Bănicioiu a “luat foc” la Bacău
Dimensiune font:
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a aflat de asemenea în vizită în Bacău, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), unde a lansat mai multe declaraţii cu la adresa executivului Primăriei Bacău cu privire la Spitalul Muncipal Bacău, obiectiv aflat încă în construcţie. Declaraţiile au fost pe alocuri explozive, motivate, poate, şi de faptul că autorităţile locale nu au onorat invitaţia ministrului la discuţii. Dincolo de declaraţii şi poliţe plătite între oficilităţi de orientări politice diferite, zace adevărul crud- aparatură necesară în Spitalul Judeţean Bacău, expiră din termenul de folosinţă în Spitalul Municipal, fără a fi utilizată măcar pentru un pacient.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a aflat luni, 13 octombrie, pe platforma sanitară bacauană pentru: vizitarea obiectivelor medicale incluse în programele de investiții și modernizare; discutii cu factorii decidenți din domeniul sanitar și administrativ de la nivelul județului și muncipiului Bacău; dar şi pentru o întalnire cu echipa de conducere a spitalului și cu medicii șefi de secții și compartimente. Cel puţin primul şi ultimul obiectiv al vizitei, au fost atinse, ministrul Sănătăţii vizitând şantierele de lucru ale proiectelor: „Reabilitare şi modernizare Ambulatoriu de specialitate (Corp A) al SJU Bacău”; „Modernizarea Comnpartimentului de Radiologie din cadrul SJU Bacău”, dar şi al proiectului de reabilitare a sistemului de canalizare şi de alimentare cu apă aferent unităţii spitaliceşti.
Spitalul Municipal- mărul discordiei între oficialităţi
Aşa cum bine ştiu toţi băcăuanii, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău se construieşte de vreo 7 ani, primul spital. din România finanţat de către o autoritate locală-Spitalul Municipal Bacău. Investiţie realizată de Consiliul Local Bacău prin credit bancar şi cu sprijin de la bugetul de stat, ce-i drept unul sprijin extrem sporadic, Spitalul Municipal trebuia finalizat în termen de 18 luni de la data începerii lucrărilor-noiembrie 2007. Valoarea investiţiei a crescut odată cu prelungirea perioadei de execuţie a obiectivului spitalicesc, ajungând la circa 250 de milioane de lei. Pentru finalizarea investiţiei, în acest an, Ministerul Sănătaţii, după o lungă periodă în care nu a acordat niciu nleu investiţiei, a alocat 10 milioane de euro. Banii, însă, se pare că nu vor putea fi folosiţi, lucrările fiind blocate la acest moment din cauza falimentului a două din cele 3 firme ale consorţiului care câştigase licitaţia de execuţie a obiectivului. Spitalul Muncipal, şi respectiv discuţiile cu autorităţile locale vizavi de acestă investiţie, constituia cel de-a doilea obiectiv al vizitei ministrului Sănătăţii în Bacău. ~nsă, în lipsa reprezentanţilor Primăriei Bacău, ministrul Nicolae Bănicioiu iniţial s-a informat în legătură cu stadiul lucrărilor de la deputatul de Bacău Cosmin Necula şi deputatul Lucian {ova, fost membru în C.A. al SJU Bacău. „Din păcate, pe lângă faptul că stă pur şi simplu, avem mari probleme si de ordin tehnic. Un RMN funcţionează în orb de 2 ani în Spitalul Municipal. În momentul în care a fost recepţionat a fost pus în funcţiune, curge garanţia şi nu este practic folosit. Pronosticul meu, dar pentru presa zic că este doar o glumă, că acest RMN va merge la casare înainte de a putea fi utilizat de primul pacient”, a precizat deputatul Lucian Şova. „Şi Judeţeanul nu are RMN, nu?! {i eu cum ar trebui să procedez să vă dau bani să mai luaţi un RMN, că-mi apre pe lista de necesităţi ?” a replicat tranşant ministrul Sănătăţii.
Pacienţi 2 în pat, sute de paturi neutilizate la Spitalul Muncipal
Situaţia este, însă, mult mai complicată şi complexă, planurile de dezvoltare a infrastructurii spitaliceşti din Bacău „întrând” în conflict cu situaţia politică actuală- Primăria Bacău condusă de PNL, Consiliu Judeţean condus de PSD, 2 formaţiuni momentan în opoziţie. Realitatea crudă este că după ce, pe timpul USL-ului, s-a găsit o soluţie pentru unirea celor 2 unităţi spitaliceşti, pentru a funcţiona complementar în cadrul unui spital zonal, după ruperea USL-ului idea a fost abandonată. „Avem un singur spital, foarte aglomerat, cu secţii înghesuite,avem câte 2 pacienţi în pat. Vrem să facem un spital mare”, a precizat directorul medical, dr. Aurelia }aga. „Ştiţi, în Românie, toată lumea crede că se pricepe la sănătate şi la fotbal, dar nu este aşa, dovadă acest proiect. Părerea mea, că a veni să spui:Am terminat o clădire, dar ne mai uităm încă 2-3 ani la ea, că avem din nou proceduri de licitaţie pentru noi constructori, e mai mult decât aiurea. Lucrarea e clar că e făcută anapoda. Ce să mai spun de faptul că aparatura expiră până atunci. Prin joncţiunea cu Spitalul Judeţean foloseam aparatură, îl puteam pune rapid în mişcare, asta e soluţia pe care aş vedea-o eu. Daţi-le încolo de orgolii, căţse supără Primărie sau nu ştiu cine, e mai puţin important. Dacă vedeţi că nu reuşiti să aveţi un feeback nor mal de la Consiliul Local trebuie apelat la atitudinea civică. Păi, să stea degeaba un spital aproape modern şi să mai dureze 2-3 ani până să funcţionize, pentru că primăria vrea să aibă conducerea acestui spital?!”, a subliniat Nicolae Bănicioiu
Punctualitatea, bat-o vina…
„Suntem în etapa în care vine ministrul Sănătăţii în Bacău pe o problemă ca Spitalul Municipal, iar executivul primăriei Bacău nu se prezintă,la o întâlnire care a fost anuntaţă de o săptămână. Singura soluţie, la acest moment, pentru deblocarea situaţiei este iniţierea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de către cetăţenii municipiului, o acţiune civică care este în derulare”, a subliniat deputatul Coamin Necula. „Primăria Bacău este se pare mult mai preocupată de panseluţe decât de acest obiectiv important, căci invitaţia mea la discuţii nu au onorat-o. Sau o fi pentru d-lor mai departe Spitalul Judeţean, decăt pentru mine care vin de la Bucureşti”, a precizat ministrul Sănătăţii. De partea cealaltă, reprezentanţii Primăriei Bacău, în spetă purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ionuţ Tomescu, a declarat: „Întâlnirea a fost programată iniţial la ora 12 şi a avut loc abia după o oră, moment la care executivul Primăriei avea deja alt program. Dacă ministrul era punctual şi respecta programul vizitei, nu exista nicio problemă în sensul discuţiilor pe tema Spitalului Municipal Bacău.”
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau