Băncile se cred mai presus de lege
Dimensiune font:
* chiar şi atunci când câştigă procesele împotriva clauzelor abuzive, ieşenii au ajuns să se judece din nou pentru ca deciziile instanţei să fie puse în aplicare * aşa au păţit un poliţist şi soţia sa cu Bancpost, de la care acum cer şi daune morale de 5.000 de euro
Ieşenii continuă războiul cu băncile, care nu se lasă convinse nici chiar de judecători să renunţe la clauzele abuzive. Aşa au ajuns oamenii să apeleze la instanţe pentru ca succesul lor să nu rămână doar pe hârtie.
Poliţistul Eugen Ştefănică şi soţia sa Mirela au dat în judecată Bancpost, ca să fie obligată să pună în practică o sentinţă mai veche. Totul a pornit de la un contract de credit încheiat de familie în 2008, pentru 27.250 euro. După o primă perioadă în care dobânda a fost fixă, aceasta şi comisionul de rambursare s-au tot majorat, ajungând de la 1.500 la 2.400 de lei. Cum o asemenea creştere le afecta serios veniturile, oamenii au deschis proces pentru anularea clauzei care permitea băncii modificarea unilaterală a dobânzii şi a comisionului de rambursare.
Judecătorii i-au tras de urechi pe bancheri
Judecătorii au decis, încă din 2009, că soţii Ştefănică au dreptate. „În momentul când a fost încheiat acest contract, consumatorul a acţionat de pe o poziţie inegală. Consumatorul nu a avut posibilitatea să negocieze nicio clauză din contract, întregul act juridic fiindu-i impus, în forma respectivă, de către bancă. Această clauză contravine şi legislaţiei comunitare”, au spus magistraţii. Deşi oamenii au câştigat, necazurile lor nu s-au terminat. „Deşi am solicitat de nenumărate ori punerea în executare a hotărârii judecătoreşti, reprezentanţii pârâtei mi-au răspuns că banca nu a încălcat dispoziţiile instanţei, deşi sumele pe care le solicită nu sunt în concordantă cu prevederile sentinţei”, se arată în acţiunea depusă pe rolul Judecătoriei. Mai mult, banca a trecut chiar la executarea silită, refuzând elaborarea unui nou grafic de rambursare.
După o perioadă în care dobânda a fost fixă, aceasta şi comisionul de rambursare s-au tot majorat, de la 1.500 la 2.400 de lei
Cer şi daune morale
Cuplul cere şi daune morale de 5.000 de euro. „Am fost supuşi la o serie de traume psihice cauzate de hărţuirea reprezentanţilor pârâtei, care dau dovadă de rea-credinţă prin refuzul punerii în executare a sentinţei. Dincolo de neplăcerile şi de stresul cauzate, de refuzul băncii de a da eficienţă unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, se adaugă şi teama provocată de notificările emise de bancă frecvent”, le-au mai spus soţii magistraţilor. Avocatul soţilor crede că vor avea din nou câştig de cauză. „De la bancă nu am primit niciun răspuns, deşi am trimis numeroase notificări. Ei nu ţin cont de faptul că instanţa a înlăturat clauza abuzivă. Nu e normal ca o instituţie bancară să nu pună în executare o hotărâre judecătorească”, a declarat Elena Tudurachi.
Contactaţi pe mail, reprezentanţii Bancpost nu au oferit vreo poziţie. Deocamdată, procesul se află în faza preliminară prevăzută de noul Cod de procedură civilă. (Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau