, în cadrul cărora se va stabili și data de depunere a ofertelor. Finanţarea unor investiţii prin PNRRare o condiţie esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026. În condițiile actuale, cu o licitație ce abia acum se conturează că va fi lansată, cu un termen de 30 de luni (6 luni proiectare + 24 de luni execuție), șansele ca cele două tronsoane să fie complet gata până la termenul limită sunt mici și depind enorm de derularea contractelor și rezolvarea rapidă a eventualelor probleme și blocaje de pe parcurs
Ieri, 21 decembrie, CNAIR a transmis la ANAP documentațiile de atribuire pentru lansarea procedurilor de achiziție publică de proiectare și execuție pentru cele două capete de traseu, tronsoanele I şi III ale A 8. Este vorba aici
de tronsoanele Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada A3 - 24,4 km (inclusiv drumul de legătură în lungime de 2,4 km), respectiv tronsonul Leghin – Târgu Neamț (Moţca) - 29,91 km. Durata fiecărui contract va fi de 30 de luni, din care 6 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru etapa de execuție a lucrărilor. Cele două contracte vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile prin PNRR, însă aici merită precizat faptul că lucrările prin PNRR vor trebui finalizate complet în 2026, altfel nu vor beneficia de finanțarea alocată.
Potrivit CNAIR, ANAP are la dispoziție maxim 10 zile, conform legii, pentru a finaliza verificarea documentațiilor de atribuire. După validarea documentațiilor de atribuire, CNAIR va putea publica Anunțurile de Participare aferente contractelor pentru proiectarea și execuția lucrărilor, în cadrul cărora se va stabili și data de depunere a ofertelor.
Cât costă cele două proiecte de pe A8
CNAIR nu a precizat șic are sunt valorile estimate la licitație pentru cele două contracte. În schimb, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța în urmă cu două zile care au fost valorile totale aprobate de către Guvern sub forma de indicatori tehnico-economici pentru cele două loturi.
Pentru Secțiunea Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (22 km)- care va tranzita județul Mureș- sunt alocate 3,64 miliarde de lei. Aici vor fi construite 16 poduri, 16 pasaje și 4 structuri casetate, la care se adaugă un drum de legătură cu A3 (2,39 km).
Pentru Secțiunea Leghin-Târgu Neamț (29,91 km)- ce va tranzita județele Neamț și Iași- suma alocată este de 2,51 miliarde de lei. Pe această secțiune vor fi construite 13 poduri, 11 pasaje și 2 viaducte.
Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova. Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026. În condițiile actuale, cu o licitație ce abia acum se conturează că va fi lansată, cu un termen de 30 de luni (6 luni proiectare + 24 de luni execuție), șansele ca cele două tronsoane să fie complet gata până la termenul limită sunt mici și depind enorm de derularea contractelor și rezolvarea rapidă a eventualelor probleme și blocaje de pe parcurs. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau